Centre Cultural Castellut

Acabem les Jornades de Sostenibilitat amb esperança 2

Acabem les Jornades de Sostenibilitat amb esperança

Taula Redona Mon Rural Hi ha Futur

Potser una mica dilatades en el temps, però sense perdre ni una miqueta d’actualitat i d’interés, apleguem a la fi d’aquestes Jornades de Sostenibilitat d’enguany amb una Taula Redona pensem que molt oportuna. Té futur el territori interior? Hi ha alternatives al formigó d’èpoques recents? Vam citar diversos ponents que estan duent a terme alguns projectes que ens demostren que, si tenim inquietuds i forces, hi ha possibilitats de tirar endavant per la nostra zona, encara que, això sí, no sempre és fàcil… però què hi ha fàcil per tirar avant?

Va començar, amb una intervenció més general, el professor Enric Moltó qui, basant-se en la seua experiència de cooperativista i ensenyant, ens va fer veure que una altra manera de viure és possible, més d’acord amb la Natura i el nostre entorn. Va anar donant pas, successivament als distints participants.

En primer lloc, Rafa Rico, d’ací de Castalla ens va exposar la seua experiència de posar en marxa una explotació de cultius ecològics. L’adquisició de les terres, el procés d’aprenentatge dels sistemes de cultiu, l’adaptació d’aquests a la realitat climatològica nostra, la burocràcia que de vegades dificulta un petit avanç… Però per damunt de tot, l’optimisme de veure que és possible viure de la terra, que hi ha un mercat que està creixent i que opta per la qualitat dels productes per damunt d’altres ofertes – moltes vegades poc sostenibles-.

A continuació, Sílvia Faus, propietària d’una casa rural a la Vall de Gallinera i d’un bar d’Alpatró, ens va posar al corrent de la realitat turística de la Vall, de la desmesura d’oferta rural, de la falta de professionalització de la majoria dels titulars, de l’escassesa d’oferta alternativa a la inherent a la natura excepcional de què gaudeixen… Malgrat tot, també la lectura positiva en el sentit de lluitar per superar les dificultats, creant mercats, ampliant l’oferta lúdica… Conscients de la necessitat de comprometre’s personalment en traure avant el seu projecte de futur .

Inés Payà ens va exposar una altra iniciativa; productora de pasta ecològica ens va engrescar en una iniciativa que està duent-se avant ja en diferents pobles, els obradors compartits; es tracta d’habilitar un lloc amb totes les condicions sanitàries, d’espai i materials per tal que diferents productors d’àmbit reduït –pasta, melmelades, formatges…- disposen d’un lloc ben condicionat per tal de produir legalment el que de manera individual difícilment podrien aconseguir. Es tracta de compartir-lo segons les necessitats demandades.

Mª José Payà, germana de l’anterior i enginyera agrònoma, ens va exposar exemples de la seua experiència personal de com, en diferents llocs del nostre entorn estan donant-se passes cap a una agricultura ecològica i sostenible i com van superant-se les reserves que la majoria de treballadors del camp tenen davant qualsevol canvi. De manera molt amena i didàctica ens va fer veure que hi ha una necessitat inajornable de canviar l’ús que es fa de la terra; no podem seguir enverinant-la perquè les generacions futures la necessiten neta.

2 Taula Redona Mon Rural Hi ha Futur

I, per acabar, Arnaldo Dueñas, alcalde de L’Orxa, ens va explicar la realitat del seu poble i com des de les institucions públiques –Ajuntament, Diputació, Generalitat- es poden fer actuacions per facilitar la vida a les persones que viuen en llocs menuts i, al mateix temps, posar en valor la realitat física que ens envolta; en el seu cas amb iniciatives com fer un Banc de cases disponibles, altre Banc de terrenys en disposició d’ús, un mercat de la Terra –el Mercat de Canèsia , que ja funciona un diumenge al mes- Tot un seguit d’iniciatives destinades a potenciar l’activitat humana i millorar les condicions de vida de la nostra gent.

Un animat debat va seguir a aquestes intervencions i, tot junt, ens va deixar una sensació d’optimisme i satisfacció. Hi ha possibilitats de reactivar el món rural si es combinen diferents iniciatives amb la constància i el treball, això sí, les diferents administracions no han de dificultar-ho, com a mínim, i si ajuden –que és la seua obligació-, millor que millor.

Al següent enllaç podeu veure totes les notícies relacionades amb les Jornades de Sostenibilitat 2016.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos