Centre Cultural Castellut

Magnífic inici de les III Jornades d’Aproximació a la nostra Història 2

Magnífic inici de les III Jornades d’Aproximació a la nostra Història

El passat divendres, dia 7 de maig, vam assistir a la primera conferència de les III Jornades d’Aproximació a la Nostra Història. El professor Mauro Hernàndez Pérez, un dels més importants especialistes del món en Art Rupestre Mediterrani, magníficament presentat pel company Frederic Cerdà Bordera, ens va parlar de “Les pintures rupestres de l’Arc Mediterrani”, considerades Patrimoni de la Humanitat des de 1998. La majoria dels presents n’havíem sentit parlar, però no n’érem conscients de la magnitud ni d’importància d’aquest conjunt.

A l’espai anomenat Arc Mediterrani tenim el conjunt de jaciments més gran de tota Europa, comprenent des de finals del Paleolític fins l’Edat de Bronze (del 6000 al 1000 a.C. aproximadament). En aquestes pintures, els primitius habitants d’aquestes terres mostren la seua relació amb l’entorn, la seua vinculació amb la natura, els animals i plantes que hi havia, les creences i costums que tenien, en resum, la seua forma de vida, la seua civilització, sent el vermell el color més utilitzat. Al llarg d’aquells mil·lenaris va haver-hi diversos estils: naturalista, llevantí, esquemàtic, macroesquemàtic… havent llocs on s’hi troben superposat, com a la Sarga, ben a prop de nosaltres.

Des del nomenament de Patrimoni de la Humanitat han continuat les investigacions i els descobriments, fins triplicar els jaciments existents en aquell moment –i encara continua creixent-, sent les nostres comarques centrals l’espai més ric en aquestes mostres. Tot plegat una conferència superinteressant que ens va obrir els ulls cap a una part del passat de la nostra terra i, al mateix temps, la curiositat per eixamplar els nostres coneixements al respecte.

Al llarg de la vesprada-nit es va oferir als assistents la possibilitat de fer una visita guiada al jaciment de la Sarga, a la qual es van apuntar les persones interessades; visita que celebrarem en uns dies.

La conferència estarà prompte penjada en el nostre web, a YouTube; podreu seguir-la tranquil·lament des de casa. Molt interessant!