Centre Cultural Castellut

Refugiats: un drama que ens afecta a tots

1-refugiats

Divendres 28 d’octubre, a la Casa de Cultura, va tindre lloc la conferència “Refugiats: la vergonyosa frontera europea”, a càrrec d’Antonio Bascuñana, coordinador d’ACNUR a Alacant.

Lamentablement, el dels refugiats és ara un tema de molta actualitat arran del conflicte de Síria. La postura d’Europa ha estat insolidària (i vulnera, a més, algun tractat) en tancar fronteres i donar l’esquena a centenars de milers de persones que ho han perdut tot.

2-refugiats

Els refugiats són una de les assignatures pendents que té el món desenrotllat. La cosa va més enllà de Síria, ja que hi ha molts altres conflictes que generen o han generat vertaders allaus de refugiats. Entre refugiats, desplaçats i apàtrides, sumen l’esborronadora xifra de més de seixanta milions de persones.

ACNUR és l’agència de l’ONU per als refugiats des de 1951; si bé les Nacions Unides aporten molt poc, només un 3% dels fons. Són els governs dels diferents països els que haurien d’aportar el gruix de les ajudes als refugiats. Però aquestes ajudes són insuficients (per exemple l’Estat espanyol porta dos anys sense donar un sol euro) i és la iniciativa privada, els donatius dels socis, allò que està salvant la situació. Cal dir que un 75 % de la quota d’un soci d’ACNUR es pot desgravar en l’impost de la renda, per la qual cosa en fer les nostres aportacions estem obligant l’Estat a contribuir.

D’altra banda, al rebedor de la Casa de Cultura, fins al dia 6 de novembre, es pot vore l’exposició “Refugiats: el retorn a casa”, que consta de deu panells il·lustratius. ACNUR intenta primer que un refugiat s’integre en un país d’acollida i, si no és possible, el porta a un camp de refugiats. Però quan ja s’ha dissipat el conflicte en el país d’origen, ACNUR ajuda també en la tornada a casa. Una tasca, doncs, impagable la que està fent en aquest àmbit, juntament amb altres ONG com Creu Roja, Metges Sense Fronteres i altres.

Centre Cultural Castellut – novembre 2016