Centre Cultural Castellut

Biar Venteta Cuernos 2023

Les Rutes del Centre: Port de Biar- Venteta dels Cuernos – Biar-Onil (L’Alcoià)- 15.1.23

Comencem l’any muntanyenc amb una travessa lineal. Decidim deixar el cotxe a l’esplanada que hi ha junt el dipòsit d’aigua, al capdamunt de la pujada des del Port de Biar per evitar que se’ns faça massa tard després. Iniciem la caminada amb geloreta, encara que prompte anem entrant en calor. Ens crida l’atenció que els masets que trobem a l’esquerra del camí estan en bones condicions, han rehabilitat els que ho necessitaven i dóna gust veure la terra treballada; prompte apleguem a la Fonteta Soriano, un racó ple d’encant, però que actualment no raja l’aigua, fa temps que no plou…

Passem pel costat de Fontalbres, mas que va adquirir una comunitat religiosa temps enrere per fer campaments i que també està en ús. Seguim pel camí recentment arreglat que puja al coll de Fontalbres, on hi ha un encreuament –a l’esquerra cap a la zona de les Cases de Lluna, Banyeres…-; nosaltres seguim recte cap a la Fandoma, per on trobem uns coneguts colivencs amb la bici; el mas és una completa ruïna, llàstima.

Biar Venteta Cuernos

No baixem cap a La Mata, sinó que anem crestejant en direcció al Maset de Cantó –en el punt més delicat de la cresta ens creuem amb una colla de moters destrossa-camins i no ens fa gens de gràcia- Passem el maset, molt ben arreglat també, i travessem la pista que ve de les Penyes Roges, una forta pujada posa a prova les nostres cames i pulmons, al capdamunt peguem un mos i recuperem forces. Eixim al capdamunt del port del Canalís, que travessem, i agafem una bonica senda en descens en direcció a La Capona; abans d’aplegar-hi trenquem a l’esquerra seguint una senda paral·lela al barranc i, un poc més avant, comencem la pujada cap al Palomaret per l’ombria de Biscoi i des d’allà, planejant, apleguem còmodament a la Venteta dels Cuernos on acabem la ruta i on, de bon matí, una animeta previsora havia deixat un cotxe.

Tornem cap a Castalla i anem a pel cotxe que havíem gastat este matí. Comentem com d’enganyosa és la serra d’Onil, acostumats a veure només la solana; molt xula!

Bon principi d’any!!!