Centre Cultural Castellut

La Fira de la Fantasia es consolida com un esdeveniment cultural rellevant 2

La Fira de la Fantasia es consolida com un esdeveniment cultural rellevant

La Fira de la Fantasia es consolida com un esdeveniment cultural rellevant 3

La II edició de la Fira de la Fantasia ha augmentat enguany el nombre d’actes i, malgrat les previsions de pluja, el nombre de públic participant, convertint-se en un reclam per a gent de procedència molt diversa.

Organitzada per l’Ajuntament de Castalla, la Càtedra Enric Valor i el Centre Cultural Castellut, la Fira està dedicada a Enric Valor, especialment al vessant rondallista del nostre escriptor, i té també en compte unes altres manifestacions del ric imaginari popular valencià.

Com va ocórrer en la I edició, també enguany s’han repartit els actes en dos dies, dissabte 20 i diumenge 21 d’octubre.

La Fira de la Fantasia es consolida com un esdeveniment cultural rellevant 4

Dissabte de matí el mas de Planisses (l’Almussai de la ficció) va ser l’escenari de la ruta literària creada pel valorià Vicent Brotons. Tot i esperar-se pluja, s’hi van congregar una vintena de persones que seguiren les explicacions de Brotons i gaudiren d’aquest bell paratge on transcorre la narració “Contalles de la boira” i alguns episodis del Cicle de Cassana. Ja de vesprada, la Casa de Cultura va acollir els assistents a la conferència “Rondalles animades: la fantasia de Valor en À Punt”. Mar Iglesias (vicepresidenta de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació) i Joan Borja (director de la Càtedra Enric Valor) presentaren la sèrie d’animació infantil “Catacric, catacrac”, basada en algunes de les rondalles d’Enric Valor. A la nit, entre l’ermita i el castell, tingué lloc l’espectacle “Una nit de por”; on van intervenir narradors orals excepcionals com Jordi Raül Verdú, Blai Senabre, Joan Borja i Francesc Gisbert; els quals van delectar i esglaiar alhora el públic assistent amb les seues contalles terrorífiques.

La Fira de la Fantasia es consolida com un esdeveniment cultural rellevant 5

L’endemà diumenge, a la plaça Major, començaven els actes més eminentment fantàstics. Primerament l’esmorzar de rondalla, la fireta del llibre fantàstic i el mercat de la fantasia, tots ells ubicats davant l’Ajuntament. Estava prevista l’actuació d’una Muixeranga, però no va fer acte de presència (en la propera edició gaudirem d’aquest espectacle). A l’hora prevista, la Colla el Sogall, al ritme agradós de la dolçaina i el tabal, va conduir el públic fins a la placeta del carrer Hospital, on el grup teatral Tres Teatre va fer una divertida escenificació de la rondalla valoriana “El castell d’Entorn i no Entorn”. La ruta teatralitzada continuà, ara era la placeta de l’Església el lloc escollit per a fer les delícies dels més menuts amb la representació de la rondalla “Joan Ratot”. Si les placetes que serviren d’escenari a la teatralització d’ambdues rondalles estaven de gom a gom, el saló d’actes de la Casa de Cultura es quedà més xicotet que mai davant la munió de gent que es delia per escoltar eixa colla tan estrambòtica com admirada pels infants: els singulars, els increïbles Dani Miquel i els Ma Me Mi Mo Músics; que van interpretar el seu disc “Musiqueries de por” tot creant una rebolica sense precedents, interactuant amb el públic, soltant pels aires bruixes voladores, traient a l’escenari monstres inefables com l’esgarrifosa Quarantameula, que no parava d’emprenyar-los, o el terrorífic alhora que simpàtic Butoni, que més que fer por tremolava de por.

Un apoteòsic colofó (per a grans i menuts) amb què concloïa aquesta exitosa segona edició de la Fira de la Fantasia “Enric Valor i Castalla”. Tot un luxe d’actes, de protagonistes i de públic.

Centre Cultural CastellutOctubre 2018