Centre Cultural Castellut

Les Rutes del Centre Moleta-Mos del Bou – Tibi (l’Alcoià) (FdC 31) – 4.6.17

La calor i diferents compromisos han fet minvar la colla aquestes últimes rutes abans de l’aturada d’estiu… Tanmateix, un petit grup ens hem dirigit cap a Tibi i, ja en direcció al Pantà, hem deixat els vehicles.

Hem començat la pujada per un camí en bastant mal estat; aplegats a un collet hem mamprés la pujada a la Moleta. Aquesta és una muntanyeta modesta, però amb un emplaçament privilegiat, retallada per tots els costats, és com un gran balcó en forma de U, la Foia per darrere, amb el Pantà als peus, el Maigmó, imponent des d’ací, a la dreta, tot l’Alacantí als peus i la Penya de Migjorn tancant la repassada. Agafem la carena que va pujant progressivament fins que apleguem a la part superior, on fem una aturada reparadora.

Agafem ara una senda que baixa per un terreny pedregós, aprofitant una espècie de braç, fins un coll ja prop de l’embassament. En lloc de baixar més, d’ací tornem a pujar, enfront de la Moleta, per una empinada senda que ens du fins la cresta que ve des de la paret del Pantà. Seguim cap a la dreta i prompte apleguem a l’espectacular tallat que la gent de Tibi anomena el Mos del Bou; realment és curiós com s’interromp el crestall com si un gran bou –o un fantàstic personatge de conte- hagueren tallat a cosa feta aquesta roca, formant un fenòmen que s’observa des de gran part de La Foia. El Pantà als nostres peus pel nord, i Montnegre i l’Alacantí al sud. L’est i l’oest una paret de roca a cada costat. Un preciós racó de La Foia.

Des d’ací comencem una vertiginosa baixada, en la que hem d’anar alerta en no pegar un bac, pel desnivell i el sòl tan esvarós. Apleguem a l’Ancornia, paratge junt al Pantà on han rehabilitat una casa de camp per a turisme rural. Hi ha gent pescant a les aigües represades; açò anys enrere, abans de les depuradores, seria impensable. A poc a poc, per la pista que va al Pantà remuntem en direcció a Tibi, fins aplegar on tenim els cotxes.

Duem 31 rutes fetes a La Foia i encara ens emportem agradables sorpreses, com avui.

Powered by Wikiloc