Centre Cultural Castellut

El Centre projecta el documental 'El Camp de Concentració de Portaceli' aquest divendres 2

El Centre projecta el documental ‘El Camp de Concentració de Portaceli’ aquest divendres

El Centre projecta el documental 'El Camp de Concentració de Portaceli' aquest divendres 3

Quin fou el destí dels milers de republicans capturats al Port d’Alacant al final de la guerra d’Espanya ? Al voltant de 20.000 foren internats al famós Camp d’Albatera , camp que es clausurà en octubre de 1939 però… Milers i milers de presos no es volatilitzen de hui per demà. El gruix d’aquella massa de republicans, vençuts, famèlics i malalts –entre 10.000 i 12.000 calcula Marcó Dachs– fou traslladada en dramàtiques condicions al “Campo de Concentración de Prisioneros de Guerra de Porta-Coeli” (Serra) –deia el nom oficial— , sense cap dubte el camp més important del final de la guerra al País Valencià, perquè és on classifiquen i identifiquen al llarg dels gairebé tres anys d’existència del camp als presoners republicans.
És molt conegut l’afer dels camps nazis, s’ha escrit molt sobre l’anomenada “Solución final” que aplicaren, divulgada a bastament. Qui no coneix o ha sentit parlar de Mauthausen, Auschwitz…
La trista realitat és que la “Solución final” que practicà el franquisme sobre les víctimes de la guerra, com ara el Camp de Portaceli, està gairebé a les fosques, gairebé als 80 anys d’aquella tragèdia.

Divendres, 30 de novembre, a les 19’45h, a la Casa de Cultura de Castalla

Centre Cultural Castellut – novembre 2018