Centre Cultural Castellut

Adhesió del CCC a la iniciativa de reivindicar la diada de Sant Joan 2

Adhesió del CCC a la iniciativa de reivindicar la diada de Sant Joan

La proposta, que parteix d’Òmnium Cultural i d’Acció Cultural del PV, convida les associacions i col·lectius que lluiten per mantenir viva la nostra llengua a participar en el reconeixement i (si és possible) el reviscolament de Sant Joan com una festa de gran tradició arreu del nostre poble, ja que és celebrada de manera diversa en molts indrets de la nostra geografia.

La nit del 23 de juny, nit de Sant Joan, considerada màgica en moltes cultures, marca els solstici d’estiu. És una data clau en la cultura popular dels territoris del nostre àmbit lingüístic: més de quatre-cents refranys en català fan referència al dia de Sant Joan.

Està també molt lligada a la nostra llengua, ja que cada any la nit del 22 al 23 de juny la flama de la llengua abaixa del Canigó i recorre els territoris de parla catalana.

Enguany serà un Sant Joan diferent a causa de la pandèmia, marcat per les pèrdues personals que s’hi han esdevingut, però també marcat per la mancança de visibilitat del valencià en la gestió de la crisi sanitària per part de les administracions i, a més, per alguna sentència judicial que ataca frontalment la nostra llengua, humiliant-la i, fins i tot, prohibint-la.

La proposta ha estat molt ben acollida pel Centre Cultural Castellut. Gràcies al treball d’alguns membres, s’ha gravat el vídeo que podeu vore en aquesta web. Juntament amb les gravacions d’altres entitats i col·lectius que defensen la llengua, serà difós per Acció Cultural en les xarxes socials.

Vos convidem a participar en la campanya “Encén la flama per tu”, que consisteix a encendre una espelma al balcó la nit del 23 de juny en homenatge a les víctimes de la COVID19.

Cal dir que aquesta iniciativa ha estat comunicada al CCC amb el temps suficient per a enllestir el vídeo esmentat i poc més. Pensem que la festa de Sant Joan, pel que representa, hauria de tindre un major ressò a Castalla. Caldrà plantejar-se la possibilitat de celebrar col·lectivament la nit de Sant Joan, amb foc, música, festa… Podria ser també un acte de reivindicació de la nostra llengua. Hi podrien participar, juntament amb el Centre Cultural Castellut, uns altres col·lectius i associacions que simpatitzaren amb el projecte.

“Bany de Sant Joan, salut per tot l’any”.


Centre Cultural Castellut

Juny 2020