l'Històric del Centre

sobre Literari

Literari

Premi Literari Infantil: “Foia de Castalla”

Actualitat

9 maig 2017

Brillant presentació a la Casa de Cultura de la novel·la “Si ha nevat”, Premi Enric Valor de Novel·la 2015

 

L’autor, Paco Esteve i Beneito (Agres 1979), és llicenciat en Filologia Catalana i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Actualment resideix i treballa a Felanitx (Mallorca). L’any 2013 va publicar la seua primera novel·la Qui no fa la festa, una obra de caràcter experimental. El 2015 publicà, en l’editorial el Bullent, l’obra Agres i dolces, una completa mostra divulgativa de la cultura pròpia del seu poble.

Dissabte 6 d’abril va estar entre nosaltres per parlar-nos de Si ha nevat, una obra ambiciosa que està fermament recolzada en un sòlid treball de documentació. Paco ens va explicar com va anar gestant-se l’obra, com partint de fets i personatges reals va anar entrant en un món de ficció i ampliant temes, personatges, moments històrics…

En la novel·la trobem tres trames superposades que van alternant-se. La tercera trama, la més dilatada i important, narra fets esdevinguts en la segona meitat del segle XIX. És on trobem la part més estrictament històrica: la revolució de 1868 (anomenada La Gloriosa), la Primera República, la sublevació dels federalistes (amb cabdills com el Palloc, Tomaset el de Petrer i Froilán Carvajal, que van prendre Castalla el 4 d’octubre de 1869), la lluita entre carlins i republicans, la revolució del Petroli d’Alcoi de 1873, la Restauració borbònica, l’epidèmia de còlera de 1885.

Junt al tema de les caves o pous de neu, dels collidors, del comerç i transport del gel al pobles i ciutats, té un pes encara major a la novel·la el del món dels sanadors o “curanderos”. El Coces ensenya els seus secrets a Jordi en els anys quaranta, i el Búsol ensenya al Coces en la segona meitat del segle XIX. 

Un dels aspectes més reeixits de la novel·la és l’ús encertat que es fa del realisme màgic, molt vinculat al món, diríem iniciàtic, esotèric, dels sanadors. Encara que hi ha moments en què el realisme màgic hi apareix fora d’aquest àmbit: l’home que plora, el pare que dona de mamar al seu fill, el viatge que fan el Coces i Elvira per les muntanyes, les dones d’aigua, etc.

Una novel·la excel·lent que fa servir una tècnica narrativa complexa a l’estil del segle XX, però que també fa una síntesi de la literatura del XIX en harmonitzar hàbilment realisme i romanticisme.

Tot plegat, fa molt recomanable la seua lectura.

CCC-maig 2017

5 maig 2017

“Si ha nevat” i “Diània, Terra Nostra”, dues presentacions de luxe per al mes de maig

Pròximament, tenim per davant la presentació de dos llibres: “Si ha nevat” de Paco Esteve i Beneito, guanyador del Premi Enric Valor de Novel·la 2015. Una obra esplèndida, plena d’èpica sobre els últims temps dels nevaters a la Mariola, però no només això… La vida a un món rural que ens toca molt de prop, a les nostres muntanyes, en una època relativament llunyana –finals del XIX, primeries del XX- Una combinació d’elements històrics, periodístics i poètics en una història apassionant i commovedora. Serà el dissabte 6 de maig, a les 19’30h, a la Casa de Cultura de Castalla.

També ens va sorgir l’oportunitat de presentar, en primícia, acabat d’eixir d’impremta, el darrer llibre de Just I. Sellés “Diània, Terra Nostra”, un interessant recorregut pels més bells racons del nostre territori, amb més de 300 fotografies acompanyades de textos de Cavanilles, Pellicer, Cebrián…, amb mapes i itineraris per recórrer-los. Un luxe i una oportunitat de conèixer millor el nostre País i el nostre rodal. Serà en vespres de la Fira, dijous 11 de maig, a les 20h, també a la Casa de Cultura.

Esperem que ens acompanyeu!!!

Centre Cultural Castellutmaig 2017

18 desembre 2016

El desert i altres palpitacions del nou segle, d’Enric Balaguer, 16.12.16 Una presentació de luxe

1-el-desert-i-altres-palpitacions-del-nou-segle

En l’espai reduït alhora que acollidor -i tan adient- de la biblioteca de Castalla va tenir lloc, el proppassat divendres 16 de desembre, la presentació del darrer llibre d’assaig d’Enric Balaguer, professor de Literatura Catalana de la UA.

Com a introducció, Alba Asensi desgranà dolçament (de les cordes d’una reproducció d’arpa barroca) unes notes plàcides que semblaven materialitzar un temps pretèrit i ignot, ple de secrets. Alba va fer una pausa i llegí un fragment del llibre presentat, i era com si entràrem en un desert i en recorreguérem els seus misteriosos viaranys.

Acabada la intervenció d’Alba, va prendre la paraula Irene Mira, que va fer una anàlisi encertada i interessant de El desert i altres palpitacions del nou segle. A més de parlar del llibre en conjunt, Irene se centrà en alguns dels setze assajos que conformen el volum, segurament els més reeixits. Irene va fer una introducció brillant de l’obra, com ja ens té acostumats.

2-el-desert-i-altres-palpitacions-del-nou-segle

Arribà finalment el torn de l’autor. Enric Balaguer ens va confiar alguns secrets i anècdotes de la publicació del seu llibre per l’editorial Gregal de Girona, com la curiosa gènesi del títol. Es referí a la necessitat que té d’escriure per a reflexionar sobre el món que l’envolta, sobre l’actualitat… I després entrà a comentar alguns assajos del llibre: “El darrer home que parlava català i altres malsons”, “El magnetisme del desert”, “Mercantilisme i humanitats”, “Ser feliç sempre ha estat una cosa molt estranya. L’escriptor, la depressió i el suïcidi”, “Eichmann, Douch i el mal”, “La caiguda d’Ícar o la indiferència dels altres”… Va fer al·lusió al postfaci que tanca el llibre, obra del prestigiós crític literari Àlex Broch.

Irene Mira i Enric Balaguer van coincidir a ressaltar la importància i la necessitat de les Humanitats. En uns temps com els actuals, on allò que impera és el món de les finances i el mercantilisme, elements aquests deshumanitzadors, les Humanitats són un revulsiu, allò que permet crear individus lliures i crítics.

Enric Balaguer és autor, entre altres, dels llibres Paper reciclat (Universitats valencianes,1995), Ressonàncies orientals (Edicions 3 i 4, 1999), Fulls de ruta (Institut Alacantí de Cultura, 2002), Contra la modernitat i altres quimeres (Pagès editors, 2002), La totalitat impossible (Generalitat Valenciana, 2006), La casa que vull, diari (2009), La vulgaritat i altres tribulacions dels nostres dies (Edicions 3 i 4, 2010).

Centre Cultural Castellut – desembre 2016

9 desembre 2016

Enric Balaguer ens presenta el seu darrer llibre “El desert i altres palpitacions del nou segle”

invitacio-a-la-presentacio-del-desert-i-altres-palpitacions-del-nou-segle-ii-2

Divendres 16 de desembre tindrem el gust de comptar amb la presència del professor de la Universitat d’Alacant Enric Balaguer, el qual serà presentat per la nostra companya Irene Mira i estaran acompanyats musicalment per Alba Asensi; tots tres faran la presentació del llibre “El desert i altres palpitacions del nou segle”, un llibre on es recullen setze assajos d’allò més variat, la memòria històrica, el mercantilisme, la presència del mal… Tot sota el prisma de la creativitat i la personal visió del professor Enric Balaguer.

Ens espera una interessant jornada literària!

Divendres, 16 de desembre, a les 20h, a la Casa de Cultura de Castalla.

Us esperem!

Centre Cultural Castellut – desembre 2016

16 agost 2016

Memòria del Centre Premi Literari Infantil “Foia de Castalla” –II- Teatre als actes de Lliurament de Premis

2 Teatre Premi Literari Infantil Castalla

Us oferim un nou capítol d’aquestes Memòries del Centre que tants records ens duen.

Com vam avançar en l’anterior publicació, cada any, per a l’acte de lliurament dels guardons del Premi Literari Infantil “Foia de Castalla”, buscàvem patrocinador per a una obra de teatre infantil que acompanyara i fera passar una bona estona els xiquets i xiquetes que havien participat en el concurs, familiars, mestres… No era tasca fàcil, encontrar qui la patrocinara, trobar un grup amb una obra infantil adequada, i a un preu assequible! Una tasca que, encara que difícil, resultava possible gràcies a la col·laboració de l’ajuntament unes voltes i d’alguna caixa d’estalvis altres –quan els pobles encara comptaven una mica en l’obra social- .

1 Teatre Premi Literari Infantil Castalla

Així, any rere any, vam anar celebrant aquest acte amb una gran participació de públic. Com podeu veure en els fulls que publiquem, vam dur molts grups –de moment tenim constància d’aquests-: L’Entaulat Teatre, Conino Gurillo, La Cassola, Pluja Teatre (4), Teatre de l’Home Dibuixat(2), L’Horta Teatre i Bambalina Titelles. Queda pendent una recerca més profunda per recuperar la totalitat – o la gran majoria- dels grups que ens van acompanyar en les vint-i-sis edicions del PLI “Foia de Castalla”.

3 Teatre Premi Literari Infantil Castalla

Teatre en la nostra llengua, llibres i revistes per als guanyadors, obres literàries en valencià… un gran esforç cap a la normalització de la nostra llengua, situació aquesta que, encara hui, està molt lluny de produir-se. Des del Centre seguim lluitant per millorar aquesta situació.

Seguirem en contacte!

Centre Cultural Castellutagost 2.016

4 agost 2016

Memòria del Centre Premi Literari Infantil “Foia de Castalla” – I –

1 Premi Literari Foia de Castalla

Dins de l’àmbit general de la cultura, des del Centre Cultural Castellut sempre hem estat conscienciats de què les llengües moren per no usar-les els seus parlants. Si tots els valencianoparlants fórem conscients d’aquesta premissa i estiguérem – i ens mostràrem- orgullosos de la nostra llengua, la situació d’aquesta seria molt millor. Doncs bé, conscients de què es necessitava algun tipus d’al·licient per estimular el seu ús, es va crear el Premi Literari Infantil “Foia de Castalla”, amb el qual es pretenia incentivar l’ús escrit de la nostra llengua i facilitar als ensenyants un estímul per desenvolupar la creativitat en els seus alumnes .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Des del 1981 fins al 2007 se’n van fer 26 edicions. El seu àmbit eren els quatre pobles de la Foia. Uns dos-cents alumnes participaven en cada edició, de mitjana. L’esgotament dels organitzadors i l’aparició d’altres alternatives van posar fi a aquest certamen literari.

Anualment es feia la convocatòria, s’arreplegaven les obres, es buscava un jurat, s’adquirien els llibres dels premis, es buscaven col·laboradors, es procedia a la lectura i selecció de les obretes, s’organitzava l’acte de lliurament dels premis –quasi sempre amb una obra de teatre en valencià, difícil també -, tot intentant dotar de normalitat un aspecte tan normal – o que deuria ser normal- com és el de la creació literària, l’assistència a una representació teatral i la lectura de llibres destinats a un públic infantil-juvenil, tot en la llengua pròpia.

3 Premi Literari Foia de Castalla

Ara és l’hora en què encara no hem aconseguit viure en casa nostra en la nostra llengua. Després de la persecució política de la dictadura, la mort per inanició sembla ser la consigna. Una llengua minoritzada com la nostra, si no s’actua potenciant-ne el seu ús, està condemnada. Són massa les forces en contra. Per això, i molt més, des del Centre Cultural Castellut seguim lluitant per intentar aconseguir un estatus de normalitat que encara tenim molt lluny.

Un agraïment molt gran a tots els organitzadors, col·laboradors, professors, participants i jurats que van fer possible aquest fantàstic concurs.

En pròxims lliuraments anirem completant aquest fragment de la nostra Memòria.

Centre Cultural Castellut agost 2016

 • P8060576.JPG
 • P8060582.JPG
 • P8060592.JPG
 • P8060605.JPG
 • P8060712.JPG
 • P8060713.JPG
 • P8060737.JPG
 • P8070783.JPG
 • P8070825.JPG
 • P8070838.JPG
 • P8070846.JPG
 • P8070847.JPG
 • P8090890.JPG
 • P8090891.JPG
 • P8090892.JPG
 • P8090893.JPG
6 juny 2016

I Jornada Enric Valor i Castalla – 28.5.16

2 I Jornada Enric Valor Castalla

Castalla va acollir la I Jornada Enric Valor, per una Casa Museu. Es tracta d’una iniciativa que pretén reactivar el projecte de crear una casa museu dedicada a l’escriptor més popular que han donat les nostres comarques. Convocats per la Coordinadora pel Valencià (Escola Valenciana) i el Centre Cultural Castellut, el cap de setmana es va organitzar una jornada de treball per a recordar la figura de l’escriptor i proposar les mesures i activitats necessàries per fer realitat el projecte.

Les jornades van començar amb la presentació del llibre  L’obra periodística d’Enric Valor (1933-2000), un estudi de la producció en premsa de l’escriptor durant setanta anys, a càrrec de l’autor, Josep Daniel Climent, presentat per Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Després va ser el torn de Francesc Gisbert, qui va explicar com Enric Valor pot convertir-se en un atractiu del turisme cultural de la comarca, amb una proposta de rutes literàries que passarien per Alacant, Castalla, Elda, Penàguila o Alcoi. Una mostra de l’èxit d’aquest circuit cultural, va ser la Trobada de Contacontes de Penàguila en homenatge a Valor, que fa poc, va aplegar més de tres-centes persones.

A continuació, va tindre lloc la taula redona sobre La futura Casa Museu Enric Valor, on van participar José Payá, director de la casa museu Azorín de Monòver, Vicent Pitarch, de la Fundació Carles Salvador de Benassal i Francesc Pérez Moragón, director de la casa Joan Fuster de Sueca, moderats per Joan Borja, de la Universitat d’Alacant.

L’Ajuntament de Castalla, present en les jornades, s’ha manifestat totalment a favor de la iniciativa. Les entitats convocants, agrupades en el col·lectiu Gent de Valor, han demanat reunir-se prompte amb representants de la Conselleria de Cultura i Educació i involucrar la Diputació d’Alacant en el projecte.

Seguirem treballant fins aconseguir-ho!

Centre Cultural Castellut – juny 16

 • DSCN4280.JPG
 • DSCN4281.JPG
 • DSCN4287.JPG
 • DSCN4289.JPG
 • DSCN4291.JPG
 • DSCN4292.JPG
 • DSCN4296.JPG
 • DSCN4298.JPG
 • DSCN4305.JPG
 • DSCN4307.JPG
22 maig 2016

I Jornada Enric Valor i Castalla

IJORNADAENRICVALOR
Fa uns mesos, un grup de representants de diverses entitats culturals ens vam reunir ací a Castalla amb representants del govern local, per tal d’estudiar la situació en què es troba l’anomenada Casa d’Enric Valor i impulsar la creació d’un Museu-Fundació que tinga la seu en aquest lloc i que siga un lloc de referència dels nombrosos estudiosos i lectors d’Enric Valor. Ens vam autodenominar Gent de Valor. Les entitats col·laboradores són el Centre Cultural Castellut, la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, El Tempir d’Elx, l’Associació Cultural El Teix d’Ibi, Escola Valenciana, l’ajuntament de Castalla, la Universitat d’Alacant (Departament de Filologia Catalana) i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Aquest pròxim 28 de maig pel matí, farem a la Casa de Cultura de Castalla la I Jornada “Enric Valor i Castalla” en la que presentarem dues novetats relacionades amb el nostre escriptor: “L’obra periodística d’Enric Valor (1933-2000)”, a càrrec de Josep Daniel Climent, autor del llibre homònim, i Francesc Gisbert ho farà del projecte “Rutes literàries de Valor: Castalla, Penàguila i Alacant”. Curtet però intens. Posteriorment celebrarem una Taula Redona amb representants de tres cases de similar finalitat, la de Joan Fuster a Sueca, amb Francesc Pérez Moragon, la de Carles Salvador, de Benassal, amb Vicent Pitarch i la d’Azorín a Novelda, amb José Payà, tot moderat pel professor Joan Borja.

Tenint en compte aquestes experiències, potser ens resultarà més senzill seguir endavant amb el nostre projecte ací a Castalla. Enric Valor va universalitzar Castalla, s’ho mereix, i Castalla necessita reclams de tipus cultural i retornar-li part del que ell li va aportar. A poc a poc, ho aconseguirem!

Esteu tots convidats a assistir!

Centre Cultural Castellut – maig 16

18 gener 2016

Primers actes en homenatge a Ovidi

El proppassat divendres 15 de gener, a la Casa de Cultura de Castalla, es va encetar l’homenatge a Ovidi Montllor (“Ovidi, 20 anys de vacances”) amb dos actes quasi simultanis: la presentación de l’exposició “Ovidi popular” i la presentació, tot seguit, del llibre de Jordi Tormo Ovidi Montllor, un obrer de la paraula (Sembra Llibres).

Jordi Tormo Homenatge Ovidi Montllor Castalla 2016

L’exposició recull els quadres que el seu amic, el pintor alcoià de projecció internacional Antoni Miró, va dedicar a Ovidi; els quals estaran exposats a la Casa de Cultura fins el 24 de gener, i que poden ser adquirits pel públic visitant. Es va aprofitar la presentació de l’exposició per dedicar unes paraules d’elogi i de reconeixement a eixe gran artista i eixa gran persona que fou l’Ovidi.

A continuació, davant el nombrós públic assistent, Jordi Tormo va parlar del seu llibre. Una obra que s’endinsa per les diferents facetes d’aquest treballador de la cultura que fou l’Ovidi: actor de teatre, de cinema i cantautor. Si bé dedica una especial atenció a la poesia, ja que Ovidi va deixar escrits vora quatre-cents poemes i, a més a més, una gran part de la seua activitat com a cantautor va estar dedicada a musicar poemes d’autors com Joan Salvat-Papasseit, Pere Quart, Joan Fuster, Blai Bonet i, especialment, Vicent Andrés Estellés.

L’autor també contà algunes anècdotes divertides que tenien com a protagonista un Ovidi amb un sentit de l’humor excepcional.

Tot plegat, una nit i uns actes inoblidables per als assistents i per al CCC.

 • DSCN3056.JPG
 • DSCN3059.JPG
 • DSCN3063.JPG
 • DSCN3065.JPG
 • DSCN3068.JPG
 • DSCN3076.JPG
 • DSCN3078.JPG
 • DSCN3079.JPG
23 desembre 2015

Magnífica nit literària: Presentació de Gegants de gel, de Joan Benesiu – 11.12.15

1 Presentació Castalla Gegants de Gel Joan Benesiu

El divendres 22 de desembre vam tenir el plaer de comptar amb la presència d’un dels noms que més ressonen en el panorama literari català de hui en dia, Joan Benesiu. Benesiu ens portà la seua darrera novel·la Gegants de gel, Periscopi (2015) i un bon grapat de referències literàries, filosòfiques, culturals en definitiva, que van aconseguir crear un clima d’intercanvi d’opinions lectores digne dels grans clubs de lectura. L’acte va ser presentat per Irene Mira, membre del Centre Cultural Castellut, que dedicà la seua intervenció a introduir-nos en els eixos temàtics de la novel·la i en explicar quins han estat els ingredients que han fet d’aquesta una de les revelacions literàries de l’any. Com ella va dir:

2 Presentació Castalla Gegants de Gel Joan Benesiu

Gegants de gel és una “novel·la europea”, en paraules d’Enric Balaguer, que ha sigut capaç de trencar els tòpics que envolten la literatura valenciana sobre la naturalesa costumista i de realisme local de què sovint peca. Amb l’obra de Benesiu la literatura catalana al País Valencià afiança una tendència a retratar el paisatge de la contemporaneïtat globalitzada tot posant en joc elements filosòfics que interroguen el públic lector com qui sóc i on estic.  La novel·la es construeix com un relat de relats on els protagonistes esdevenen exploradors de l’experiència de viure el límit geogràfic que és la Terra de Foc argentina, on transcorre la trama, alhora que es qüestionen qui són i què els ha portat fins allà. En la novel·la es reflecteix la necessitat de l’ésser humà de narrar qui és però al mateix temps de preguntar-se per què és així i quins efectes té l’experiència amb la frontera, bé siga geogràfica o existencial.

Tot seguit l’autor va fer la seua intervenció tot explicant el procés de creació de la novel·la i com havia estat rebuda a Catalunya i al món editorial barceloní.

Així,  vam gaudir d’un espai de cultura i reflexió que ens permeté conèixer noves maneres d’escriure i ens donà l’oportunitat d’intercanviar opinions i reflexions al voltant de la literatura contemporània en català.

Que tingueu BONES FESTES i un any 2016 ple de Cultura, Pau i Justícia!!

Centre Cultural Castellut – desembre 2015

 

 • DSCN2534.JPG
 • DSCN2537.JPG
 • DSCN2542.JPG
 • DSCN2543.JPG
 • DSCN2551.JPG
 • DSCN2552.JPG
 • DSCN2553.JPG