Centre Cultural Castellut

Maigmó

Les rutes del Centre Riu Verd: Terol-Pantà de Tibi-Urb. Maigmó 22.6.14

Maigmó

Després de deixar un cotxe a la urbanització Maigmó, ens enjuntem al molí de Terol, des d’on comencem a caminar pel camí que va a la finca de la Bolta. Prompte el deixem i baixem al llit del riu; de seguida ens envolta la vegetació salvatge pròpia de la vora d’un curs d’aigua; ací abunden els tamarits, les canyes, el carrís, joncs…. Antigament hi havia camí, però les ocasionals vingudes del riu han acabat amb ell –segons diversos llauradors de la zona, han demanat permís a la Confederació del Xúquer per netejar el llit i refer el camí, però ni els deixa fer-ho ni ho fan ells, amb el perill que suposa en cas de noves vingudes-.

Riu verd

Ens veiem obligats a creuar el riu diverses vegades, a bots, per pedres o com siga. Prompte podem seguir el trajecte per senda i després per camins. Fa goig veure la terra cultivada, petites hortes ens acompanyen al llarg de quasi tot el camí. Apleguem al molí del Clot, mig abandonat però amb la bassa plena, després el molí Custodio, el darrer que va estar en funcionament, amb els voltants ben cultivats. Ja prop de Tibi hi ha algun mas amb més pretensions, restes d’altre molí, el Colau, i ja prop el pont de la carretera, que passem per davall.

Molí

De seguida un altre molí, molt ben restaurat i habitat, el de les Moles. Seguim creuant el riu cada dos per tres. Una bassa i una canalització de pedra ens du on estava l’antic molí Groc –l’arc d’entrada és el que hi ha en una rotonda abans de Tibi-, es veu que aquest era impressionant, però el van derrocar. L’últim és el molí de Briga. Tot un món aquest dels molins. Si sumem els d’aquest trajecte amb els del trimestre passat sumen una dotzena; imagineu-vos, amb la poca aigua que du, les famílies que vivien d’aquesta faena. Quin patrimoni més poc valorat!

Entrada2.

A poc a poc ens acostem a la cua del pantà. Vistoses parets d’argila ens acompanyen i fan canviar de rumb el riu constantment. L’oratge és l’ideal per al mes de juny, nuvolat, però ara comença a ploure; afortunadament passa ràpid. Estem a la mateixa cua, amb tot el terra clevillat. És un paratge singular. Encara que siga difícil es deuria de drenar, prop de la meitat, o més, de la seua capacitat està ocupada per fang. És una llàstima.

Pantà de Tibi
Eixim per una senda costeruda que ens du a la finca Ronesa; ens acompanya una pluja suau que s’agraeix. Gaudim d’una preciosa vista general del pantà i passem junt a les cases dels mitgers; ens apropem a la font, i després d’una no molt llarga costereta, apleguem a la urbanització Maigmó; ix el sol, ens prenem una cerveseta i arrepleguem els cotxes. Una molt bona manera d’acabar el trimestre excursionista: coneixent un altre rodal de la Foia. A passar un bon estiu!
La pròxima el 22 d’agost, per l’aniversari d’Enric Valor.

 

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos