Centre Cultural Castellut

Les rutes del Centre: GR7 – N6 – Collat Baiart- Cortes de Pallars 2

Les rutes del Centre: GR7 – N6 – Collat Baiart- Cortes de Pallars

Inici de la Ruta

De bon matí, després de les salutacions de rigor, eixírem en bus de Castalla; a les 8’45 ja estàvem caminant, el primer tros per pista. L’esplèndida Vall de Sàcaras s’obria davant de nosaltres, l’havíem de recórrer íntegrament.

Pantà de Cortés

A la dreta, la Mola de Cortes, a l’esquerra la de Jalance. Després de la pista, un camí planer ens ajudava a avançar a bon ritme. Apleguem a la Font de Sàcaras i, després d’un breu descans, seguim endavant. Prompte el camí gira cap a la dreta i, de seguida, veiem el Pantà de Cortes al fons del barranc; el castell de Xirel s’alça majestuós al capdamunt d’una moleta, a l’altre costat de l’embassament.

Castell de Cortés

L’itinerari transcorre ara per una ombria esplèndida, els penyassegats de la Mola de Cortes que estem voltejant són espectaculars. Crestes per una banda, el pantà per altra i, més enllà, la presència quasi constant del castell des de distintes perspectives.

Expulsió morisca

Finalment, fem una pujadeta a un colladet que ens descobreix la vista de Cortes, al peu de la Mola. Preciosa. Uns taulells de manisetes recorden el desgraciat episodi de l’expulsió dels moriscos d’aquestes terres. Un dinar reparador ens va fer reviscolar; finalment i ja ben satisfets, el bus, amb recorregut turístic inclòs, ens va deixar en casa a bona hora.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos