Centre Cultural Castellut

El Centre vos convida al 109è aniversari d'Enric Valor a l'Alt del Guisop 2

El Centre vos convida al 109è aniversari d’Enric Valor a l’Alt del Guisop

El Centre vos convida al 109è aniversari d'Enric Valor a l'Alt del Guisop 3

Celebrem un any més l’aniversari del castellut més universal, amb una albada el pròxim 22 d’agost.

El 22 d’agost de 1911 va nàixer a Castalla l’escriptor Enric Valor i Vives.  El 13 de gener de 2000, amb 88 anys, morí a València. Valor va viure sempre compromés amb la llengua i el país. La seua aportació escriptora va des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica.

El curs 2010-11, coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua el va  declarar “Any de l’escriptor Enric Valor”. Es feren múltiples activitats d’homenatge. València, Alacant i Castalla acolliren desenes d’actes. El mateix any 2011, des d’una iniciativa promoguda pel Centre Cultural Castallut i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer, vam convocar el 22 d’agost l’ascens a l’alt de Guisop (a la serra del Maigmó, entre, Castalla, Petrer, Tibi i Agost), de 1250 m, per celebrar l’eixida del sol, coincidint en el dia exacte del naixement de l’escriptor: “l’Alba de Valor”.  Enguany es repeteix per desena vegada la convocatòria. I hi participen com a entitats col·laboradores El Tempir, d’Elx, El Teix, d’Ibi, La Cívica-Alacantí, la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, la Colla de dolçainers i tabaleters “El Terròs”, de Petrer, Terres del Vinalopó, la Càtedra Enric Valor, de la UA, i el col·lectiu Gent de Valor.

L’elecció de l’espai no és casual. L’alt de Guisop, fet matèria literària com l’alt del “Eriçons”, en Temps de batuda, era un indret estimat i sovintejat pel mateix Enric Valor que simbolitza l’epicentre enlairat del món real, literari i màgic, alhora, del mestre i escriptor. Allí es fonen país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada.

Dissabte 22 d’agost, amb vehicles propis: uns des de l’Esplanada, de Petrer, a les 5:15 h, i altres des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h., farem cap Portell de Catí on tothom, a peu, pujarem a l’alt de Guisop. Ho farem amb les mesures de seguretat sanitària adequades: mantenint la distància entre els caminants sempre, tant durant la caminada com en els descansos, i posant-nos la mascareta per a celebrar l’acte al cim. Així mateix, prèviament, enguany caldrà inscriure’s a l’ascens en el correu electrònic albavalor2020@gmail.com.

Enguany commemorem diverses  efemèrides de Valor, la seua obra i la nostra cultura. Seguim la cronologia: 100 anys del naixement d’Antoni Badia Margarit, Josep Benet i Joan Perucho; 70 anys del primer volum de les Rondalles Valencianes, d’E. Valor; 60 anys de L’ambició d’Aleix i 40 i de Sense la terra promesa, dues novel·les de Valor; 50 anys del traspàs de Josep Carner; 25 dels d’Ovidi Montllor; 25, també, del I Simposi Enric Valor “Estudi i Festa”; i del llibre de Rosa Serrano, Enric Valor. Converses amb un senyor escriptor; 10 anys de l’inici de l’Any Valor, 2010-11, instituït per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

El Centre vos convida al 109è aniversari d'Enric Valor a l'Alt del Guisop 4

L’octubre de l’any passat, a Castalla, organitzat per l’Ajuntament i diversos col·lectius i entitats (Gent de Valor, CCC, Catedra E. Valor-UA…) , es va celebrar, exitosament, com és costum, la III Fira de la Fantasia “Enric Valor”; al gener, a València, organitzat per diverses entitats del sud de país, ACPV i les universitat d’Alacant i València, es commemorà el 20é aniversari del traspàs de l’escriptor castellut; fa un mes es va fallar el Pemi «Enric Valor», de novel·la, de la Diputació d’Alacant, el guanyador va ser el valorià Ivan Carbonell amb Balada de la Frontera. Cròniques del Sud. Les gestions sobre la casa d’Enric Valor no avancen com desitjaríem i el que pertoca per justícia. Amb trista coincidència de data amb Enric Valor, vint anys després, el passat 13 de gener, ploràrem la mort de l’escriptora alcoiana Isabel-clara Simó.

En aquesta festa valoriana del 22 d’agost del sol, el paisatge, la literatura, la llengua i la civilitat, els hòmens i dones que ens hi trobarem reivindiquem altres accions i mesures que dignifiquen la figura de l’escriptor castallut i la nostra pròpia cultura: la creació de la Fundació Enric Valor; cal incrementar la presència de l’obra narrativa de l’escriptor en adaptacions audiovisuals en totes les plataformes de la programació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, que la volem ara i sempre només en valencià i de qualitat; la recuperació efectiva i funcional de la Casa Valor, a Castalla, com a espai de memòria, estudi i projecció cultural; la partida de Planisses amb els seu masos s’ha de convertir en un lloc públic de convivència mediambiental i cultural ; denunciem el marc legal i jurídic que impedeix avançar en  l’increment dels usos administratius i socials de l’idioma i els atacs per part del parcial i polititzat estament jurídic espanyol; seguirem reivindicant de Vinaròs a Oriola una Escola Valenciana plurilingüe vertebrada de manera inequívoca entorn al valencià, l’excel·lència i la qualitat educativa i la plena presencia de l’alumnat als centres educatius atesos per un incrementat significativament i dignificat cos professional d’ensenyants i clamem pel restabliment de la llibertat i la plena normalitat democràtica en tot el domini lingüístic, sotmès a diverses de repressió antidemocràtica per l’estat espanyol.

Motius de supervivència i de justícia ens obliguen a fer aquestes demandes amb urgència. Tanta urgència com compromís personal i col·lectiu perquè arriben prompte. És una senzilla qüestió de dignitat bàsica. Ho exigim humilment:  amb la força de la raó i les paraules de trellat.

El Centre vos convida al 109è aniversari d'Enric Valor a l'Alt del Guisop 5

 

ASPECTES TÈCNICS A TENIR EN COMPTE

 • A l’alt de Guisop és la cita, tot just uns instants abans de trenc d’alba. Enguany serà el desé  any que farem l’exigent però curt i amable ascens matiner per a homenatjar Enric Valor (DISSABTE, 22 D’AGOST DE 2020) 
 • Amb les mesures sanitàries de protecció pertinents, uns partirem amb vehicles propis des de l’Esplanada de Petrer, a les 5:15 h, i altres ho faran des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h. Tots i totes ens aplegarem al Portell de Catí i des d’allí, a peu, farem l’ascens. 
 • Convé dur bon calcer, llanterna per als primer moments de la caminada, roba d’abric lleugera, capell, mascareta, solució hidroalcohòlica, botella d’aigua per a no compartir, i un petit mosset (galetes, fruita…). 
 • Els assistents que voluntàriament ho desitgen poden aportar alguna botella de cava, herbero, moscatell, etc. (begudes de la terra) per fer el brindis, que se servirà en gotets individuals de plàstic degudament manipulats. 
 • Així mateix, qui vulga, pot dur breus textos del mestre Valor, o que s’hi relacionen molt directament, per llegir-los i compartir-los amb la resta d’assistents en un ritual tan senzill i emotiu com grandiós per l’entorn i qui motiva l’acte, el senyor Enric Valor, de Castalla.

NORMES I RECOMANACIONS PER LA COVID-19

 1. En els respectius encontres inicials tant a Castalla (la Creu) com a Petrer (l’Esplanada) useu la mascareta
 2. Quan organitzeu el desplaçament amb vehicle cap al portell de Catí no massifiqueu excessivament els cotxes, useu les mascaretes i dueu les finestres obertes
 3. Una vegada aparcats els cotxes en els espais adequats del portell de Catí, si coneixeu el camí cap a l’alt de Guisop, enceteu l’ascens sense esperar que arribe més gent. Així evitarem acumulacions
 4. Com que l’ascens moltes i molts el realitzareu sense mascareta, per l’esforç respiratori que suposa, manteniu una significativa distància de seguretat i eviteu les concentracions grupals
 5. Porteu la vostra pròpia botella d’aigua i no la compartiu amb ningú mai
 6. Si algun company o companya tinguera un petit contratemps, a l’hora d’atendre’l poseu-vos la mascareta
 7. Una vegada arribats al punt d’encontre a l’alt de Guisop, eviteu les salutacions de contacte i proximitat i, recuperat l’alè, poseu-vos la mascareta
 8. Durant el temps que dure l’acte, mantindrem la distància entre nosaltres i només es podrà llevar la mascareta aquell/aquella que haja de fer un parlament o una lectura
 9. La ja clàssica foto grupal la farem respectant les distàncies recomanables
 10. Per al regrés seguirem el mateix procediment. Enguany no hi haurà ni un únic i preferencial itinerari per a tornar ni esmorzar col·lectiu a Castalla. L’acte es donarà per acabat una vegada s’arribe al portell de Catí, on es troben el cotxes