Centre Cultural Castellut

Les Rutes del Centre: Masos de l’Est del terme – Castalla (FdC 30) L’Alcoià -12.2.17- 2

Les Rutes del Centre: Masos de l’Est del terme – Castalla (FdC 30) L’Alcoià -12.2.17-

 Les Rutes del Centre: Masos de l’Est del terme – Castalla (FdC 30) L’Alcoià -12.2.17- 3

Seguim programant amb l’objectiu de conéixer a fons la nostra estimada Foia de Castalla; aquesta ruta és la que en fa 30, i encara ens queden molts racons per recórrer! Continuarem gaudint de la nostra Terra!

Diumenge, 12, ens vam dirigir cap els Alfaços i, un poc més avant vam deixar els cotxes. La Sénia de l’Infant va ser el primer mas que vam trobar, preciós i amb tot el camp ben treballat; és un plaer veure masos i terra en actiu. Les Travesseres va vindre a continuació, també en bon estat i amb els seus terrenys ben aprofitats. El Safareig (Safarich) i el Safareig Nou, els dos preciosos i envoltats de camps cultivats també. Enfilem ara cap a Les Barraques, caseriu on trobem gent de Castalla amb propietats allí que ens comenten anècdotes d’altres temps, propietaris coneguts… encara es mantenen prou bé bona part de les cases… hortetes i camps en explotació envolten aquest caseriu.

Les Rutes del Centre: Masos de l’Est del terme – Castalla (FdC 30) L’Alcoià -12.2.17- 4

Seguim ara en direcció a la Foia de la Perera, mas que desgraciadament va ser enderrocat ja fa uns anys i que tenia un emplaçament privilegiat, ens acostem a les restes de l’excavació arqueològica que es va fer a la vora mateix i continuem. Ara ens apropem a Sarganella, on s’endevina una època de gran esplendor, amb escola –fins quaranta xiquets recorden que s’ajuntaven en ella dels masos dels voltants-, administració… 1693 indiquen les manisetes de la façana, encara que gent entesa ens ha assegurat que és una zona poblada des de temps remots. L’home que està al càrrec de la finca ens dóna explicacions d’antics propietaris i veïns molt amablement. Ací fem la paradeta i reposem forces.

Seguim la ruta baixant fins el riu d’Ibi que, per efectes de la pluja, du un cabal que ja volguérem que fóra constant; ens acosten al Forcall i Forcallet, que deixem a l’esquerra. Creuem la carretera i remuntem en direcció a La Ballestera, edifici també considerable, encara que el seu estat no és preocupant, ha tingut temps millors. Seguim cap amunt i deixem a l’esquerra Cabanyes de Dalt, molt ben cuidada, amb el seu embassament totalment ple. Creuem l’altra carretera i en uns minuts estem ja als cotxes.

Les Rutes del Centre: Masos de l’Est del terme – Castalla (FdC 30) L’Alcoià -12.2.17- 5

Quins noms més mítics hem retrobat hui, i quanta vivència dels nostres avantpassats ha tingut lloc per aquelles contrades… tan desconegudes per a una bona part dels habitants de Castalla i de la Foia.