Centre Cultural Castellut

Jornades d'etnobotànica: “Plantes tòxiques i estimulants” Castalla 9 de maig de 2014.

Jornades d’etnobotànica: “Plantes tòxiques i estimulants” Castalla 9 de maig de 2014.

Jornades d'etnobotànica: “Plantes tòxiques i estimulants” Castalla 9 de maig de 2014.

La conferència “Plantes tòxiques i estimulants“ impartida pels professors Daniel Climent i Carles Martin Cantarino i presentada per Carles Durà el passat divendres 9 de maig a la casa de Cultura va servir per inaugurar la “Jornades d’etnobotànica” que el CCC ha organitzat per al 2n trimestre de l’any.

Unes 80 persones aproximadament vam poder seguir les reflexions sobre el concepte de “toxicitat” i altres assumptes culturals, artístics i socials de moltes plantes. Començaren parlant del concepte de la toxicitat, fent notar que està relacionada més en les quantitat de les dosis i en els usos o formes d’administrar-les que no pas en les mateixes substàncies en si, ja que en alguns casos eixa toxicitat no suposa cap perill si no se n’excedix la dosi, ans al contrari, pot esdevenir un remei beneficiós segons per a què, tal com ocorre amb la morfina, per exemple.

A continuació, recolzant-se en ‘imatges projectades, van anar desgranant algunes informacions curioses sobre mites practicats per les bruixes tradicionals, i usos etnobotànics d’alguns productes tòxics d’ús corrent (com l’all, la ceba, les faves, els tramussos, les creïlles, les ametles margues …) i d’altres no tant (com el cascall, l’opi, o la tuiona, …), tot fent referència a la famosa beguda Coca
Cola, al Cola-Cao i d’altres “toxicitats menors”com el xocolate.

Amb un llenguatge molt entenedor ens descrigueren alguns dels productes estimulants, relaxants, al·lucinants… i les aplicacions que les les societats hem anat creant a partir dels usos etnobotànics. Especialment es detingueren en el mite de l’absenta, hi projectaren quadres de pintors impressionistes famosos que van voler reflectir en les seues obres el consum “generalitzat” d’absenta en la França del s XIX i principis del XX i parlaren de la relació que mantingueren alguns artistes amb esta beguda anomenada “la Fada verda” (com Verlaine, Cros, Rimbaud, Cabaner, Manet,Van Gogh, Baudelaire, Paul Gauguin, Toulouse-Lautrec…) i les reunions que degueren mantenir on es recitaven poemes, es cantava i es tocava el piano, alhora que es consumien quantitats generoses d’absenta, haixix i opi.

També ens parlaren de la toxicitat que hi ha en moltes plantes decoratives que tenim als nostres jardins i fins i tot dins de casa en cossiols o que creixen de manera silvestre arreu (com ara el filodendri, les hortènsies, el ricí, la flor de Pasqua, l’hedra, els potos, etc.) que podrien resultar letals per als humans i els animals, ja que contenen proteïnes i alcaloides altament tòxics. Tant el
catedràtic de Secundària com el professor de la Universitat d’Alacant ens van advertir doncs que cal evitar el contacte d’estes plantes amb els ulls, la boca i altres parts del cos on la pell es ben fina i la substància pot passar a la sang, tant en nosaltres com en els animals, encara que no hem de tindre gaire por de ser consumides atés el gust amarguísim que presenten.

Per finalitzar esta primera jornada, tos els assistents vam poder gaudir d’un tast de dos licors fets amb “substàncies tòxiques” que el professor Carles Martín Cantarino va portar: Rataffia i absenta de 55 graus. Especialment atractiu va resultar la preparació en directe d’esta beguda “al·lucinògena” seguint el procediment autèntic: s’afig aigua al licor a través d’una cullera especial perforada, sobre la qual es posa un terròs de sucre que, en diluir-se,elimina el gust amarg del licor. Després d’aquest xicotet “col·locó” vam poder gaudir d’un sopar a un conegut bar on els assistents vam aprofitar per preguntar-los encara més qüestions sobre l’apassionant món de les plantes.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos