Centre Cultural Castellut

Magnífica nit literària: Presentació de Gegants de gel, de Joan Benesiu – 11.12.15

1 Presentació Castalla Gegants de Gel Joan Benesiu

El divendres 22 de desembre vam tenir el plaer de comptar amb la presència d’un dels noms que més ressonen en el panorama literari català de hui en dia, Joan Benesiu. Benesiu ens portà la seua darrera novel·la Gegants de gel, Periscopi (2015) i un bon grapat de referències literàries, filosòfiques, culturals en definitiva, que van aconseguir crear un clima d’intercanvi d’opinions lectores digne dels grans clubs de lectura. L’acte va ser presentat per Irene Mira, membre del Centre Cultural Castellut, que dedicà la seua intervenció a introduir-nos en els eixos temàtics de la novel·la i en explicar quins han estat els ingredients que han fet d’aquesta una de les revelacions literàries de l’any. Com ella va dir:

2 Presentació Castalla Gegants de Gel Joan Benesiu

Gegants de gel és una “novel·la europea”, en paraules d’Enric Balaguer, que ha sigut capaç de trencar els tòpics que envolten la literatura valenciana sobre la naturalesa costumista i de realisme local de què sovint peca. Amb l’obra de Benesiu la literatura catalana al País Valencià afiança una tendència a retratar el paisatge de la contemporaneïtat globalitzada tot posant en joc elements filosòfics que interroguen el públic lector com qui sóc i on estic.  La novel·la es construeix com un relat de relats on els protagonistes esdevenen exploradors de l’experiència de viure el límit geogràfic que és la Terra de Foc argentina, on transcorre la trama, alhora que es qüestionen qui són i què els ha portat fins allà. En la novel·la es reflecteix la necessitat de l’ésser humà de narrar qui és però al mateix temps de preguntar-se per què és així i quins efectes té l’experiència amb la frontera, bé siga geogràfica o existencial.

Tot seguit l’autor va fer la seua intervenció tot explicant el procés de creació de la novel·la i com havia estat rebuda a Catalunya i al món editorial barceloní.

Així,  vam gaudir d’un espai de cultura i reflexió que ens permeté conèixer noves maneres d’escriure i ens donà l’oportunitat d’intercanviar opinions i reflexions al voltant de la literatura contemporània en català.

Que tingueu BONES FESTES i un any 2016 ple de Cultura, Pau i Justícia!!

Centre Cultural Castellut – desembre 2015

 

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos