Centre Cultural Castellut

Les Rutes del Centre: Font del Molinar-Font de la Salut-Serreta Alcoi (l’Alcoià) 2.5.21 2

Les Rutes del Centre: Font del Molinar-Font de la Salut-Serreta Alcoi (l’Alcoià) 2.5.21

Amb una temperatura molt bona per caminar, deixem els cotxes prop del Molinar. Iniciem una baixada que ens du cap a la font del mateix nom. De seguida ens criden fortament l’atenció les restes d’edificis industrials que, en gran nombre, estan escampades al llarg dels primers centenars de metres d’aquest modest riu, així com l’espectacular edifici del brollador; els panells explicatius ens informen de la gran importància que va tindre aquest paratge per al desenvolupament industrial d’Alcoi des del segle XVIII fins a finals del segle passat. El contrast de les fotos amb la situació actual és impactant.

Seguidament enfilem cap amunt, buscant la Font de la Salut, on apleguem i aprofitem per a refrescar-nos una miqueta; brolla una aigua abundant i fresca. Una empinada senda ens condueix, travessant la carretera de Benilloba, a l’inici de la pujada a la Serreta, prop del mas del mateix nom. Després d’algun dubte, enfilem la preciosa pujada en diagonal per tota l’ombria, amb una vegetació mot rica. Fem una aturada i recuperem forces.

Poc més amunt xafem ja la punta de la cresta que configura el cim de la Serreta; prompte apleguem a l’entrada del poblament iber que ocupa tot el crestall i comencem a trobar les restes del portal que donava accés al poblat primer, els habitatges, la muralla… Cal mencionar que ací va ser on es va trobar “el plom de la Serreta”, un tros d’aquest metall amb un text escrit amb grafies ibèriques, importantíssim. És emocionant pensar que estem xafant l’espai on vivien els nostres avantpassats; el control de totes les terres del voltant és total.

Les Rutes del Centre: Font del Molinar-Font de la Salut-Serreta Alcoi (l’Alcoià) 2.5.21 3

A causa de la boira i les penyes banyades, optem per fer mitja volta i desfer el camí de baixada, encara que ara passem per l’Ull del Moro, una penya prominent que destaca per sobre de tot el paratge per on passem.

Hui hem tingut una caminada molt variada: fonts, poblat iber, arqueologia industrial, vegetació ufanosa, bones vistes i, sobretot, bona companyia!