Exposicions

Actualitat

27 Novembre 2017

Inici de les II Jornades d’Aproximació a la Nostra Història

Aquestes Segones Jornades començaren divendres 10 de novembre amb la presentació de dos exposicions. Una, anomenada “Material gràfic del bàndol republicà”, és en la seua major part una recopilació de material imprés publicat i difós pels republicans: periòdics, documents, diners en paper, etcètera. Aquests valuosos documents formen part d’una col·lecció més extensa que ha anat arreplegant pacientment Xavier Vidal.

L’altra exposició, titulada “Espanya ha de saber (superar la postguerra)”, ha estat elaborada i cedida per la Universitat d’Alacant. Consta de 15 panells explicatius. El títol ja diu prou del seu contingut. Els panells temàtics tenen el nom de pel·lícules i documentals. “Espanya ha de saber” va ser el títol d’un documental de l’any 1977 que defensava la ideologia del franquisme i s’oposava al canvi democràtic. L’exposició és en part una rèplica a aquesta visió carca, retrògrada.

Les exposicions van ser presentades pel president del CCC. A continuació va intervenir l’alcalde de Castalla, que va dedicar unes paraules als assistents donant la benvinguda a les Jornades d’Història.

Estes Segones Jornades estan dedicades a la Memòria Històrica, a la Guerra Civil i a la Postguerra. Un tema sempre d’actualitat, a pesar que han passat prop de huitanta anys des que acabà la guerra. És bo conéixer el passat per evitar caure en determinats errors.

Uns minuts més tard, al saló d’actes de la Casa de Cultura i amb una nodrida concurrència de públic, va tenir lloc la conferència “Sobreviure a la repressió franquista”, a càrrec del catedràtic de la Universitat d’Alacant José Miguel Santacreu. Presentat pel jove historiador David Cano, Santacreu va fer un breu recorregut per la República, la Guerra Civil i la gran repressió dels primers anys de la Postguerra. Després va presentar i comentar un documental “Castigats”, basat en les experiències de set persones que van patir les doloroses conseqüències d’estar, bé elles o algun familiar, en el bàndol republicà. La projecció d’aquest documental va oferir un testimoniatge esborronador d’aquells anys foscos en què se segaren vides, deixant-ne altres marcades per a sempre. Un document de com de cruel pot ser la revenja i l’odi entre els humans, però on alena també l’esperança en un futur on triomfarà la justícia.

CCC- Tardor 2017

5 Novembre 2017

II Jornades d’Aproximació a la Nostra Història

Memòria Històrica – del 10 al 26 de novembre

El Centre Cultural Castellut, dins les activitats organitzades per celebrar el seu 40é aniversari, ara repeteix activitat, les II Jornades d’Aproximació a la nostra Història, en aquesta ocasió dedicades a la Memòria Històrica, un tema apassionant.

Comencen el divendres, dia 10 de novembre, amb la inauguració de dues exposicions, “Material gràfic del bàndol republicà” amb diferents materials arreplegats per Xavier Vidal, col·leccionista local i “Espanya ha de saber (superar la postguerra)”, de la Universitat d’Alacant. A la Casa de Cultura, a les 19’45. A continuació, a les 20’15, el catedràtic de la Universitat d’Alacant José Miguel Santacreu Soler ens oferirà una interessant Conferència “Sobreviure a la repressió franquista”. Possiblement la persona que més sap sobre el tema a les nostres comarques

Divendres següent, 17 de novembre, tindrem un Recital de Poesia de Miguel Hernàndez, en el 75é aniversari de la seua mort, “Vida, amor i mort”, a càrrec del rapsode Juan Antonio Olmedo Lòpez, acompanyat per la pianista Maria A. Matas Milla. Serà a l’Auditori, a les 20’45h. Una il·lusionant aproximació a l’obra del poeta d’Oriola.

I el tercer divendres, 24 de novembre, a la Casa de Cultura, celebrarem una Taula Redona “Una vella guerra vista per joves historiadors”, coordinada pel professor de l’IES Enric Valor de Castalla José Antonio Moreno Nieves, en la que tres historiadors, nascuts en democràcia, ens presentaran els seus estudis sobre distints aspectes de l’època a què es dediquen aquestes Jornades; David Cano ens parlarà de “Els efectes de la Guerra Civil a Castalla”; Juan B. Ruiz Núñez ho farà sobre “Ante la nueva guerra, nuevas armas. La indústria aeronàutica en la provincia de Alicante durante la Guerra Civil” i Jesús Francés Rico ho farà sobre “Memòria de la repressió a Onil”. Açò serà a les 20h. Tres interessants aportacions per conéixer millor la realitat històrica.

Les exposicions estaran obertes, en horari de la Casa de Cultura, del 10 al 26 de novembre.

Conèixer la pròpia història és imprescindible per no repetir errades i millorar el nostre futur.

Us esperem!

