Centre Cultural Castellut

Els darrers dies de la II República a les nostres comarques

Els darrers dies de la II República a les nostres comarques

Mai no en sabrem prou del darrer esdeveniment bèl·lic que van patir els nostres pobles i la nostra gent. Aquesta vegada, per acabar amb el cicle de tres conferències d’aquestes III Jornades d’Aproximació a la Nostra Història, ens vam centrar en el final de la Guerra Civil, que va tenir lloc a les nostres terres.

Primerament vam projectar el documental “La sardina i la sirena” sobre el bombardeig que la ciutat d’Alacant va patir el 25 de maig del 1938, un dels capítols més sagnants de la Guerra, amb més de 300 morts i un miler de ferits –tots ells civils-. L’aviació feixista de Mussolini va castigar terriblement les poblacions costaneres mediterrànies, i Alacant en va ser un objectiu preferent. Els fets mostrats, amb testimonis directes encara, va ser molt impactant.

A continuació, el professor de la UA José Ramón Valero, presentat per Pere Milla, ens va fer un detallat repàs de la darrera fase de la contesa amb la xarrada “Els llocs del final de la Guerra Civil a les comarques alacantines”. La desunió del bàndol republicà va afavorir la victòria dels rebels, sobresortint la figura de Juan Negrín en aquelles dates. Mentre la majoria de les personalitats polítiques i militars republicanes partien cap a l’exili per la frontera franco-espanyola, una falca del territori resistia a mesura que podia. La Vall d’Elda va tindre un protagonisme destacat en eixe moment; la posició “Yuste” al Poblet (Petrer), el Col·legi Emilio Castelar d’Elda, la posició “Dakar”, les estacions de trens, el camp d’aviació del Fondó de Monòver… juntament amb el port d’Alacant i el vaixell Stanbrook, són llocs destacats dels últims dies de la II República, del Govern legalment constituït.

Negrín, Dolores Ibarruri “la Pasionària”, Líster, Uribe, Modesto, Alberti són alguns noms dels personatges que van aguantar fins al darrer moment i que van partir des de l’aeròdrom del Fondó… Tot plegat, un conjunt de circumstàncies que van donar lloc a un final desastrós per al Govern legítim i les forces democràtiques.

Les tres conferències estaran disponibles en el Canal de You Tube que trobareu al nostre web.