Descobrint el castell de Castalla de la mà de Juanan Mira Rico

Els trenta-tants graus que feia la vesprada de dimecres 12 de juliol no van impedir la nombrosa assistència a la conferència que va donar Juan Antonio Mira Rico. Organitzada per l’Espai Cultural Enric Valor, el Centre Cultural Castellut i l’Ajuntament de Castalla, la xarrada es va dur a terme en un lloc privilegiat com és el pati del palau del castell.

Passades les huit de la vesprada, el públic, assegut en cadires o plantat, omplia el pati tot mirant les imatges que Juanan projectava i seguint els seus interessants comentaris. L’acte va ser introduït per un membre de cada una de les entitats organitzadores: el president del CCC, la regidora de Patrimoni (Maite Gimeno) i el director de l’Espai Enric Valor (Joan Borja).

Aquesta conferència formava part del cicle “Descobreix una obra. Art en Valor”, una iniciativa de l’Espai Cultural Enric Valor (que forma part de l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d’Alacant), entitat que agrupa diverses associacions i centres d’estudis del sud valencià, entre elles el CCC. El cicle “Art en Valor” ha permés donar a conéixer al públic interessat diversos monuments i obres d’art de diferents pobles de la mà d’especialistes en art i patrimoni.

Juan Antonio Mira Rico, doctor en Història, és el responsable tècnic del Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla. Com a coneixedor privilegiat de l’entorn patrimonial del castell, va centrar la seua conferència a fer un recorregut històric que mostrava l’evolució de la fortalesa i els seus encontorns, les diferents civilitzacions que s’hi van succeir (ibers, romans, àrabs, cristians), així com els treballs arqueològics i de recuperació i restauració que s’han dut i que encara s’estan duent a terme en el turó del castell (i que continuaran en el futur). Una dada interessant que ressaltà és el projecte de museïtzació del palau del castell.

Centre Cultural Castellut-juliol 2017