Centre Cultural Castellut

No t'ho Diré Mai

No T’ho Diré Mai, una novel·la en clau d’humor

La sala jove de la Casa de Cultura va acollir divendres 10 de juny la presentació de la novel·la “No t’ho diré mai”, de Marian Díez Picó, obra guanyadora del Premi de Novel·la Enric Valor 2021.

Marian Díez va nàixer a Monòver, és llicenciada en Sociologia per la Universitat d’Alacant i en l’actualitat treballa a l’Ajuntament de Monòver, si bé té una vessant artística lligada al teatre i a l’humor. Entre altres col·laboracions en ràdio i televisió, ha participat en programes d’À Punt com “Assumptes interns” i “Comediants”. Ha publicat el llibre de monòlegs “Sempre plou quan no hi ha escola”, prologat pel cèlebre humorista Andreu Buenafuente; és també autora del llibre “Història de la ràdio a Monòver”.

No t’ho diré mai” és una novel·la que presenta característiques del diari o dietari, per exemple un intimisme sincer que de vegades esdevé atrevit. La protagonista, Diana, ens conta en primera persona i en temps present el seu dia a dia, les coses més immediates que li ocorren. També fa observacions i judicis interessants sobre la realitat que l’envolta.

Els trets més destacats de la novel·la són l’humor, la ironia, la desimboltura, i també el protagonisme que hi té la quotidianitat. L’obra esdevé un fresc dels dos mesos anteriors a la pandèmia, del confinament i de l’eixida d’aquest. És, per tant, un document valuós del turbulent i inusitat període que vam viure durant la primera meitat de l’any 2020.

Dins l’humor, reïxen dos personatges molt peculiars, com són Lola, la millor amiga de Diana, i la mare d’aquesta, una dona ja nonagenària. Aquests dos personatges, i sobretot la manera desenfadada amb què Diana enfronta les circumstàncies, fan que no decaiga la diversió al llarg de l’obra.

Marian va explicar com es va gestar la seua novel·la, com la va sorprendre la pandèmia mentre l’escrivia i com en comptes de deixar-la aparcada, es va adonar que el confinament oferia moltes possibilitats narratives, de manera que el va incorporar i ocupa una tercera part, si fa no fa, de l’obra; al final naturalment.

Acabada la presentació, i després de les preguntes del públic, com és habitual, l’autora va signar exemplars de “No t’ho diré mai“.

Aquest mes de juny s’ha donat a conéixer la novel·la guardonada amb el Premi Enric Valor de Novel·la 2021, que correspon a l’edició número XXVII del certamen. El guanyador ha estat l’escriptor d’Ondara Jovi Lozano-Seser, amb l’obra Després de maig, abans de l’estiu, on la pandèmia de la COVID-19 té un protagonisme cabdal. Després de la cerimònia de lliurament del premi a Castalla, el CCC contactarà amb l’autor perquè ens la presente.