Jornades d’aproximació a la nostra Història – 4ª OCUPAR, REFORMAR I GOVERNAR AL SERVEI DEL REI. REPERCUSIONS DE LA NOVA PLANTA ALS MUNICIPIS VALENCIANS DEL XVIII

IMG_0126

 

Aquest va ser el títol de la última conferència del cicle Jornades d’aproximació a la nostra història que, el passat dissabte 9 de maig, va impartir José Antonio Moreno Nieves, mestre d’història a l’IES Enric Valor i la Universitat d’Alacant, a l’Auditori de Castalla; davant d’un públic interessat per conèixer millor la seua història.

El mestre, com sempre, va donar una magnífica lliçó d’un tema complex i, en part, polèmic –per la politització que presenta–; però del qual ell és un especialista: com va ser l’ocupació de l’antic regne de València, després de la derrota del bàndol austriacista en la guerra de successió espanyola; i les transformacions administratives que van experimentar els municipis valencians amb les reformes borbòniques. Unes transformacions, amb les quals l’antic sistema foral de la Corona d’Aragó va ser substituït per un nou, eixit dels Decrets de Nova Planta. D’aquesta manera, institucions pròpies com la Generalitat van ser eliminades, i no van tornar a aparèixer fins l’aprovació del primer estatut d’autonomia en 1982.

Un altre important capítol de la nostra Història! Podeu visualitzar-la al nostre web.

J.A.M. maig 15

 

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos