Centre Cultural Castellut

El desert i altres palpitacions del nou segle, d’Enric Balaguer, 16.12.16 Una presentació de luxe

1-el-desert-i-altres-palpitacions-del-nou-segle

En l’espai reduït alhora que acollidor -i tan adient- de la biblioteca de Castalla va tenir lloc, el proppassat divendres 16 de desembre, la presentació del darrer llibre d’assaig d’Enric Balaguer, professor de Literatura Catalana de la UA.

Com a introducció, Alba Asensi desgranà dolçament (de les cordes d’una reproducció d’arpa barroca) unes notes plàcides que semblaven materialitzar un temps pretèrit i ignot, ple de secrets. Alba va fer una pausa i llegí un fragment del llibre presentat, i era com si entràrem en un desert i en recorreguérem els seus misteriosos viaranys.

Acabada la intervenció d’Alba, va prendre la paraula Irene Mira, que va fer una anàlisi encertada i interessant de El desert i altres palpitacions del nou segle. A més de parlar del llibre en conjunt, Irene se centrà en alguns dels setze assajos que conformen el volum, segurament els més reeixits. Irene va fer una introducció brillant de l’obra, com ja ens té acostumats.

2-el-desert-i-altres-palpitacions-del-nou-segle

Arribà finalment el torn de l’autor. Enric Balaguer ens va confiar alguns secrets i anècdotes de la publicació del seu llibre per l’editorial Gregal de Girona, com la curiosa gènesi del títol. Es referí a la necessitat que té d’escriure per a reflexionar sobre el món que l’envolta, sobre l’actualitat… I després entrà a comentar alguns assajos del llibre: “El darrer home que parlava català i altres malsons”, “El magnetisme del desert”, “Mercantilisme i humanitats”, “Ser feliç sempre ha estat una cosa molt estranya. L’escriptor, la depressió i el suïcidi”, “Eichmann, Douch i el mal”, “La caiguda d’Ícar o la indiferència dels altres”… Va fer al·lusió al postfaci que tanca el llibre, obra del prestigiós crític literari Àlex Broch.

Irene Mira i Enric Balaguer van coincidir a ressaltar la importància i la necessitat de les Humanitats. En uns temps com els actuals, on allò que impera és el món de les finances i el mercantilisme, elements aquests deshumanitzadors, les Humanitats són un revulsiu, allò que permet crear individus lliures i crítics.

Enric Balaguer és autor, entre altres, dels llibres Paper reciclat (Universitats valencianes,1995), Ressonàncies orientals (Edicions 3 i 4, 1999), Fulls de ruta (Institut Alacantí de Cultura, 2002), Contra la modernitat i altres quimeres (Pagès editors, 2002), La totalitat impossible (Generalitat Valenciana, 2006), La casa que vull, diari (2009), La vulgaritat i altres tribulacions dels nostres dies (Edicions 3 i 4, 2010).

Centre Cultural Castellut – desembre 2016