Centre Cultural Castellut

Gran impacte dels actes en record de Paco Camarasa 2

Gran impacte dels actes en record de Paco Camarasa

 Gran impacte dels actes en record de Paco Camarasa 3

Segons el que havíem programat, divendres 9 de juny, vam inaugurar la mostra -exposició de les obres més destacades de la producció d’Edicions de Ponent, amb trofeus, diplomes i diferents objectes de gran valor sentimental. El president del centre , Josep Lluís Rico Verdú va obrir l’acte fent un recorregut per la vida i obra de Paco camarasa i, a continuació va prendre la paraula el Sr. Alcalde, Antonio Bernabeu, qui també va fer la seua aportació personal i institucional.

Seguidament vam baixar al Saló d’Actes, amb una assistència massiva de públic, familiars, amics i coneguts van voler aproximar-se a la trajectòria vital i professional del nostre company Paco, i de segur que van quedar satisfets pel que se’ns ha fet aplegar. Joande va començar amb una treballada intervenció de la que vos presentem una part a continuació:

…“El per què d’aquest homenatge té un poc d’història, des de fa dos anys que vàrem parlar amb ell de fer una exposició retrospectiva i una presentació de l’última obra editada amb la presència de l’autor; entre unes coses i altres anava passant el temps i no hi havia manera de què quadraren les dates, però com Paco era de casa (era soci, company i sobre tot amic) no hi havia pressa, “ja ho farem” deia ell, “si no passa res, el mateix dona, ara que més avant”, llevant-li importància a la seua tasca dins del món del còmic, però nosaltres consideràvem i considerem el paper decisiu i la passió de Paco pel món de la historieta i quan ens hem adonat, en un tres i no res la malaltia va fer acte de presència i se’l va endur.

Per tot això el Centre Cultural Castellut va organitzar, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castalla, una Taula Redona i una mostra-exposició del fons bibliogràfic d’Edicions de Ponent, i quan finalitze, eixe fons de llibres, serà cedit a la BPM de Castalla per la família Camarasa-Pina, per a la seua exposició i ús en un lloc preferent, per part de tota la gent que vullga endinsar-se en el món del còmic.

De la importància o rellevància dins del món de la historieta, de Paco Camarasa i Ed. De Ponent, a Castalla se sap ben poc. Com sempre passa, quasi ningú triomfa a casa seua i aquest error ens agradaria corregir-lo, ja va passar fa uns anys amb un altre castellut que escrivia rondalles (literatura menor van dir alguns) en una llengua menyspreada (minoritària i minoritzada van dir altres) i, a més a més, no vivia ací, aquella persona ha acabat sent el castellut més universal del poble i a la fi ha sigut reconegut per persones i institucions de tot arreu.

 

Guardant les distancies i sense voler forçar les comparances amb el mestre i senyor N’Enric Valor i Vives, Paco Camarasa i Pina potser siga, ara per ara, el castellut més internacional que hagem tingut mai a Castalla i el seu triomf també ha sigut en un gènere literari menor diuen (la historieta o còmic) moltes voltes també amb una llengua minoritària, traduït a altres llengües estranyes (com l’anglès, francès, italià, alemany, suec i fins i tot en coreà) i que tampoc vivia a Castalla.

Gran impacte dels actes en record de Paco Camarasa 4

Però això no ha de fer-nos perdre la perspectiva, Paco amb edicions de Ponent va capgirar el rumb del còmic, es va atrevir a publicar autors i dibuixants quan no s’atrevia ninguna editorial o que s’havien quedat fora de joc, i d’altres com autors clàssics i consagrats, i es va arriscar/apassionar a fer-ho, deixant a banda una feina de professor universitari a València, perquè volia i estimava el que feia, amb entusiasme i dedicació completa. I així aconseguí un catàleg d’uns 250 títols en Edicions de Ponent en vint anys, fent d’ella una editorial de referència nacional i internacional en el món del còmic, per les seues cuidades i exquisides edicions, tant en la forma com en el contingut, com un valor a l’alça en el producte.

Paco Camarasa creia en el que feia i considerava el còmic com un mitjà potent per divulgar qualsevol història sense cap problema, d’ací la temàtica i el format radical d’Ed. De Ponent: tebeo clàssic, historietes, còmic i novel·la gràfica, la seua gran aposta; amb temes d’humor, fantasia, herois, amor, sexe i història o millor dit memòria històrica, que tant li agradava a ell.

Tot açò, Paco Camarasa, no ho va fer sol, ho va aprendre amb molta gent, com MacDiego (Diego Ruiz de la Torre) amb qui va fundar en 1995 Edicions Joputa CB, i un any després va fundar ell sol Edicions de Ponent i va publicar amb tots, des de Sento Llobell, Micharmut, , Miguel Calatayud, , Antonio Altarriba i Kim, Keko, Alvaro Pons fins Fidel Martínez, Pablo Auladell, Ana Juan, Pere Joan, Guillem Cifré, Ricardo Cavolo, Juste de Nin, Rosana Antolí, Toni Cabo, Jorge Riera i un rastre llarg i inacabable de noms. Amb unes col·leccions, segons els experts, molt encertades i avantguardistes, com la Col·lecció Mercat, Crepúsculo, Solysombra i demés.

Gran impacte dels actes en record de Paco Camarasa 5

Fent de tota eixa equació un resultat global i aclaparador pel que fa als premis aconseguits: en el 1997 un any després d’iniciar el camí, “El Peu Fregit” de Miguel Calatayud, guanyà el premi a la millor obra editada en el 16 Saló Internacional del Còmic de Barcelona. El 2005 li concedeixen el Premi Yellow Kid a l’editor i l’estudi teòric (Roma Cartoon) el que es coneix com “l’Oscar” del món del còmic. Abans en el 2010 i 2011 aconsegueix el Premio Nacional de Cómic del Ministeri de Cultura, per “El Arte de Volar”, de Altarribia i Kim, i per “Plaza Elíptica” (últim lliurament del Capitán Torrezno) de Santiago Valenzuela. I en el 2009, 2010 i 2011 torna a guanyar el Premi Nacional de Còmic de Catalunya. També guanyà quatre premis de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, els anys 2008-2009, 2010-2011, 2013 i 2014.

“En tot aquest reconeixement que el CCC vol fer-li, només ens resta recordar la seua amistat amb tota l’estima possible i que la nostra memòria no l’oblide…”

A continuació van intervenir els membres de la Taula redona, Paco Linares Álvaro Pons i Miguel Calatayud, els quals, grans coneixedors de la persona i obra de l’amic Paco Camarasa, ens van ajudar a comprendre la magnitud del treball realitzat per aquest, amb anècdotes i comentaris d’allò més aclaridors. Com que havien vingut alguns dels seus més pròxims col·laboradors, se’ls va donar l’oportunitat de fer algunes aportacions, que van resultar molt enriquidores, MacDiego, Sento i Manolo, de Futurama van intervindre i ens van contar algunes historietes ben divertides.

En resum, pensem que hem fet el que tocava i la gent així ens ho està comunicant. Ara les obres exposades quedaran, com a donació de la família, a la Biblioteca Pública Municipal, a la disposició de tot els lectors de Castalla. Confiem que se’ls done un tracte digne, com correspon a un fill destacat del poble.

El nostre agraïment més sincer a tots els qui han fet possible aquest Homenatge: la família, l’Ajuntament, Álvaro Pons, Miguel Calatayud i, especialment, a Paco Linares, pel seu guiatge expert.

Centre Cultural Castellutjuny 2017