Centre Cultural Castellutnovembre 2017

5 Desembre 2016

L’Or dels Valencians: víctimes d’una injustícia !

or-valencians

Divendres, 2 de desembre, Jaume Ortiz, coautor de l’exposició L’Or dels Valencians, introduït per Emma Rodríguez i Salvador Linares, ens va presentar els materials que s’hi exposen i ens va explicar de manera clara i didàctica el seu contingut. Molt aclaridor!

Només el desconeixement de les dades que s’exposen explica que puga estar produint-se aquest desgavell. Un desconeixement alimentat per la part que se’n beneficia del mateix. Alimentat amagant les balances fiscals –la tan demanada transparència!- per part del govern de l’estat. Només un any, el 2008, es van fer públiques i, en base a aquest any s’han pogut fer els càlculs que han donat lloc a aquesta exposició.

Aquestes dades deurien ser conegudes en cada casa del País Valencià i, amb aquest coneixement i la més que segura indignació, el Govern Valencià tindria la força suficient per plantar-se en Madrid i exigir una cosa tan simple com JUSTÍCIA. No demanar res que no ens pertoque, però ja està bé de què ens tracten com a una colònia.

2-or-valencians

Les dades que contenen els panells corresponen a UN ANY, la qual cosa vol dir que milió amunt milió avall, cada any més de 5.500.000.000 (sí, cinc mil cinc-cents) se’n van cap a la meseta i NO TORNEN! I mentrestant els xiquets en barracons, la sanitat i l’educació en precari, no tenim mitjans de comunicació propis, sense corredor mediterrani, desastre de rodalies…

Una dada que no està en els panells: el País Valencià estava 12 punt per damunt de la mitjana de l’estat espanyol fa 40 anys, ara estem 12 per davall. Hem baixat 24 punts en 40 anys!!! I malgrat estar per davall de la mitjana, paguem com si fórem rics, ens en tornen com si fórem rics i inverteixen molt menys del que ens correspon.

Bé, només volem que vegeu els panells, que reflexioneu i que escampeu tant com pugueu aquesta INJUSTÍCIA, només sabent-ho la gent protestarà i exigirà UN FINANÇAMENT JUST; alerta! un poc millor no, un que siga JUST.

L’exposició estarà fins diumenge, 11 de desembre.

Centre Cultural Castellut – desembre 2016

25 Novembre 2016

Exposició i presentació: L’OR DELS VALENCIANS

cartell-or-valencians

El Centre Cultural Castellut i la plataforma Decidim hem preparat unes activitats sobre un tema sagnant per a tots nosaltres: l’infrafinançament dels valencians, la manca d’inversió estatal… la injustícia amb que som tractats. Massa temps han tingut enganyada la ciutadania, semblava que vivíem en Xauxa, però no, res d’això! Paguem més del que ens pertoca, rebem menys del que ens correspon i s’inverteix molt menys que a la mitjana estatal… Tot això i més és el motiu de l’exposició “L’or dels Valencians”. Jaume Ortiz, coautor de l’exposició ens farà la presentació de la mateixa, amb dades actualitzades. Moltes vegades ens queixem de què ha pujat la llum, la benzina… Açò és més greu!

Hem de ser coneixedors de quin és l’estat de comptes de cada valencià respecte als altres ciutadans de l’estat, per quins motius passa açò, des de quan, fins quan… No es tracta de què ens regalen res, però que tampoc ens maltracten… Justícia, simplement! Almenys saber-ho… i actuar en conseqüència! No podeu deixar passar aquesta activitat!

Divendres, 2 de desembre, a les 20h, a la Casa de Cultura serà la Presentació de l’exposició “L’or dels valencians”, la qual estarà exposada fins l’11 de desembre

Centre Cultural Castellut novembre 2016

18 Octubre 2016

El drama dels refugiats, el pròxim 28 d’octubre a Castalla

cartell-refugiats

Us presentem un parell d’activitats sobre un problema que alguns de vosaltres ens havíeu suggerit, el drama dels refugiats, segurament el fenomen més escandalós que la nostra avançada societat europea té plantejat . Posats en contacte amb ACNUR i Escola Valenciana hem organitzat una xarrada amb el títol “Refugiats: la vergonyosa frontera europea” a càrrec d’Antonio Bascuñana, coordinador d’ACNUR a Alacant; serà el 28 d’octubre, a les 20h, a la Casa de Cultura. Al mateix temps i al mateix lloc inaugurarem una exposició que estarà fins el 4 de novembre, “Refugiats: el retorn a casa”. Estem segurs que ambdues activitats ens ajudaran a entendre millor el drama en el que es veuen implicats centenars de milers de persones en l’actualitat, així com les seues causes i possibles solucions.

No deveu perdre-vos-les.

Centre Cultural Castellut – octubre 2016

11 Juliol 2012

I Mostra d’Indumentària Tradicional de Castalla

Mostra indumentària Castalla

I Mostra d’Indumentària tradicional de Castalla.