Centre Cultural Castellut

Les Rutes del Centre: Els Calderons-La Safra (Alt Vinalopó) 20.2.22 2

Les Rutes del Centre: Els Calderons-La Safra (Alt Vinalopó) 20.2.22

De bon matí ens vam dirigir a La Canyada, deixant-la enrere, i continuant cap a la serra de la Solana, el nostre objectiu; de camí, els conills van creuant la pista que seguim com si estigueren al Passeig; tota aquesta vall està infestada d’aquests herbívors…

Aplegats al peu de la serra deixem els cotxes i agafem el PR que va als Calderons. A poc a poc anem pujant per una pista al llarg d’un barranquet sense cap dificultat. En trobar-nos amb una pista, la creuem i seguim un centenar de metres pel barranc; tot seguit deixem el PR i agafem una prolongada senda que puja contínuament i suau fins prop del pic de l’Àguila, altura màxima de la Solana. Allà empalmem amb un camí pedregós a més no poder que, aviat, ens du fins a una altra senda que agafem per baixar fins a la vall dels Alforins. Les vistes cap aquesta foia són precioses –més encara a la tardor-, camps de vinya, grans masos, Fontanar dels Alforins a llevant, la Font de la Figuera al nord, Capdet a ponent… i tot el camp treballat –una meravella- Baixem per una ombria preciosa fins a l’abeurador de la Safra, en l’assegador reial del mateix nom, on parem per reposar forces. Casualitat que quatre dels caminants del grup fem els anys en quinze dies de diferència –sense comptar els anys, clar- i fem una graciosa celebració… el bon rotllo ens acompanya cada caminada, un plaer de companyia!

Les Rutes del Centre: Els Calderons-La Safra (Alt Vinalopó) 20.2.22 3Iniciem ara una volta per camins d’aquest rodal que ens du fins al caseriu de la Safra, petit i ben cuidat, terme de Villena, tot i que està més a prop de Fontanar i de la Font de la Figuera; de camí, hem passat per una casa amb un senyal de la Via Augusta (deixem per altre moment la seua busca). Seguim el recorregut passant per un caseriu amb quatre cases, totes elles amb gent, un gust veure-les cuidades i habitades. Continuem en direcció a l’abeurador i passem per les restes d’una terrisseria abandonada; immediatament comencem una forta pujada, recuperant l’altura que havíem baixat, per l’assegador que ens du fins a la carena on agafem una senda en suau baixada que ens du fins als Calderons, concretament al Calderó Major –una enorme cadolla- que està totalment seca a hores d’ara. Allà agafem el PR del principi que ens du per una senda preciosa fins al lloc on havíem deixat els cotxes.

Ja coneixem un altre rodal d’aquest preciós País… Un matí esplèndid!!