Centre Cultural Castellut

Toni Bibiana, Botifarra i

EL CANT DE LES ARRELS

Toni Bibiana, Botifarra i
Toni Bibiana, Botifarra i Albert Montón

El passat divendres 27 de febrer, a la Casa de Cultura de Castalla, es va projectar el documental “Pep Gimeno Botifarra, el cant de les arrels”. A l’acte van assistir el director del documental, Albert Montón, i el popular cantant de Xàtiva, Pep “el Botifarra”. Van ser presentats per Toni “Bibiana”, veu del grup castellut “La Foia”, i tot seguit van explicar al públic assistent algunes coses interessants sobre el documental.
Finalitzat aquest, es va obrir un torn de preguntes dels assistents, que “el Botifarra” va aprofitar per a divertir el públic amb la contalla d’unes quantes anècdotes ben gracioses. Després va cantar alguna de les seues cançons més emblemàtiques, cançó de batre de Xàbia, la “Malaguenya de Barxeta” i, a duo amb Toni Bibiana, la famosa “Jota del castellut”.
L’acte va estar organitzat pel Centre Cultural Castellut, i va comptar amb la col•laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castalla i d’Escola Valenciana.
Albert Montón ha dirigit, entre altres, documentals com “Ser Joan Fuster”, “Del roig al blau”, “Històries de La Model”… Per a realizar aquest documental va comptar amb la col•laboració de TV3, Òptim TV i el Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València.

Botifarra acompanyat del cantaor de Castalla,  Toni Bibiana
Botifarra acompanyat del cantaor de Castalla, Toni Bibiana

“Pep Gimeno Botifarra, el cant de les arrels” és un excel•lent documental que focalitza principalment dos punts. El primer i principal és realçar la figura de Pep Gimeno com a esforçat rescatador del folklore musical valencià (especialment el de la seua comarca, la Costera) i alhora singular intèrpret. El segon el conforma eixa mirada apassionada a les cançons tradicionals valencianes (cançons de vetlatori, cançons de batre, cançons de bressol, nadales, romanços, valencianes, boleros, havaneres, jotes, malaguenyes…), que van anar passant de generació en generació fins que els temps actuals, amb els seus usos i costums diferents, les van condemnar a l’oblit. Pep Gimeno, amb els quatre discos editats, ha donat una nova vida o vigència a algunes d’aquestes cançons. Amb les gravacions encara inèdites, que conserva com un tresor, ha evitat la desaparició de moltes altres. En açò, la seua tasca és comparable a la dels folkloristes, amb Enric Valor al capdavant, que han recuperat la narrativa tradicional valenciana: rondalles, contalles i llegendes.
No cal dir que el nostre folklore són les nostres arrels, per això la tasca de “Botifarra” és impagable.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos