l'Històric del Centre

sobre Literari

Literari

Premi Literari Infantil: “Foia de Castalla”

Actualitat

28 maig 2018

Poesia: Presentació del llibre “Encara que la nit es faça forta”

El pròxim dia 1 de juny, tenim una Presentació d’un llibre de poesia “Encara que la nit es faça forta”, guanyador del Premi Paco Mollà. L’acte anirà a càrrec de la seua autora, Gràcia Jiménez, professora d’Història, ex-inspectora i activista cultural, a qui presentarà el nostre company Josep Lluís Rico Verdú. Comptarem també per a l’ocasió, amb l’acompanyament musical de Javi Navas al violí.

Música i paraules, una combinació perfecta per a la nit de divendres. Us esperem!

Aquesta activitat tindrà lloc a la Biblioteca Pública de la Casa de Cultura de Castalla, a les 20h.

Centre Cultural Castellutmaig 2018

2 maig 2018

Inaugurat el Racó Paco Camarasa i Edicions de Ponent a la Biblioteca de Castalla – 23.4.18

Finalment, el 23 d’abril, dia del Llibre, ha estat inaugurat el Racó de Paco Camarasa i Ed. De Ponent a la Biblioteca Pública de Castalla. El que va començar en vida de Paco, amb una proposta de mostra editorial i presentació de les seues novetats feta a ell mateix –post-posat temporalment i fatalment truncat- després es va convertir en unes Jornades d’Homenatge i una Mostra bibliogràfica. La benevolència dels pares, Paco i Enriqueta, acceptant la proposta del Centre de fer donació a la Biblioteca Pública Municipal de Castalla d’un exemplar de cada llibre editat per Paco –els que es van poder arreplegar, no tots- i, finalment, la col·laboració del personal de la Biblioteca ha fet realitat aquell desig nostre de què tots els lectors de Castalla tingueren al seu abast una important mostra – més de dues-centes obres- de la vastíssima tasca editorial realitzada pel nostre company i amic Paco Camarasa.
L’acte inaugural comptà amb la presència dels pares de Paco, de l’alcalde, regidor de Cultura, personal de la Biblioteca, companys del Centre i amics en general. Sara, la bibliotecària, va obrir l’acte explicant el procés de catalogació i ordenació del material, Joande Mira també va dir unes paraules sobre el sentit de l’acte i la importància de l’obra editorial de Paco i Toni Bernabeu, alcalde de Castalla lamentà la pèrdua de Paco i va fer notar que massa vegades els homenatges apleguen tard. Finalment, els pares van agrair a tots els presents la seua assistència i les mostres de solidaritat i estima rebudes. Un acte senzill, però emotiu, que fa justícia.
Centre Cultural Castellut – abril 2018

27 desembre 2017

24 interessants propostes senderistes: “Seguint els camins de l’aigua”, de Josep Lluís Bernabeu

Començà l’acte de presentació el company i amic Joan Ponsoda, qui remarcà l’encert de l’autor en agafar l’aigua com a excusa o motiu per caminar. Destacà que l’aigua és vida, i la importància que per a les nostres vides i la nostra terra té. Amb referències diverses, anà justificant el perquè de les seues paraules i, posteriorment, va fer una introducció al contingut del llibre, destacant l’estima que l’autor té per les fonts, naixements, rius i barrancs.

Seguidament l’autor, Josep Lluís Bernabeu Rico, va explicar els motius que l’han dut a escriure “Seguint els camins de l’aigua”, així com l’estructura que aquest té; amb una magnífica introducció sobre el Cicle de l’Aigua i els Camins de l’aigua, rius i barrancs, completant aquest apartat amb un llistat detallat de les fonts de la comarca, la pluviometria, etc Tot plegat, un luxe. A continuació, les 24 rutes, que estan dividides en tres grups, el primer dels quals el conformen les rutes situades a la Foia de Castalla – el riu Verd, la rambla Cànyoles, les Penyes Roges, la Gavarnera, Barranc dels Molins…-, el segon, les rutes que van per l’exterior de les serres de la Foia – rambla de Puça, la de Perino, riu Coscó, barranc de l’Escurina, barranc de la Batalla…-, i el tercer, altres excursions per les comarques pròximes –Barranc de l’Encantada, riu Vinalopó, fonts d’Agres, barranc dels Tarongers, riu Frainos, fonts de l’Aitana…- Ben equipats i amb tranquil·litat, podrem gaudir de tots els elements, naturals o humans que se’ns proposen, i aplegar a estimar més les nostres terres.

Certament, aquest llibre és tot un encert. Facilitar a la gent propostes de diverses dificultats per anar coneixent el nostre territori es mereix el recolzament de tots. Un llibre que deu estar en totes les bibloteques dels qui estimem i volem conéixer al nostre preciós País!

Centre Cultural Castellut – 14 de desembre 2017

4 desembre 2017

Presentació de “Seguint els camins de l’aigua”, de Josep Lluís Bernabeu Rico

24 propostes per acostar-nos al nostre territori!

Després d’un any ple d’activitats, en commemoració dels 40 anys d’activitat del Centre Cultural Castellut, acabem amb la Presentació del Llibre del nostre company Josep Lluís Bernabeu Rico Seguint els camins de l’aigua, en el Verkami del qual, el nostre Centre ha col·laborat. Com sabeu, Josep Lluís ja va publicar “Les serres de la Foia de Castalla”, una proposta senderista molt exitosa per caminar per la nostra comarca. Ara segueix en aquesta línia i ens fa 24 noves propostes relacionades amb l’aigua: naixements, fonts, rius, barrancs… en un radi un poc més ample que l’anterior. Serà el dijous, 14 de desembre, a les 20h, a la Casa de Cultura de Castalla. Serà presentat per un altre amic, Joan Ponsoda, professor de la Universitat d’Alacant fins retirar-se, bon coneixedor del nostre territori i company de caminades.

Tenim un País ple de bells racons, anima’t a conéixer-lo!

Us esperem!

Centre Cultural Castellut – desembre 2017

15 novembre 2017

Recital de poesia de Miguel Hernández

Després d’inaugurar les exposicions i gaudir de la xarrada del professor José Miquel Santacreu “Sobreviure a la repressió franquista”, aquest pròxim divendres, 17.11.17, tenim un Recital de Poesia de Miguel Hernández, “Vida, amor i mort“, a càrrec duna persona molt estimada a Castalla, Juan Antonio Olmedo López, qui ha estat professor i director a l’IES Enric Valor de Castalla durant un grapat d’anys; l’acompanyarà María A. Matas Milla al piano.

Serà a les 20’45 a l’Auditori de Castalla.

Una ocasió que no us podeu perdre!!!

Centre Cultural Castellutnovembre 2017

16 octubre 2017

La Fantasia aplega a Castalla aquest cap de setmana!

Gent de Valor és un grup de treball constituït per diverses entitats, encapçalades per La Càtedra Enric Valor de la Universitat d´Alacant (UA), que dirigeix el professor i membre del consell assessor de la Fundació Bromera Joan Borja; la Coordinadora pel Valencià, presidida per l´escriptor Francesc Gisbert; els membres del Centre Cultural Castellut i un seguit d´intel·lectuals i estudiosos com Víctor Labrado, Josep Daniel Climent, Jordi Raül Verdú, Vicent Brotons o Josep Escolano, entre altres, han creat el grup Gent de Valor. L´objectiu és difondre el llegat literari i cultural de Valor i col·laborar en la creació d´una Casa Museu Enric Valor a Castalla.

Ja hem organitzat dues edicions de les Jornades Enric Valor i l’escola, set edicions de la pujada a l’Alt de Guisop, la dinamització de la creació de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb el ajuntaments de Castalla i Altea, el lliurament a Castalla del Premi Enric Valor de la Diputació d’Alacant

Per al proper cap de setmana, 21 i 22 d’octubre, en col·laboració amb l’Ajuntament de Castalla, s’ha organitzat la Fira de la Fantasia, que començarà a les 17h amb la Ruta Literària per Castalla, seguidament a l’Auditori, una projecció i una xarrada, “La màgia de les paraules en Enric Valor” a càrrec de Joan de Déu Martines. Encetarem el diumenge amb un passacarrer i un esmorzar popular de rondalla, inaugurarem una Fireta del Llibre Fantàstic, continuarem amb la representació dramatitzada d’unes Rondalles d’Enric Valor pels carrers del casc antic de Castalla i finalitzarem amb un concert de Dani Miquel a la Plaça Major. Un programa ben complet i ple d’il·lusió i fantasia per acostar-nos a la figura de Valor d’una manera lúdica i alegre.

Us esperem a tots!

Centre Cultural Castellutoctubre 2017

10 octubre 2017

Anna Moner, el testimoniatge d’una artista vertadera

 

Anna Moner és llicenciada en Història de l’Art i en el seu vessant com a artista plàstica (formant equip amb Sebastià Carratalà) ha fet nombroses exposicions de la seua obra.

Venia a parlar-nos de la seua obra literària. Era la segona participació dins els Encontres Literaris que organitza el Centre Cultural Castellut. Divendres 29 de setembre, a l’auditori de Castalla, Anna va fer una excel·lent exposició dels elements que conformen el seu peculiar univers literari. Era el seu primer acte públic com a Ambaixadora de la Lectura. L’autora va recolzar el seu discurs amb imatges projectades. Primer van ser imatges relacionades amb seu llibre d’assaig Gabinet de curiositats (un recull d’articles periodístics que fou mereixedor del Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2016) i després imatges relacionades amb la seua novel·la més premiada, El retorn de l’Hongarés (Premi Alfons el Magnànim de la Diputació de València, Premi Túria a la millor aportació literària, seleccionada als Dracs de Sant Jordi 2015).

Va ser una xarrada amena i interessant que va permetre que el públic penetrara en els secrets i interessos del seu món creatiu, on tenen un pes crucial trets com la curiositat i la documentació rigorosa. Una obra, la seua, que sembla adscrita a la literatura gòtica però que, segons explicà Anna, comparteix amb aquesta certs elements però distanciant-se clarament en allò substancial, com és per exemple el realisme o el pur interés i la curiositat per la Ciència, en un moment, el segle XIX, en què els progressos científics eren enormement enlluernadors i transformadors. Preocupada també per reflectir els ambients i els costums més insòlits alhora que genuïns del Londres o el París decimonònics.

Al final de l’acte, després de la participació del públic, l’autora signà exemplars de les dues novel·les que ha publicat, l’esmentada anteriorment, i Les mans de la deixebla (guanyadora del Premi Enric Valor de Novel·la 2010).

CCC
Tardor-2017

4 octubre 2017

Manuel Baixauli, un monstre de la literatura

El divendres 22 de setembre el Centre Cultural Castellut vam encetar el cicle Encontres literaris amb l’objectiu d’acostar algunes de les millors figures de la literatura catalana del País Valencià al poble de Castalla.

Manuel Baixauli, pintor i escriptor, va ser el primer autor convidat a aquestes tertúlies per a explicar el seu procés de creació literària i les obres que n’han resultat: Espiral, Verso, L’home manuscrit, La cinquena planta i Ningú no ens espera.

L’autor va iniciar la vetlada amb un text preparat per a l’ocasió, “Multiplicar la vida” on reflexionà sobre el monstre del temps i la capacitat de la literatura d’ampliar l’existència. En aquest sentit, l’obra de l’autor de Sueca va ser presentada com una complexa arquitectura de personatges que despleguen unes històries construïdes des de la reflexió. La prosa de Baixauli posa en diàleg la referències reals i les capes profundes que a simple vista no copsem. Com si es tractara dels plecs d’un acordió, les novel·les de Baixauli es despleguen per donar pas a matisos i detalls que s’amaguen en els replecs del paper.

Després de l’explicació de Baixauli, el públic va formular diverses preguntes al voltant de l’acostament de la literatura a les aules, la relació entre les arts plàstiques i la literatura o preguntes sobre aspectes concrets de les novel·les.

Fet i fet, una jornada de debat i gaudi per la literatura i la cultura.

Centre Cultural Castellut – octubre 2017

12 setembre 2017

Encontres Literaris 2017 amb Manuel Baixauli, Anna Moner i Martí Domínguez

Dins de les activitats per celebrar el 40 Aniversari del Centre Cultural Castellut, per a les pròximes setmanes us fem una proposta ben atractiva, uns Encontres Literaris 2017.

Hem gestionat l’assistència de tres figures de primera línia de la nostra literatura, tots tres amb gran quantitat d’obres premiades al llarg dels últims anys; parlaran de creació literària, de la situació de la nostra literatura, d’influències, ens presentaran les seues darreres obres… Una oportunitat magnífica per als amants de la literatura:

– El 22 de setembre, Manuel Baixauli, presentat per Irene Mira, autor de La cinquena planta i L’home manuscrit, ens presentarà la seua darrera Ningú no ens espera.

– El 29 de setembre, Anna Moner, presentada per Josep Lluís Rico, autora de Les mans de la deixebla i El retorn de l’hongarés.

– El 6 d’octubre, Martí Domínguez, presentat per Patrícia Ferre, autor de Les confessions del comte Buffon, El retorn de Voltaire, El fracassat… Ens presentarà La sega, la seua última novel·la.

Els tres dies a les 20h. a l’Auditori.

Us esperem!

Centre Cultural Castellut – setembre 2017

9 maig 2017

Brillant presentació a la Casa de Cultura de la novel·la “Si ha nevat”, Premi Enric Valor de Novel·la 2015

 

L’autor, Paco Esteve i Beneito (Agres 1979), és llicenciat en Filologia Catalana i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Actualment resideix i treballa a Felanitx (Mallorca). L’any 2013 va publicar la seua primera novel·la Qui no fa la festa, una obra de caràcter experimental. El 2015 publicà, en l’editorial el Bullent, l’obra Agres i dolces, una completa mostra divulgativa de la cultura pròpia del seu poble.

Dissabte 6 d’abril va estar entre nosaltres per parlar-nos de Si ha nevat, una obra ambiciosa que està fermament recolzada en un sòlid treball de documentació. Paco ens va explicar com va anar gestant-se l’obra, com partint de fets i personatges reals va anar entrant en un món de ficció i ampliant temes, personatges, moments històrics…

En la novel·la trobem tres trames superposades que van alternant-se. La tercera trama, la més dilatada i important, narra fets esdevinguts en la segona meitat del segle XIX. És on trobem la part més estrictament històrica: la revolució de 1868 (anomenada La Gloriosa), la Primera República, la sublevació dels federalistes (amb cabdills com el Palloc, Tomaset el de Petrer i Froilán Carvajal, que van prendre Castalla el 4 d’octubre de 1869), la lluita entre carlins i republicans, la revolució del Petroli d’Alcoi de 1873, la Restauració borbònica, l’epidèmia de còlera de 1885.

Junt al tema de les caves o pous de neu, dels collidors, del comerç i transport del gel al pobles i ciutats, té un pes encara major a la novel·la el del món dels sanadors o “curanderos”. El Coces ensenya els seus secrets a Jordi en els anys quaranta, i el Búsol ensenya al Coces en la segona meitat del segle XIX. 

Un dels aspectes més reeixits de la novel·la és l’ús encertat que es fa del realisme màgic, molt vinculat al món, diríem iniciàtic, esotèric, dels sanadors. Encara que hi ha moments en què el realisme màgic hi apareix fora d’aquest àmbit: l’home que plora, el pare que dona de mamar al seu fill, el viatge que fan el Coces i Elvira per les muntanyes, les dones d’aigua, etc.

Una novel·la excel·lent que fa servir una tècnica narrativa complexa a l’estil del segle XX, però que també fa una síntesi de la literatura del XIX en harmonitzar hàbilment realisme i romanticisme.

Tot plegat, fa molt recomanable la seua lectura.

CCC-maig 2017