Centre Cultural Castellut

La Fira de la Fantasia ompli Castalla de màgia

 

Des de que fa uns mesos es va plantejar, al si de Gent de Valor, la possibilitat d’organitzar un cap de setmana fantàstic, al voltant de les rondalles de Valor, fins a aquest moment en què s’ha dut a terme i ha estat un èxit, hem passat de la sorpresa per la proposta, passant pels dubtes naturals de la seua viabilitat, fins a ficar-nos de ple i treballar de valent per fer-la possible i a la satisfacció de comprovar que era una bona iniciativa, gràcies al seu èxit. Molta gent ha col·laborat; a tots ells, sense citar ningú, des del Centre Cultural Castellut els donem les més sentides gràcies; totes aquestes celebracions demanen molta col·laboració i coordinació. Des de l’experiència d’enguany, ja tenim idees i propostes de millora per a les properes edicions.

Vam començar dissabte, amb la Ruta Literària per Castalla, de la mà de Rosa i Assumpta qui, com sempre, ens van acostar a la Castalla de fa cent anys, seguint les descripcions que Enric Valor ens fa a la seua novel·la Sense la terra promesa i acompanyant-les amb sucosos comentaris i anècdotes. Una de les sorpreses agradables va ser la presència de la família del Sr. Valor, fill, filla i nétes. El fill, espontani i col·laborador, va intervindre en diverses ocasions. Seguidament, a l’Auditori, Vicent Brotons ens va fer la presentació del documental que veuríem i del professor Joan de Déu Martines Llinares, qui en la seua conferència ens va descobrir una nova forma d’apropar-nos a La màgia de les paraules en Enric Valor. El seu estudi sobre la natura, les descripcions, el seu coneixement del vocabulari, la seua voluntat didàctica… ens van deixar a tots bocabadats i amb el desig de tornar a agafar els llibres del Sr. Valor i fer-ne una lenta dissecció, perquè estan plens de saviesa, popular i científica. Gran treball el que està fent el professor de Xixona amb l’obra valoriana! El documental de Medi Ambient Paisatges d’Enric Valor ens transportà a l’idílic paratge de Planisses de la mà de Vicent Brotons, gran coneixedor i amant d’aquell rodal tan nostre.

Diumenge, de bon matí, vam poder gaudir d’un magnífic esmorzar popular de rondalla, acompanyat per diverses cites textuals de l’obra literària de Valor on es feia referència a les menges tradicionals valencianes. Mentrestant es va inaugurar la Fireta del llibre fantàstic, amb una bona mostra de llibres relacionats amb la fantasia que va estar molt visitada al llarg de tot el matí. Cap a les 11, després de donar la benvinguda el Regidor de Cultura i el President del Centre Cultural Castellut, acompanyats per la colla El Sogall, tots els presents ens vam dirigir a la placeta de la Magdalena, on Tres Teatre va representar en format de titelles la rondalla Les velletes de la Penya Roja, captant des del primer moment l’atenció de majors i menuts. A continuació, dolçainers i tabaleters ens van guiar fins l’ermita, on altre subgrup de la companyia teatral va representar El xiquet que va nàixer de peus, en un escenari grandiós i amb un oratge immillorable; altra vegada el grup es va fer amb el públic i tothom gaudí de la seua interpretació. Ara de baixada, ens vam dirigir a la placeta de St. Antoni on es representà Història d’un mig pollastre, amb el teló de fons de la Foia, xiquets i grans vam quedar molt satisfets per l’actuació. Gran treball d’adaptació i interpretació per part de Tres Teatre.

Seguim baixant i, com qui no vol la cosa, ja estem davant de la casa d’Enric Valor. El professor Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor, dirigí unes encoratjadores paraules a tots els assistents sobre la realitat que ja és la Fira de la Fantasia i les esperances del que pot i deu aplegar a ser; també reivindicà la necessitat de progressar en la cessió de la casa del Sr. Valor al poble de Castalla per part del Govern Valencià per tal de poder convertir-la en un centre documental i de divulgació de l’obra literària del gran homenot castellut. Seguidament, l’alcalde de Castalla es va reafirmar en els desitjos anteriors i va agrair la participació de tots els assistents.

Per rematar la faena, el cantacançons Dani Miquel, que estava preparat a la Plaça Major, només aplegar va començar la seua actuació. Una vertadera festa. Amb la plaça de gom a gom, va arrancar; des del primer segon es va guanyar la complicitat de tot el públic: fent palmes, alçant-se, ballant, fent el trenet, gitats per terra, fent l’ona, cantant… amb una entrega total per part dels assistents van anar passant les cançons, amb homenatge a Enric Valor inclòs. Quina festa més divertida!

Un remat immillorable a un cap de setmana FANTÀSTIC!!!

Moltes gràcies a tots els qui l’heu fet possible!

Centre Cultural Castellut – octubre 2017