Les Rutes del Centre: Barranc dels Molins-Barranc de Benasait-Cova Negra – Biar (l’Alcoià) 12.3.17

Ruta molt agradable que vam encetar a l’eixida de Biar cap a Banyeres i Camp de Mirra. De seguida vam baixar al llit del Barranc dels Molins, a l’alçada de l’aqüeducte medieval, una preciosa edificació que ha estat en ús fins fa uns quants anys i que es troba en un magnífic estat de conservació. Vam continuar pel barranc i vam trobar un parell de fonts –la del Moro i la del Gorg-, sempre amb l’espectacular visió del castell allà dalt. Després d’evitar un salt per la vora, vam eixir ja a un espai més ample, amb bancals cultivats, alguna caseta i el que queda dels antics molins, quatre – el de la Bassa Nova, el de Comaro, de l’Almoina i el del tio Mescla- la qual cosa indica fins a quin punt s’aprofitaven les aigües temps enrere.

Enfilem pel Barranc de Benasait costera amunt; en aquest barranc desaigüen gran quantitat de rambles que ens dona una idea de la quantitat d’aigua que poden arreplegar en moments puntuals. Deixem el barranc i ens desviem cap a l’esquerra, aplegant en un moment a l’Aula de la Natura, lloc habilitat per fer acampades i dotat dels serveis més bàsics, en un paratge meravellós, envoltat d’una esplèndida pineda. Fem una paradeta i peguem un mosset.

Seguidament continuem la ruta per les casetes de Gil, fins el Tossal del Runal, on trenquem cap a l’esquerra, primer pujant i després en suau descens. Unes vistes magnífiques ens envolten a dreta i esquerra, la Vall de Biar a un costat i el Reconco i els barrancs a l’altre. La destrossa de pins és molt considerable, la neu ha fet molt bé, però els pins no estan preparats per suportar el seu pes. Prompte apleguem a la Cova Negra, un gran espai protegit, únic, que ha estat aprofitat des dels temps prehistòrics… Encarat al SO, ben assolellat, amb un parell de parets que protegien els ramats i amb algun punt de degoteig de l’aigua… Seguim ja de cara al poble, encara que el deixem a l’esquerra i anem a aparèixer a l’ermita dels Sants de la Pedra, Abdon i Senent, a un pas ja dels cotxes.

Les vistes, des de diferents angles, del poble de Biar i el seu castell, ens reafirma en la profunda convicció de què estem en un dels pobles més bonics de tot el País Valencià.

Powered by Wikiloc