Centre Cultural Castellut

Albada Valor 2021

Albada de Valor 2021, el fenomen Enric Valor

Després de les tres magistrals cròniques que Carles Durà ens ha oferit d’aquest acte tan especial (2018, 2019 i 2020) costa de fer-ne una de nova, ja que sembla que tot ha estat dit, i a més que ha estat dit d’una manera exquisida. Hi ha també una crònica, “Bloomsday a Castalla”, de l’any 2012, és a dir, de la segona edició de l’esdeveniment. Tots quatre escrits es poden llegir en aquesta pàgina web.

Enguany se celebrava el 110é aniversari del naixement d’Enric Valor (1911-2021). Era l’onzena trobada matinera a l’alt de Guisop per retre homenatge al mestre, a l’homenot; a una obra, la seua, essencial per a la nostra cultura, cabdal fins i tot per a la supervivència dels valencians com a poble amb unes senyes d’identitat pròpies. L’Albada de Valor és a més un homenatge al que ell representa: la pervivència i la dignitat d’una cultura i una llengua pròpies a les quals ens volem mantenir fidels i que són contínuament atacades per forces alienes. Som una identitat en lluita constant i figures com Enric Valor han construït els baluards que ens permeten resistir.

L’Albada de Valor és un esdeveniment únic per les seues característiques. Es duen a terme una caterva de reconeixements a escriptors pertot arreu, però només un se li assembla: el que se celebra a Dublín cada 16 de juny des de l’any 1954, l’anomenat Bloomsday, en honor a la novel·la Ulisses de James Joyce. La resta són rutes literàries, jornades acadèmiques, etcètera, que no tenen un dia fixat ni, molts d’ells, una continuïtat regular.El fenomen Valor pot presumir, a més, del fet que se li hagen dedicat dues rutes literàries (la que prenent com a model la novel·la Sense la terra promesa recorre alguns carrers de Castalla, i la ruta per Planisses), unes Jornades Enric Valor a l’Escola i la Fira de la Fantasia. Com sabem, el nostre escriptor també dona nom a un dels premis de novel·la més importants del País Valencià, que des de fa uns anys té el seu lliurament a Castalla. Ja només faltava que es fera realitat un desig llargament esperat: la casa-museu Enric Valor, al número 24 del carrer Major, sembla que serà prompte una realitat, ja que el projecte compta amb els mitjans necessaris.

Albada Valor 2021

Però deixem aquestes digressions i centrem-nos en l’emotiu acte del 22 d’agost proppassat. Intentarem fer-ho de forma sumària. A pesar de la pandèmia, de caretes i, sobretot, de tocs de queda, la d’enguany ha estat l’edició que ha comptat amb l’assistència més nombrosa. Les valorianes i els valorians no ens vam deixar intimidar per la Covid i abans de les sis del matí ja estàvem concentrats al Portell de Catí, els qui anàvem des de Castalla i els qui pujaven des de Petrer.

En una nit tropical, amb una temperatura que depassava els vint graus, iniciàrem l’ascens a l’Alt de Guisop. Quan l’albada mostrava ja les seues clarors grisenques, el nodrit grup havia arribat al seu destí i esperava, expectant, l’eixida del sol. Aquest començà a mostrar-se i a enlairar-se per damunt de la Penya Roja; un sol peresós, velat, enguany, que no lluïa com d’habitud i que semblava desganat i llunyà, però que era bellíssim, més que un astre semblava un enorme planeta. Les serralades mostraven les seues crestes tot formant siluetes captivadores: Puig Campana, Aitana, Bèrnia… La dolçaina i el tabal del Terròs desgranaven les notes dolces i engrescadores de La Muixeranga. La colla formà un semicercle disposat a escoltar les paraules de presentació, que feren balanç de l’intens curs valorià 2020-2021, que reivindicaren la Nació, la Cultura, la Llengua. Es va fer esment d’efemèrides i commemoracions culturals i valorianes. Dignes de ser ressenyades ací són les reivindicacions per dignificar la figura de Valor i la nostra cultura: creació de la Fundació Enric Valor, presència de l’obra narrativa de l’escriptor en adaptacions audiovisuals en À Punt i altres mitjans del domini lingüístic, la recuperació efectiva i funcional de la Casa Valor a Castalla, que sembla haver entrat en una fase esperançadora; habilitació de l’heretat de Planisses com un espai ecovalorià; denúncia del marc legal i jurídic que impedeix avançar en l’increment dels usos administratius i socials de l’idioma; exigència d’una Escola Valenciana plurilingüe vertebrada entorn al valencià, l’excel·lència i la qualitat educativa; restabliment de les llibertats individuals i col·lectives i de la plena normalitat democràtica. Després vingueren les lectures de textos valorians. Per finalitzar l’acte amb el brindis comptàrem enguany amb una convidada de luxe: l’escriptora de Monòver Marian Díez Picó, guanyadora de la darrera edició del Premi Enric Valor de Novel·la (amb l’obra Allò que imaginàvem que seria, que el CCC s’encarregarà de presentar a Castalla en el moment oportú).

Enguany, per segon any consecutiu, no es va poder fer l’esmorzar col·lectiu a causa de la pandèmia. Alguns de nosaltres vam voler seguir la tradició i ens vam acostar al parc La Carrasca. Entre glop de cervesa i mos d’entrepà, vam arribar a la següent conclusió compartida: Si els valencians perdem la llengua, perdrem la identitat com a poble. L’única manera de conservar-la i avançar és fer-ne ús en totes les situacions comunicatives, viure en valencià, parlar en valencià sempre o el més freqüent possible, perdre l’hàbit d’usar el castellà o usar-lo el mínim possible. Si no ho fem així, i les estadístiques ho confirmen, l’ús de la llengua no pararà de recular, quedarà reduïda a un gueto i amb el temps fins i tot pot desaparéixer. Malauradament, no estem avançant cap a la normalització del valencià sinó que seguim dins un procés de substitució lingüística, i l’única cosa que pot revertir el procés és que augmente de manera significativa i constant l’ús del valencià.

Centre Cultural Castellut – Estiu 2021