Centre Cultural Castellut

El Centre organitza una conferència sobre el Riu Verd el pròxim 12 d'abril 2

El Centre organitza una conferència sobre el Riu Verd el pròxim 12 d’abril

El Centre organitza una conferència sobre el Riu Verd el pròxim 12 d'abril 3

Sota el títol “El riu Verd durant els segles XIII al XVIII:  Jurisdicció i conflictivitat al voltant d’unes aigües nascudes a la Foia de Castalla i acaparades pel municipi d’Alacant”, Jorge Paya Sellés exposarà la història del nostre riu.

Des de finals del segle XIV el consell d’Alacant va ostentar la seva jurisdicció sobre el riu Verd i un dret pràcticament en exclusiva a l’aprofitament de les seves aigües. Malgrat que des de 1397 successius laudes, concòrdies i sentències van reconèixer i ratificar els drets dels alacantins sobre unes aigües que naixien en territori del aleshores senyoriu de Castalla, els habitants de la Foia no van renunciar mai a unes aigües a les que, per néixer i discórrer pel seu territori, consideraven que tenien dret.

La conferència està dedicada a exposar la història del riu entre el període immediat a la conquesta cristiana de Castalla per Jaume I i la incorporació de les aigües del riu a la Corona per part de Felip V el 1739. Es prestarà especial atenció als conflictes jurisdiccionals i socials sorgits entre Castalla i Alacant al voltant de la utilització de l’aigua del riu Verd, així com a les notícies que sobre Castalla i el seu territori consten en els expedients en què es documenten les controvèrsies.

Les dades que compartirem són fruit de la investigació duta a terme entre 2014-2018 en el marc de l’elaboració de la tesi doctoral RÉGIMEN JURÍDICO DE LAS AGUAS DEL RIO VERDE-MONNEGRE (siglos XIII-XVIII), que va ser defensada a la Universitat d’Alacant l’any passat.

Anirà a càrrec de Jorge Payá Sellés, Doctor en Dret; especialista universitari en Arxivística; professor associat LOU a la Facultat de Dret de la Universitat d’Alacant; investigador; autor de diverses monografies i articles d’investigació; ajudant del Cronista Oficial de la Vila de Sant Joan d’Alacant. Com a investigador, la seua atenció principal està centrada en el règim històric jurídic de l’aigua del riu Monnegre i en el tractament jurídic que l’aigua de reg i la pràctica del regadiu han rebut en el sud-est de la península ibèrica després de la reconquesta.

La presentació anirà a càrrec del tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament de Castalla, Juanan Mira.

L’endemà, dia 13, farem una Ruteta Botànica i Faunística pel riu, acompanyats dels professors Carles Martín i Daniel Climent; a les 10, enfront de l’Ecoparc.