Centre Cultural Castellut

Joan Pellicer, la gastronomia de les arrels, per Josep Bernabeu 2

Joan Pellicer, la gastronomia de les arrels, per Josep Bernabeu

Joan Pellicer, la gastronomia de les arrels, per Josep Bernabeu 3

Després de la magnífica Taula Redona de divendres moderada per Juli Pasqual, amb Jorge Cruz, Daniel Climent i Francesc Devesa; l’endemà dissabte era el torn del segon acte de les II Jornades d’Etnobotànica: la conferència “Etnobotànica i gastronomia en l’obra de Joan Pellicer i Bataller”. Va ser impartida per Josep Bernabeu i Mestre, doctor en Medicina i catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant, a més de director del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia.

Bernabeu, recolzant les seues explicacions amb projeccions en power point, va donar una ingent alhora que profitosa informació sobre gastronomia, alimentació i etnobotànica. Posà especial èmfasi en la deriva que han pres els hàbits alimentaris dels països industrialitzats en els darrers anys, on s’ha imposat el menjar ràpid i el menjar brossa, i s’han anat perdent les receptes tradicionals i el gust per cuinar. La tendència va a més i cada vegada hi ha més gent mal alimentada i més obesitat. Opinà que des del món de l’ensenyament es pot fer molt perquè la societat assolisca una bona educació alimentària que revertiria aquest procés negatiu. També va fer una curiosa i interessant proposta: arreplegar el receptari tradicional de Castalla i aplegar-lo en una publicació.

Joan Pellicer, la gastronomia de les arrels, per Josep Bernabeu 4

El ponent remarcà també el fet curiós que a la nostra terra es faça menys ús de la dieta mediterrània que en alguns països del nord d’Europa. Una dieta reconeguda i lloada, una dieta sana, completa, que hem anat abandonant a mesura que hem anat suprimint, i canviant per altres, productes com les hortalisses, les verdures, els llegums, les fruites, les herbes aromàtiques, les espècies… Des de la Càtedra de Gastronomia de la UA s’estan impulsant iniciatives que contribuïsquen a impulsar tant la nostra gastronomia tradicional com la recuperació de la dieta mediterrània, una d’elles és la creació d’horts escolars.

L’obra de Joan Pellicer és important en aquest sentit perquè gran part del seu treball es fonamenta en la recuperació dels usos tradicionals de les plantes. En el tema de la gastronomia, la filosofia, l’impuls que guià Pellicer és precisament frenar la involució que suposa abandonar la sana i rica dieta tradicional (la pròpia del món rural del passat) per a adoptar una forma d’alimentar-se aliena, adotzenada i poc saludable (la pròpia del món urbà actual).