Centre Cultural Castellut

Les Rutes del Centre: Riu Grande (Canal de Navarrés) – 13.6.21 2

Les Rutes del Centre: Riu Grande (Canal de Navarrés) – 13.6.21

En aquesta ocasió vam haver de matinar una hora més; el desplaçament era llarg i la calor se’ns venia damunt. I és que la primavera arribava a la fi i el sol anava a calfar de valent. Des de Quesa (Canal de Navarrés), vam prendre una carretereta en direcció als “Charcos del Río Grande o de Corbera”, on deixàrem els cotxes.

Abans que res, calia baixar al toll de l’Horteta per una via ferrata. I a continuació, començar la ruta. Encara recorreríem l’antiga zona d’acampada, ara en desús, i a través de diversos tolls (de les Fonts, de la Perola i de la Banyera) arribàvem al del Xorro, per on es despenya un salt. Una breu remullada sota l’aigua d’aquest salt ens predisposa a seguir.

Les Rutes del Centre: Riu Grande (Canal de Navarrés) – 13.6.21 3

Pugem a la part de dalt del salt entre margallons, garrofers i pins, passem per dins d’una balma, i seguim a l’altra banda del riu per una senda que guanya altitud fins a la cova del Carbó, a partir de la qual, aquesta senda va davallant de nou fins al riu. I ja quasi no ens desviarem d’ell en tot el recorregut. Triem una ombra per a esmorzar a la vora de les escasses aigües del riu, i seguim per dins d’una selva on els freixos i els arborcers guanyen terreny al pinar. Meandre a meandre, sota allargades cingleres vermelloses, recorrem diversos tolls fins que l’aigua va desapareixent sota les pedres. I a poc a poc, pujant per la vessant dreta, deixem avall el barranc fins a arribar a l’abric del Voro. I quina fou la nostra sorpresa i frustració quan vam veure que la reixa que protegia les pintures rupestres havia estat canviada de lloc i ja no permetia veure-les. La tornada la férem per la mateixa senda, amb alguna variant on preferírem xafar l’aigua i submergir-nos als tolls. Alguns d’ells, a causa de l’escàs cabal del riu i la forta insolació, tenien l’aigua calenta. I de nou al toll del Xorro, un bany i a dinar. Ens emportàrem l’àpat i celebràrem l’aniversari de dues companyes del grup.