Centre Cultural Castellut

Un humanista al segle XXI

 

Martí Domínguez és científic, escriptor i periodista. És doctor en Biologia per la Universitat de València, on, a més, dirigeix la revista de divulgació científica “Mètode”, premiada en diverses ocasions.

Amb el públic entusiasmat des del primer moment, l’escriptor Martí Domínguez tancà el cicle d’encontres literaris organitzat pel Centre Cultural Castellut a l’auditori municipal de Castalla el passat 6 d’octubre. Domínguez inicià la seua xarrada evocant la importància de crear obres reflexives, amb un missatge que arribe molt més enllà del simple entreteniment.

Domínguez feu un breu recorregut pels detalls que han marcat la confecció de la seua bibliografia, des de Les confidències del comte de Buffon (Tres i quatre, 1997) fins a El fracassat (Proa, 2013), passant pels tributs a Goethe o Voltaire, entre altres. Afirmà que, potser, els millors recursos literaris siguen els més recurrents, ja que, el fet que es continuen emprant és la prova de la seua efectivitat.

Martí Domínguez explicà que la creació de La Sega sorgí de forma inesperada, després de l’adquisició d’un petit mas a la comarca del Maestrat. La curiositat i la troballa d’algunes “relíquies” de guerra animaren l’escriptor a informar-se sobre els fets succeïts als anys posteriors a la Guerra Civil, a preguntar als habitants de la zona com visqueren els que, possiblement, foren els moments més térbols de la història espanyola. Les petjades de la por encara hi eren gravades al pensament d’aquesta gent, i dificultaren per moments el procés d’investigació i documentació de l’autor. Malgrat tot, Domínguez aconseguí construir una ambientació versemblant alhora que suposada, a banda d’uns personatges autèntics però intangibles en la realitat.

La conferència continuà amb una breu introducció sobre L’assassí que estimava els llibres (Proa, 2017), la darrera incursió de Domínguez al món de la narrativa contemporània. Pel to més divertit i amé que, malgrat tot, no deixa de banda la intencionalitat crítica, l’autor apuntà que es tracta d’una novel·la molt diferent de l’anterior. El seu objectiu ha estat retratar una burgesia valenciana, extrapolable a altres territoris com ara el català, poc lligada al món literari i cultural. De fet, es mostrà sorprés i una mica decebut en comprovar que cada vegada és més habitual prescindir d’una biblioteca familiar en l’entorn familiar.

Fet i fet, l’encontre literari finalitzà amb el millor dels regusts possibles, un públic captivat, participatiu al torn de preguntes i, per descomptat, amb ganes d’introduir-se i gaudir amb el món literari.

Centre Cultural Castellut octubre 2017