Centre Cultural Castellut

Les Rutes del Centre: GR-330 Castalla Biar – 4.10.20 2

Les Rutes del Centre: GR-330 Castalla Biar – 4.10.20

Tenint en compte que aquesta anava a ser una excursió llarga, avançàrem l’eixida a les 7 del matí. Com fins fa uns anys, recuperem el costum d’introduir una etapa, en aquell cas del GR-7, i en aquest, del recentment senyalitzat sender GR-330, del qual seguirem fent propostes en el futur.

De nit del tot eixim de Castalla cap a Onil, seguint la carretera, i passant el Ventorrillo, ja amb el sol començant a despuntar, per la Senda de València i el Camí dels Molins.

Passem fugaçment per Onil gaudint del silenci matinal, i ja pel barranc de l’Escalera i la senda que ens porta per una frondosa ombria al mas de la Fandoma, coincidim amb unes companyes que ja anaven de baixada. Esmorzem al mas, de moment sense la molèstia que el vent que ahir tinguérem i amb el sol començant a calfar tèbiament en un mes d’octubre que esdevindrà més fresc del que és habitual.

Entrem al terme de Biar i seguint una ampla pista fem un breu descans a la font del Xorro, una de les poques del terme que sempre porten un bon doll d’aigua. Però avui no ha sigut així: gran part del seu cabal es perd pel camí, ja que la canalització de plàstic es troba trencada per diversos punts. Continuem per l’enlairada obaga del Reconco per la fonteta de Soriano, ara seca, on els xops comencen a mostrar el seu groc tardoral, i així arribem a l’estreta carretera que puja al cim i a les antenes del Reconco, però no l’arribarem a xafar, ja que des de la bassa contra incendis prendrem una senda de baixada cap a Biar a cavall entre la vall que dóna cap al port i la que ve des del Pinar de Camús, i així passem pel santuari de la Mare de Déu de Gràcia, i per un agradable passeig sota el pinar, per la vora del pou de neu i diversos xalets, fins al parc del Plàtan, on aquest venerable exemplar de plàtan oriental és el centre de la vida social del poble.