Les Rutes del Centre: Cova Santa- Barranc de l’Infern – Vall de Laguar (Marina Alta) 31.5.15

2 Barranc Infern Cova Santa Vall Laguar Marina Alta Ruta Excurisó Cultural

 

Després d’un llarg desplaçament, vam començar la ruta des de Fleix; el primer tros coincideix amb la famosa ruta dels escalons –o ruta morisca-, fins el barranc de l’Infern. Una vegada en ell, el seguim, en descens, fins aplegar a la presa d’Isbert, feta aprofitant un estret espectacular, encara que mai ha complit la seua missió, ja que després de feta resulta que tenia filtracions i es buidava. Com que està totalment seca, podem aplegar a la paret i, alguns intrèpids hi ascendeixen utilitzant unes cordes i una precària instal·lació. Retornem un tros i fem un mosset en una espectacular balma, amb restes d’haver estat utilitzada des de qui sap quan per l’home.

1 Barranc Infern Cova Santa Vall Laguar Marina Alta Ruta Excurisó Cultural

Seguim remuntant el barranc, deixem enrere el sender pel que hem baixat i observem que, cada vegada més, va tancant-se i esdevenint més i més espectacular… la vegetació està esplendorosa, baladres florits, magraners, nogueroles, … què agraïda és la natura! El barranc és cada vegada més salvatge, grans cudols i clots fan més emocionant i divertida la marxa. Apleguem a una bifurcació de barrancs i seguim cap a la dreta. A uns centenars de metres apleguem per fi a un dels racons més espectaculars del nostre País, la Cova Santa, un laberint de balmes, forats, tolls, … amb unes parets altíssimes que es tanquen irregularment i que ens fan emmudir davant de la bellesa del conjunt. Hem d’utilitzar cordes i claus amb que han equipat alguns passos per avançar. Impressionant! No és un lloc al que s’accedisca fàcilment, per fortuna, però que no deixa a ningú indiferent, al contrari.

3 Barranc Infern Cova Santa Vall Laguar Marina Alta Ruta Excurisó Cultural

Retornem un fragment de barranc avall, fins aplegar a una senda que s’enfila amunt, entre antics i diminuts bancals –la faena que es va fer en el seu moment per anar guanyant terres de cultiu és immensa-. Escarpats cingles ens barren el pas i hem d’anar remuntant a poc a poc, fins empalmar amb l’últim tros de la circular ruta dels escalons. La bellesa dels paratges i l’hora d’eixida ens ha dut a unes hores en què no és aconsellable caminar; això i una llarga pujada fa que l’últim tram de la marxa resulte pesada, molt pesada per a alguns. Afortunadament al restaurant van ser comprensius i un bon dinar va fer oblidar l’esforç fet, que no la bellesa contemplada. Unes caixes de cireres acabades de collir ens van acompanyar cap a casa. Un diumenge supercomplet!

 

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos