Centre Cultural Castellut

Art i Natura

“Art i Natura”, per Martí Domínguez 3ª Jornada d’Etnobotànica

Art i Natura

El passat divendres, 6 de juny, després d’una presentació del professor En Martí Domínguez i Romero, a càrrec de Francesc Verdú, aquest ens va oferir una xarrada sobre La Natura en la pintura del Renaixement.

Acompanyats d’unes projeccions magnífiques, ens va anar obrint els ulls en fer-nos veure, amb més profunditat, la interconnexió que hi ha entre totes les branques de la Cultura – pintura, literatura, ciència, etc- i la Natura, posant en relleu que la Cultura només és una.

Martí Domínguez i RomerVam gaudir amb imatges i comentaris de pintors renaixentistes com Piero della Francesca, Rafael, Miquel Àngel, Crivelli, Uccello, Ghirlandaio, Boticelli… de flamencs com Van Eyck, Van der Goes… Va anar descobrint-nos la simbologia que rau amagada en la majoria dels quadres: el corall roig com a poder diví, els ous d’estruç com a indicadors d’un bon comportament cristià, la garça o blanca com una au de mal averany, la cadernera com a au beneïda, el paó, les oronetes, el melic de Venus que s’utilitzava per engendrar varons, el corniol, per facilitar el part,… o el cant a la vida que és La Primavera, de Boticelli, amb més de cinquanta plantes de contingut afradisíac, per despertar el desig…

Tota una enorme quantitat de llenguatge simbòlic que ens passa desapercebuda quan observem un quadre o quan visitem un museu. Fins ara.
Com ell ens va avisar, va parasitar-nos la imaginació i, a partir d’ara, en veure una obra d’art buscarem els símbols i petits detalls que ell ens va descobrir.
En resum, tot un luxe poder escoltar una persona amb uns coneixements tan vastos i un colofó magnífic a les Jornades d’Etnobotànica que acabem de celebrar. Esperem que hagen estat del vostre gust!

 

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos