Centre Cultural Castellut

Masos Mariola

Les Rutes del Centre: Pels Masos de Mariola

Amb l’amenaça de pluja, ja començada la tardor, ens desplacem fins a les Casetes de Vilaplana, un petit grup de masos situat a la capçalera del barranc del Cint (Alcoi), ja a uns 900 metres d’altitud.

 

Després de nombroses excursions per tots els racons de la Mariola, pensant que ja la teníem molt vista i que ja no quedava viarany sense conéixer, aquesta ruta inèdita, tot i que passa per alguns indrets pels quals ja havíem trescat en anteriors ocasions, encara ens donaria alguna sorpresa.

Per un camí ja conegut per nosaltres ens dirigim entre bancals d’avellaners, oliveres i ametlers als masos dels Capellans, altre llogaret format per diverses cases. Una companya ens diu que a tots aquests masos, també al de les Casetes de Mariola, hi viu encara gent de forma permanent, tot i el seu relatiu aïllament. Creuem el barranc del Bou, i de seguida anem pujant per una senda des de la qual, entre la boira, ataüllem l’Alberri, que va recuperant-se del foc, i endevinem per darrere l’ocult Montcabrer. Ja dalt d’aquesta lloma, la senda planeja, ombrejat per pins i carrasques. El sol, de forma momentània, fa acte de presència, però de forma breu, ja que després de veure la font i el mas de Prats, on esmorzem, els núvols, a poc a poc el tornen a ocultar.

Baixem per un camí poc conegut per a quasi tots els assistents fins al mas del Serafí, on es repeteixen les figures de grans carrasques, més encara que la que acompanyava el mas de Prats. Tafanegem pels voltants i visitem la font, que sol estar quasi sempre seca.

Continuem en direcció a la font de Mariola, però no arribarem a ella, perquè el nostre camí segueix per altres masos, encara desconeguts per a quasi tots: el de Barratxina, i dalt d’una valleta enlairada, el del Pla. Aquest últim sembla reformat fa relativament poc. Les terres boscoses que l’envolten, generalment de pi i carrasca, van omplint-se de bolets després de les pluges de setembre, que han sigut molt més generoses a la Mariola que a les serres de Castalla.

Completant ja el recorregut circular, tornem al barranc del Bou, però abans de pujar als masos dels Capellans triem una senda a la dreta que passa vorejant el barranc i mena directament a les Casetes de Vilaplana, on acabem aquesta ruta.