Centre Cultural Castellut

València, sensual i artística - 21.6.15 2

València, sensual i artística – 21.6.15

2 València Ruta Cultural Centre Cultural Castellut Emili Gascó

Després de les dues últimes eixides culturals, la València d’Estellés el 13 i Xàtiva el 14, enguany hem tornat a fer una incursió a València, una ciutat plena de racons i d’història que estan esperant que els descobrim. També enguany ens acompanyà Emili Gascó, un pou de saviesa i un expert comunicador, garantia d’un dia de profit i d’amenitat constant; una gràcia de persona!

Vam quedar a les Torres de Serrans i, després d’una breu explicació ens vam introduir al llit vell del Túria, per on vam aplegar ràpidament al Museu de Belles Arts, St. Pius V. Baix la preciosa cúpula blava de l’antiga església ens va introduir en l’edifici i les seues vicissituds. Seguidament vam gaudir de les seues 1 València Ruta Cultural Centre Cultural Castellut Emili Gascóexplicacions a la sala del gòtic; són curioses les històries que amaga cada una de les imatges dels retaules, tot té un perquè, i Emili ens l’explicà d’una manera didàctica i entretinguda. Té molt a veure aquest Museu, no debades és la segona pinacoteca de l’estat espanyol; però cal dosificar-se per no cansar el personal. Un descanset i un mosset ens deixà com a nous.

Retornem a Serrans i des d’allí comencem una ruteta per Ciutat Vella en la qual ens trobem distintes torres de la muralla àrab –no gens cuidades-, algun palau, carrerons sense eixida –atzucacs-, el Portal de la Valldigna, per on eixim “fora ciutat” i ens dirigim on va estar el prostíbul més ben organitzat de l’Europa medieval, el Partit o la Pobla de les Fembres Pecadrius, fundat per Jaume II. Diversos textos i explicacions van possibilitar que ens férem una idea bastant aproximada de l’organització i funcionament d’aquest lloc , sorprenentment avançat inclús per a hui en dia. Vorejant la Moreria, passant per mossén Sorell, per St. Nicolau, Cavallers, Generalitat… vam aplegar al restaurant on vam reposar forces.

3 València Ruta Cultural Centre Cultural Castellut Emili Gascó

Seguidament ens vam dirigir a la Catedral, situada sobre l’antiga mesquita i on, equipats amb auriculars, vam poder aprofundir en mil i un detalls d’aquesta. Primer a la Sala Capitular o Capella del Sant Calze – sabíeu que el Sant Grial, tan buscat per tothom, resulta que està en València?- on vam saber del recorregut d’aquest vas cerimonial jueu del s. I o II a. C., les cadenes del port de Marsella… Ja en l’edifici principal, la capella dels Borja, amb dos pintures de Goya; l’espectacular cimbori, la cúpula amb els àngels músics d’Alexandre VI –una preciositat, preludi del Renaixement a València-, la tomba d’Ausiàs March, el braç de St. Vicent màrtir i un fum d’anècdotes i detalls que ens van fer gaudir d’un dels edificis més notables de València.

 

Per últim, un repàs a les tres portes –la de l’Almoina, la dels Ferros i la dels Apòstols-, a la simbologia que contenen i … malgrat que no s’acaben les històries, se’ns acaba el dia! Ens acomiadem d’Emili, molt agraïts i, després d’un refresc a la plaça de la Mare de Déu, ens en tornem cap a casa, satisfets a més no poder. Hi ha qui reclama dues escapades a l’any!

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos