l'Històric del Centre

sobre Literari

Literari

Premi Literari Infantil: “Foia de Castalla”

Actualitat

1 octubre 2018

Presentació de l’obra guardonada amb el 22é Premi Enric Valor de Novel·la

El proppassat divendres 21 de setembre el Casal Jove de la Casa de Cultura va acollir la presentació de la novel·la Vindrà la mort i tindrà els teus ulls, a càrrec del seu autor, Urbà Lozano.

Aquesta novel·la va ser mereixedora de la vint-i-dosena edició del Premi Enric Valor de Novel·la, que com tots sabeu va ser lliurat per primera volta a Castalla, a l’Auditori, amb una extraordinària assistència de públic i en un ambient memorable.

Urbà Lozano (Alginet, 1967) és professor de Llengua i Literatura Valenciana a l’IES de Bunyol. Narrador experimentat, Lozano ha estat guanyador d’uns quants premis literaris amb obres com La màquina ronca, Femení singular, Plagis o La trampa del desig.

Vindrà la mort… presenta una tècnica narrativa ben travada que ens presenta la realitat immediata o actual del protagonista però, a més, a través del diari que escriu, podem conéixer el seu passat i recórrer els episodis més importants de la seua vida. És una obra de prosa concisa, de capítols curts i colpidors, que fa una encertada reflexió sobre la vida i l’amor, amb l’afegit de trobar-hi secrets inconfessables del protagonista. El títol i alguns detalls de l’argument fan referència al poeta italià Cesare Pavese. L’acció transcorre en un poble proper a València, al mateix Cap i Casal, i a Sicília.

L’autor, entre la seriositat i la ironia, donà tota mena de detalls sobre l’obra i el procés de creació d’aquesta. Després va vindre la participació del públic. L’acte es va tancar amb la signatura d’exemplars de la novel·la per part de l’autor.

És ara el torn de El Paradís a les fosques, de Vicent Usó, obra guanyadora de la darrera edició de l’Enric Valor de Novel·la, que ha estat publicada fa uns dies i que presentarem a Castalla pròximament.

Centre Cultural Castellutsetembre de 2018

 

10 setembre 2018

Presentació de la novel·la ‘Vindrà la mort i tindrà els teus ulls’ d’Urbà Lozano el pròxim 21 de setembre

Presentació del’obra guanyadora de la penúltima Edició del Premi Enric Valor de Narrativa en Valencià convocat per la Diputació d’Alacant

L’any 2017, per primera vegada, es va fer l’acte de lliurament del Premi Enric Valor de Narrativa en Valencià a Castalla. L’acte va resultar molt exitós i les intervencions del presentador, Joan Borja i de l’autor, Urbà Lozano ens van deixar un bon regust de normalitat no massa freqüent. A l’eixida, en parlar amb Urbà Lozano li vam anunciar que faríem la presentació del llibre a Castalla, com intentem fer amb la gran majoria dels guardonats amb aquest Premi; doncs ja tenim ací l’oportunitat d’assistir a la presentació per part de l’autor. Serà el proper divendres, 21 de setembre, a les 20h, a la Casa de Cultura de Castalla.

Urbà Lozano és llicenciat en Filologia Catalana i professor de secundària, ha publicat sis llibres, alguns d’ells guanyadors de diferents certàmens literaris, com “La màquina ronca”, “Femení singular”, ”Plagis” i “la trampa del destí”, a més del que presentarem ací a Castalla. És, per tant, un autor de prestigi reconegut. Una oportunitat de conversar sobre “Vindrà la mort i tindrà els teus ulls”, sobre literatura, sobre llengua, actualitat, etc.

Us esperem divendres 21, a les 20h, a la casa de Cultura de Castalla.

Centre Cultural Castellut – setembre 2018

4 juliol 2018

Brillant presentació de l´últim llibre de poemes de Gràcia Jiménez, l’1 de juny passat

Gràcia Jiménez destaca per la seua trajectòria professional vinculada al món de l’ensenyament i pel seu compromís cívic. Va ser directora de centres escolars, inspectora d’Educació, professora associada de la Universitat d’Alacant, presidenta de l’associació “La Cívica” per la normalització del valencià a la comarca de l’Alacantí, membre de la Junta Directiva d’Escola Valenciana i de la Unitat d’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant. Aquest currículum explica que fóra proposada per a ser Consellera d’Educació en l’actual govern valencià.

També es dedica a la creació literària. En narrativa ha publicat alguns contes en antologies, és coautora de la novel·la La llar de seda i autora del llibre de narrativa infantil Sango Tani (la vall de Corall). També ha fet la seua aportació a la sèrie “La nostra cuina”, col·lecció de llibres que acompanya aquestes setmanes els diaris INFORMACION i LEVANTE.

En poesia va ser coautora i coordinadora del recull col·lectiu Poetes del Sud. Ha publicat Platges (Premi Antoni Matutano), Quadern del vent (Premi Gorgos) i Encara que la nit es faça forta (Premi Paco Mollà).

Encara que la nit es faça forta és poesia de l’experiència, realisme intimista, una poesia sense artificis que traspua veritat i sinceritat.

L’autora, presentada per Josep-Lluís Rico, va parlar d’aquest llibre, de la literatura en general i del plaer de llegir, especialment poesia. Fins i tot va donar un decàleg de com s’ha de llegir poesia si volem extraure tota la profunditat i el plaer estètic de què està impregnat aquest gènere literari tan especial, tan dens, on el llenguatge arriba a la seua màxima expressió i experimentació.

A continuació, Gràcia Jiménez i Josep-Lluís Rico van recitar alguns poemes del llibre presentat. Aquesta darrera part de l’acte va comptar amb la participació del jove violinista colivenc Javi Navas, membre de The World Orchestra, ADDA Sinfònica i Ostrava Center for New Music. Tot un luxe. Javi Navas va amenitzar el recital amb tres actuacions breus però genials. En la primera interpretà el “Cantabile” del gran Paganini; la segona peça que tocà (tot servint d’intermedi al recital) va ser “Tres partits”, d’un altre dels compositors imprescindibles, J. S. Bach. I per a finalitzar alhora el recital i l’acte de presentació, Javi s’entregà a fons en la peça més llarga, la “Chaconne” de Vitali, on se’l veia penetrat de geni i passió, talment com si fóra el mateix Paganini.

La biblioteca de la Casa de Cultura va ser un marc molt adient perquè la poesia i la música, dos de les arts més espirituals i expressives, s’ajuntaren i es complementaren, tot fent de l’acte de presentació una experiència ben dolça i amena.

CCC-JUNY 2018

28 maig 2018

Poesia: Presentació del llibre “Encara que la nit es faça forta”

El pròxim dia 1 de juny, tenim una Presentació d’un llibre de poesia “Encara que la nit es faça forta”, guanyador del Premi Paco Mollà. L’acte anirà a càrrec de la seua autora, Gràcia Jiménez, professora d’Història, ex-inspectora i activista cultural, a qui presentarà el nostre company Josep Lluís Rico Verdú. Comptarem també per a l’ocasió, amb l’acompanyament musical de Javi Navas al violí.

Música i paraules, una combinació perfecta per a la nit de divendres. Us esperem!

Aquesta activitat tindrà lloc a la Biblioteca Pública de la Casa de Cultura de Castalla, a les 20h.

Centre Cultural Castellutmaig 2018

2 maig 2018

Inaugurat el Racó Paco Camarasa i Edicions de Ponent a la Biblioteca de Castalla – 23.4.18

Finalment, el 23 d’abril, dia del Llibre, ha estat inaugurat el Racó de Paco Camarasa i Ed. De Ponent a la Biblioteca Pública de Castalla. El que va començar en vida de Paco, amb una proposta de mostra editorial i presentació de les seues novetats feta a ell mateix –post-posat temporalment i fatalment truncat- després es va convertir en unes Jornades d’Homenatge i una Mostra bibliogràfica. La benevolència dels pares, Paco i Enriqueta, acceptant la proposta del Centre de fer donació a la Biblioteca Pública Municipal de Castalla d’un exemplar de cada llibre editat per Paco –els que es van poder arreplegar, no tots- i, finalment, la col·laboració del personal de la Biblioteca ha fet realitat aquell desig nostre de què tots els lectors de Castalla tingueren al seu abast una important mostra – més de dues-centes obres- de la vastíssima tasca editorial realitzada pel nostre company i amic Paco Camarasa.
L’acte inaugural comptà amb la presència dels pares de Paco, de l’alcalde, regidor de Cultura, personal de la Biblioteca, companys del Centre i amics en general. Sara, la bibliotecària, va obrir l’acte explicant el procés de catalogació i ordenació del material, Joande Mira també va dir unes paraules sobre el sentit de l’acte i la importància de l’obra editorial de Paco i Toni Bernabeu, alcalde de Castalla lamentà la pèrdua de Paco i va fer notar que massa vegades els homenatges apleguen tard. Finalment, els pares van agrair a tots els presents la seua assistència i les mostres de solidaritat i estima rebudes. Un acte senzill, però emotiu, que fa justícia.
Centre Cultural Castellut – abril 2018

27 desembre 2017

24 interessants propostes senderistes: “Seguint els camins de l’aigua”, de Josep Lluís Bernabeu

Començà l’acte de presentació el company i amic Joan Ponsoda, qui remarcà l’encert de l’autor en agafar l’aigua com a excusa o motiu per caminar. Destacà que l’aigua és vida, i la importància que per a les nostres vides i la nostra terra té. Amb referències diverses, anà justificant el perquè de les seues paraules i, posteriorment, va fer una introducció al contingut del llibre, destacant l’estima que l’autor té per les fonts, naixements, rius i barrancs.

Seguidament l’autor, Josep Lluís Bernabeu Rico, va explicar els motius que l’han dut a escriure “Seguint els camins de l’aigua”, així com l’estructura que aquest té; amb una magnífica introducció sobre el Cicle de l’Aigua i els Camins de l’aigua, rius i barrancs, completant aquest apartat amb un llistat detallat de les fonts de la comarca, la pluviometria, etc Tot plegat, un luxe. A continuació, les 24 rutes, que estan dividides en tres grups, el primer dels quals el conformen les rutes situades a la Foia de Castalla – el riu Verd, la rambla Cànyoles, les Penyes Roges, la Gavarnera, Barranc dels Molins…-, el segon, les rutes que van per l’exterior de les serres de la Foia – rambla de Puça, la de Perino, riu Coscó, barranc de l’Escurina, barranc de la Batalla…-, i el tercer, altres excursions per les comarques pròximes –Barranc de l’Encantada, riu Vinalopó, fonts d’Agres, barranc dels Tarongers, riu Frainos, fonts de l’Aitana…- Ben equipats i amb tranquil·litat, podrem gaudir de tots els elements, naturals o humans que se’ns proposen, i aplegar a estimar més les nostres terres.

Certament, aquest llibre és tot un encert. Facilitar a la gent propostes de diverses dificultats per anar coneixent el nostre territori es mereix el recolzament de tots. Un llibre que deu estar en totes les bibloteques dels qui estimem i volem conéixer al nostre preciós País!

Centre Cultural Castellut – 14 de desembre 2017

4 desembre 2017

Presentació de “Seguint els camins de l’aigua”, de Josep Lluís Bernabeu Rico

24 propostes per acostar-nos al nostre territori!

Després d’un any ple d’activitats, en commemoració dels 40 anys d’activitat del Centre Cultural Castellut, acabem amb la Presentació del Llibre del nostre company Josep Lluís Bernabeu Rico Seguint els camins de l’aigua, en el Verkami del qual, el nostre Centre ha col·laborat. Com sabeu, Josep Lluís ja va publicar “Les serres de la Foia de Castalla”, una proposta senderista molt exitosa per caminar per la nostra comarca. Ara segueix en aquesta línia i ens fa 24 noves propostes relacionades amb l’aigua: naixements, fonts, rius, barrancs… en un radi un poc més ample que l’anterior. Serà el dijous, 14 de desembre, a les 20h, a la Casa de Cultura de Castalla. Serà presentat per un altre amic, Joan Ponsoda, professor de la Universitat d’Alacant fins retirar-se, bon coneixedor del nostre territori i company de caminades.

Tenim un País ple de bells racons, anima’t a conéixer-lo!

Us esperem!

Centre Cultural Castellut – desembre 2017

15 novembre 2017

Recital de poesia de Miguel Hernández

Després d’inaugurar les exposicions i gaudir de la xarrada del professor José Miquel Santacreu “Sobreviure a la repressió franquista”, aquest pròxim divendres, 17.11.17, tenim un Recital de Poesia de Miguel Hernández, “Vida, amor i mort“, a càrrec duna persona molt estimada a Castalla, Juan Antonio Olmedo López, qui ha estat professor i director a l’IES Enric Valor de Castalla durant un grapat d’anys; l’acompanyarà María A. Matas Milla al piano.

Serà a les 20’45 a l’Auditori de Castalla.

Una ocasió que no us podeu perdre!!!

Centre Cultural Castellutnovembre 2017

16 octubre 2017

La Fantasia aplega a Castalla aquest cap de setmana!

Gent de Valor és un grup de treball constituït per diverses entitats, encapçalades per La Càtedra Enric Valor de la Universitat d´Alacant (UA), que dirigeix el professor i membre del consell assessor de la Fundació Bromera Joan Borja; la Coordinadora pel Valencià, presidida per l´escriptor Francesc Gisbert; els membres del Centre Cultural Castellut i un seguit d´intel·lectuals i estudiosos com Víctor Labrado, Josep Daniel Climent, Jordi Raül Verdú, Vicent Brotons o Josep Escolano, entre altres, han creat el grup Gent de Valor. L´objectiu és difondre el llegat literari i cultural de Valor i col·laborar en la creació d´una Casa Museu Enric Valor a Castalla.

Ja hem organitzat dues edicions de les Jornades Enric Valor i l’escola, set edicions de la pujada a l’Alt de Guisop, la dinamització de la creació de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb el ajuntaments de Castalla i Altea, el lliurament a Castalla del Premi Enric Valor de la Diputació d’Alacant

Per al proper cap de setmana, 21 i 22 d’octubre, en col·laboració amb l’Ajuntament de Castalla, s’ha organitzat la Fira de la Fantasia, que començarà a les 17h amb la Ruta Literària per Castalla, seguidament a l’Auditori, una projecció i una xarrada, “La màgia de les paraules en Enric Valor” a càrrec de Joan de Déu Martines. Encetarem el diumenge amb un passacarrer i un esmorzar popular de rondalla, inaugurarem una Fireta del Llibre Fantàstic, continuarem amb la representació dramatitzada d’unes Rondalles d’Enric Valor pels carrers del casc antic de Castalla i finalitzarem amb un concert de Dani Miquel a la Plaça Major. Un programa ben complet i ple d’il·lusió i fantasia per acostar-nos a la figura de Valor d’una manera lúdica i alegre.

Us esperem a tots!

Centre Cultural Castellutoctubre 2017

10 octubre 2017

Anna Moner, el testimoniatge d’una artista vertadera

 

Anna Moner és llicenciada en Història de l’Art i en el seu vessant com a artista plàstica (formant equip amb Sebastià Carratalà) ha fet nombroses exposicions de la seua obra.

Venia a parlar-nos de la seua obra literària. Era la segona participació dins els Encontres Literaris que organitza el Centre Cultural Castellut. Divendres 29 de setembre, a l’auditori de Castalla, Anna va fer una excel·lent exposició dels elements que conformen el seu peculiar univers literari. Era el seu primer acte públic com a Ambaixadora de la Lectura. L’autora va recolzar el seu discurs amb imatges projectades. Primer van ser imatges relacionades amb seu llibre d’assaig Gabinet de curiositats (un recull d’articles periodístics que fou mereixedor del Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2016) i després imatges relacionades amb la seua novel·la més premiada, El retorn de l’Hongarés (Premi Alfons el Magnànim de la Diputació de València, Premi Túria a la millor aportació literària, seleccionada als Dracs de Sant Jordi 2015).

Va ser una xarrada amena i interessant que va permetre que el públic penetrara en els secrets i interessos del seu món creatiu, on tenen un pes crucial trets com la curiositat i la documentació rigorosa. Una obra, la seua, que sembla adscrita a la literatura gòtica però que, segons explicà Anna, comparteix amb aquesta certs elements però distanciant-se clarament en allò substancial, com és per exemple el realisme o el pur interés i la curiositat per la Ciència, en un moment, el segle XIX, en què els progressos científics eren enormement enlluernadors i transformadors. Preocupada també per reflectir els ambients i els costums més insòlits alhora que genuïns del Londres o el París decimonònics.

Al final de l’acte, després de la participació del públic, l’autora signà exemplars de les dues novel·les que ha publicat, l’esmentada anteriorment, i Les mans de la deixebla (guanyadora del Premi Enric Valor de Novel·la 2010).

CCC
Tardor-2017