Centre Cultural Castellut

GR 33 - Biar Banyeres-8

Les Rutes del Centre: GR 330 – Biar-Banyeres de Mariola (l’Alcoià) – 27.6.21

Última excursió del trimestre, ja començat l’estiu. Després de l’etapa Castalla – Biar, continuem aquest GR senyalitzat fa pocs anys en direcció nord.

El punt d’inici el situem al santuari de la Mare de Déu de Gràcia, visitat ja en diverses ocasions. I és que les serres dels nostres voltants, per més recorregudes que les tinguem, sempre ens guarden algun racó encara desconegut. El GR-330 ens portarà pel mas de Campaneta, la zona d’acampada i refugis de les Llomes de Xara i la senda de la Cova Negra, a la qual ens havíem d’apropar, ja que no tothom hi havia estat. Seguim senda amunt fins a vorejar el Cabeço Gros per dalt de les Casetes de Gil. Els pinars i carrascars de la vora del camí, com tots els camins i pistes de la serra, estaven perfectament nets i aclarits de vegetació arbòria, i a mesura que anàvem guanyant altitud, el bosc s’anava fent omnipresent als nostres voltants. No així a la vall de Biar, que atalaiàvem des de gran part del recorregut, solcat per l’eixut riu Vinalopó i entapissat per una gran extensió d’oliveres com pentinades sobre la vall. A partir del coll del Marfullar, el pendent del camí va en augment, així com la temperatura. I ja tenint la Blasca al davant, esdevé una senda que en algun punt cal arribar a grimpar. Sols al capdamunt del cim, el ventijol es fa més suportable. Des d’ell, vistes cap al Menejador, el Montcabrer, l’Aitana, la Serrella, el Reconco, l’alt de la Barcella, i a l’altra banda, tota la serra de la Solana, amb el gran repeló de 1.000 hectàrees arrasades pel foc fa dos anys.

Davallem a un collat, i per la solana, un descens precipitat de nou al cor del pinar, on desemboquem a un camí que ens duu cap a Banyeres. I arribant al voltant del Vinalopó, ens trobem que la senda ha estat esborrada pels jardins d’una caseta, que ens obliguen a modificar la baixada. Aquest tram està senyalitzat com a “Ruta dels Miradors”, i de sobte ens deixa a la zona d’acampada del Molí l’Ombria on, abans que ens porten de nou a Biar, ens remullem al riu.