Centre Cultural Castellut

Centenari Joan Fuster 2022

Celebrem el Centenari de Joan Fuster 1922 – 2022

A primers d’any, coneixedors del fet que enguany 2022 feia cent anys del naixement de Joan Fuster, un dels valencians més importants i influents del segle XX, ens vam posar a preparar una sèrie d’actes que acostaren a tots els nostres socis i al públic en general la figura d’aquest personatge, importantíssim en el despertar del poble valencià. Al remat, l’acabat de finalitzar mes de novembre han tingut lloc una sèrie d’activitats i aquest és el resum del qual hem celebrat.

Coordinats amb la Biblioteca Pública de Castalla vam poder visitar l’exposició “Joan Fuster, una vida il·lustrada”, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, on es feia un repàs molt didàctic a la vida de Fuster, amb panells on es repassava, de manera molt gràfica, la seua vida; una setmana va estar exposada. Seguidament, J.A. Olmedo, magnífic i experimentat rapsode que ja havíem tingut un parell d’ocasions anteriors d’escoltar, acompanyat del quartet de corda Mare Nostrum, ens oferí un brillant espectacle “Els nostres sons: Homenatge a Joan Fuster” on repassà l’obra poètica de Fuster, amb aforismes intercalats i algun destacat poema del també estimat V.A. Estellés, tot acompanyat de melodies de la nostra tradició musical que van crear –tot en conjunt- un clima molt emocionant.

La setmana següent vam dur endavant la projecció del documental de la Universitat de València “Ser Joan Fuster”, molt complet, amb les opinions de tota una sèrie de personalitats destacades del món de la cultura i la política que posaven la figura de l’escriptor en valor i dimensionaven la seua obra. Al final de la projecció, vam procedir a donar els Premis del Concurs d’Aforismes que prèviament havíem organitzat amb alumnes de l’IES Enric Valor de Castalla i La Creueta d’Onil, es van llegir els dels deu finalistes, tots ells molt interessants. Al final us presentem els premiats perquè els gaudiu. La següent activitat fou una xarrada del filòsof i escriptor suecà Xavier Serra “Joan Fuster: destinat (sobretot) a valencians” on va deixar de manifest el seu coneixement de la vida i obra del seu paisà de Sueca d’una manera molt amena i participativa, valorant la repercussió del seu llegat en la societat valenciana, tant al segle XX com fins als nostres dies. Per acabar –fins ara- la Taula redona “Joan Fuster, l’escriptura d’un País”, accidentada per diversos motius, quedà en mans d’Enric Balaguer i Irene Mira, els quals la van plantejar interactuant, amb preguntes i respostes que van anar traient a la llum detalls i opinions que no van fer sinó completar, en un ambient de participació, una sèrie d’aspectes més o menys desconeguts de la vida i obra del nostre il·lustre escriptor.

Centenari Joan Fuster 2022

Tot plegat, un seguit d’actes que han incrementat el coneixement que teníem de Joan Fuster i que ens han despertat les ganes d’aprofundir en la seua obra i pensament com es mereix, llegint i rellegint els seus escrits, plens de saviesa, enginy i provocació.

Continuant amb el sorteig de llibres mensual que anem fent, aquest semestre sortejarem sis llibres de Joan Fuster per tal d’estimular la seua lectura. Que tinguem sort!
Destacar també que la conferència de Xavier Serra va estar patrocinada per la Plataforma per la Llengua, tot i no constar entre els col·laboradors que figurem al Cartell. Agraïments a tots els col·laboradors, participants i públic assistent!

Ací teniu els tres aforismes guanyadors:

  • 1r premi: “Aneu alerta: el poder quasi sempre està de part de qui no deu”, de Mireia García Molina, IES Enric Valor de Castalla
  • 2n premi: “Tingueu-ho clar: sense la nostra llengua és com si ens faltara l’ADN”, de Raül Martínes Payà, de l’IES Enric Valor de Castalla
  • 3r premi: “Del ric se n’aprofiten, del pobre n’abusen”, d’Abdelamin Bakhouch, de l’IES La Creueta d’Onil.

Només queda el viatge a Sueca, del que donarem notícia pròximament. Salutacions!