Centre Cultural Castellut

Viatge Cultural a Sueca Centenari Fuster

Viatge cultural a la Sueca de Fuster – 4.12.22

Com a cloenda de l’Homenatge a Joan Fuster que el Centre Cultural Castellut hem organitzat motivat pel centenari del seu naixement (1922-2022), amb tot un seguit d’actes dels quals ja us hem informat, diumenge 4, cap a les 8,30 del matí vam anar concentrant-nos al lloc acordat i seguidament vam mamprendre el viatge cap a la Ribera Baixa en un bus d’última generació, molt còmodament. Abans del que pensàvem ja érem a Sueca, ciutat on va nàixer i residir la major part de la seua vida el nostre escriptor. Vam tindre temps de fer-nos un café i anar tranquil·lament al carrer St. Josep, número 10, lloc de residència de Fuster durant quasi tota la seua vida i que, al costat de la casa veïna, formen una mostra magnífica del corrent modernista que va estendre’s fa ja més de cent anys com a signe de distinció entre les classes mitjanes-altes.

El Museu Joan Fuster és un exemple fantàstic del que cal fer per a dignificar la figura i obra d’un escriptor tan rellevant per a la nostra cultura com Fuster; està la planta baixa dedicada a exposició, amb llibres, publicacions recents, documents personals, correspondència, obres d’art… que ens apropen a la magna realitat de la figura de Fuster i deixen constància de la influència que va exercir –i encara exerceix- en la societat valenciana i en tot el nostre àmbit cultural; també hi ha un pati cobert on es fan exposicions i es projecta un documental il·lustratiu sobre la figura i obra fusteriana. A la primera planta hi ha sales de recerca i estudi, així com un magatzem on es conserven els milers de llibres de la seua biblioteca i moltes obres d’art, així com l’extensa correspondència que a poc a poc va eixint a la llum en forma de publicació. També una Aula Didàctica treballa en la difusió de l’obra de Fuster entre els joves –amb una demanda que supera clarament l’oferta- amb tallers i activitats vàries. Unes instal·lacions magnífiques, ateses per professionals, que posen en valor un personatge excepcional per al nostre País.

Viatge cultural a la Sueca de Fuster – 4.12.22 1

Mentre la meitat del grup visitava la Casa-Museu, l’altra meitat feia una Ruta Literària “Fuster i Sueca”, amb un guia que anava donant-nos a conéixer tots els espais que van tindre rellevància en la vida de Joan Fuster: el lloc de naixement, el Col·legi de l’Encarnació, el sindicat de Regs, l’Ateneu Suecà del Socors, les Escoles Jardí, l’Ajuntament, el bust seu i, per descomptat, la casa del carrer St. Josep… Després vam intercanviar la visita.

Venint de Castalla, tots teníem en la nostra ment la desitjada Casa d’Enric Valor, que tant està costant de fer realitat. Una societat culta hauria de redoblar esforços per aconseguir que una personalitat tan destacada com la del nostre escriptor tinga al seu poble, al que tant estimava, una Casa-Museu on es puga recollir tota la documentació i publicacions al voltant de la seua obra, amb lloc per una Aula Didàctica –creada ja per la Generalitat Valenciana- on es puga fer difusió de la seua obra entre els estudiants de totes les edats. Des d’ací insistim en la necessitat d’aquest espai, Castalla ho necessita i Enric Valor s’ho mereix.

Seguidament ens vam dirigir al restaurant El Rebost, on teníem reservat el dinar. Ben a gust vam quedar després de xarrar bona cosa envoltats d’amics i de bon menjar.
Per rematar el dia, ens vam dirigir a la Muntanyeta dels Sants de la Pedra, una petita elevació que, estant envoltats d’arrossars a menor nivell i coincidint amb la posta del sol, ens va proporcionar unes vistes espectaculars i uns moments de plenitud total. Les muntanyes de ponent al fons, els arrossars mig inundats per tot arreu, l’Albufera al nord, la mar a l’est i Sueca i la muntanya de Cullera ompliren la nostra retina i, amb eixe bon gust de boca, vam pujar al bus i vam posar fi a un dia d’allò més complet.

No serà l’últim Viatge Cultural que fem!