Centre Cultural Castellut

III Jornades d’Aproximació a la Nostra Història 2

III Jornades d’Aproximació a la Nostra Història

Des del Centre Cultural Castellut continuem insistint en la tasca d’anar estudiant la nostra Història, ja que considerem imprescindible per seguir avançant com a Poble el coneixement del nostre passat, que quasi mai coincideix en el que ens han venut com a Història.

Al País Valencià tenim un Patrimoni de la Humanitat poc conegut i que, al mateix temps, és el que tenim més a prop, i són les Pintures Rupestres –algunes d’elles a poc més de 15 minuts de casa- d’una bellesa espectacular. Un dels millors especialistes del món en aquestes representacions pictòriques és el professor Mauro Hernàndez Pérez, molt pròxim a Castalla, i que ens parlarà de “Les pintures rupestres de l’arc mediterrani”, una ocasió immillorable per aprofundir una mica en el quan, on, perquè i com d’aquestes mostres artístiques. Ningú restarà indiferent; això serà el 7 de maig, a les 19’45 h.

Qui no ha sentit parlar de la revolta de les Germanies? I què pocs sabríem explicar res o molt poc d’elles… Diuen d’elles que foren la “primera revolució moderna” de la història; camperols contra senyors, el poble contra l’oligarquia… Quasi res! Ara s’han complit els 500 anys d’aquests fets. Ja va sent hora que coneguem una mica del que va passar i el perquè. Frederic Aparisi és un jove historiador, professor de la Universitat de València i estudiós de la història medieval del Regne de València, membre del grup Harca i autor d’un llarg llistat de publicacions; “Més enllà de Xàtiva i València. Les Germanies en el món rural” és el títol de la seua xarrada, que serà el 14 de maig, a les 19’45 h.

Finalment, mai sabrem prou de la darrera confrontació bèl·lica que va tindre lloc a les nostres terres, la Guerra Civil. José Ramón Valero Escandell, historiador i professor de la UA, és un estudiós del tema i coneixedor profund de la nostra història més immediata. “Els llocs del final de la Guerra Civil a les comarques alacantines” és el títol de la seua conferència i en ella tindrem informació destacada d’eixe període en què les nostres terres foren les últimes en caure en mans del bàndol feixista. També projectarem el documental “La sardina i la sirena”, sobre un dels fets més tristos i més desconeguts de la contesa, el bombardeig del mercat d’Alacant. Serà el 21 de maig, a les 19’45 h.

Els amants de la Història, del nostre País i de la Cultura en general tenim una ocasió única de retrobar-nos, de primera mà, amb persones que han dedicat la seua vida a estudiar el nostre passat i que ens volen transmetre els seus coneixements. No ens ho devem perdre!

Totes les xarrades seran al Saló d’Actes de la Casa de Cultura de Castalla, amb mascareta, mantenint les distàncies i respectant els protocols de seguretat que indiquen les autoritats sanitàries, per descomptat.

Centre Cultural Castellut – maig 2021