Centre Cultural Castellut

Homenatge 105 aniversari d’Enric Valor Alt de Guisop, dilluns 22 d’agost de 2016 2

Homenatge 105 aniversari d’Enric Valor Alt de Guisop, dilluns 22 d’agost de 2016

El 22 d’agost de 1911 va nàixer a Castalla l’escriptor Enric Valor i Vives. El 13 de gener de 2000, amb 88 anys, morí a València. Valor va viure sempre compromés amb la llengua i el país. La seua aportació escriptora va des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació literaturitzada de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica.

Valor Guisop 2016

El curs 2010-11, coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va ser declarat “Any de l’escriptor Enric Valor”. Es feren múltiples activitat d’homenatge. València, Alacant i Castalla acolliren desenes d’actes, junt a altres poblacions del país, sobretot del migjorn.

El mateix any, una iniciativa cívica promoguda pel Centre Cultural Castellut i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer, vam promoure l’ascens a l’Alt de Guisop, de 1250 mts, a la serra de Castalla, per veure eixir el sol, el 22 d’agost, coincidint en el dia exacte del naixement del mestre i escriptor: “l’alba de Valor”.

L’elecció de l’espai no va ser casual. L’alt de Guisop, fet matèria literària com l’alt del “Eriçons”, en Temps de batuda, és un indret sovintejat pel mateix Enric Valor desenes de vegades. Des d’allí s’albiren els extraordinaris i contrastats paisatges que configuren el sud del país: el valorià “laberint orogràfic”, la Baixura, la costa mediterrània…

«La mar es veia com una franja blava i remota que s’omplia d’or fos i de plata bellugadissa per davall del punt on s’aixecava el sol.»

L’alt de Guisop simbolitza l’epicentre enlairat del món real, literari i màgic d’Enric Valor. Des d’allí es fonen país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada.

¿Quin millor paratge que aquest cim per celebrar el naixement de l’autor de les Rondalles Valencianes?

A l’alt de Guisop és la cita, tot just uns instants abans de trenc d’alba. Enguany serà el sisé any que farem l’exigent però curt i amable ascens matiner per a homenatjar Enric Valor.

Uns partirem des de l’Esplanada de Petrer, amb vehicles, a les 5:15 h. Altres ho faran des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h. Tots i totes ens aplegarem al Portell de Catí i des d’allí, a peu, farem l’ascens.

Convé dur: bon calcer, llanterna per als primer moments de la caminada, roba d’abric lleugera, aigua i un petit mosset (galetes, fruita…).

El assistent que voluntàriament ho desitgen poden aportar alguna botella de cava, herbero, moscatell, etc. per fer el brindis.

Així mateix, qui vulga pot dur breus textos del mestre Valor, o que s’hi relacionen molt directament, per llegir-los i compartir-los amb la resta d’assistents en un ritual tan senzill i emotiu com grandiós per l’entorn i l’home que el motiva: el senyor Enric Valor, de Castalla.

PS.-Una vegada acabada l’activitat al cim hi haurà un esmorzar a Castalla. També, però, es pot esmorzar per la muntanya o tornar al cotxe (al Portell de Catí) i des d’allí a casa.

Juliol de 2016

Ateneu Cultural Republicà, Petrer
Centre Cultural Castellut, Castalla
El Teix, Ibi
El Tempir, Elx