l'Històric del Centre

sobre Literari

Literari

Premi Literari Infantil: “Foia de Castalla”

Actualitat

15 novembre 2017

Recital de poesia de Miguel Hernández

Després d’inaugurar les exposicions i gaudir de la xarrada del professor José Miquel Santacreu “Sobreviure a la repressió franquista”, aquest pròxim divendres, 17.11.17, tenim un Recital de Poesia de Miguel Hernández, “Vida, amor i mort“, a càrrec duna persona molt estimada a Castalla, Juan Antonio Olmedo López, qui ha estat professor i director a l’IES Enric Valor de Castalla durant un grapat d’anys; l’acompanyarà María A. Matas Milla al piano.

Serà a les 20’45 a l’Auditori de Castalla.

Una ocasió que no us podeu perdre!!!

Centre Cultural Castellutnovembre 2017

16 octubre 2017

La Fantasia aplega a Castalla aquest cap de setmana!

Gent de Valor és un grup de treball constituït per diverses entitats, encapçalades per La Càtedra Enric Valor de la Universitat d´Alacant (UA), que dirigeix el professor i membre del consell assessor de la Fundació Bromera Joan Borja; la Coordinadora pel Valencià, presidida per l´escriptor Francesc Gisbert; els membres del Centre Cultural Castellut i un seguit d´intel·lectuals i estudiosos com Víctor Labrado, Josep Daniel Climent, Jordi Raül Verdú, Vicent Brotons o Josep Escolano, entre altres, han creat el grup Gent de Valor. L´objectiu és difondre el llegat literari i cultural de Valor i col·laborar en la creació d´una Casa Museu Enric Valor a Castalla.

Ja hem organitzat dues edicions de les Jornades Enric Valor i l’escola, set edicions de la pujada a l’Alt de Guisop, la dinamització de la creació de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb el ajuntaments de Castalla i Altea, el lliurament a Castalla del Premi Enric Valor de la Diputació d’Alacant

Per al proper cap de setmana, 21 i 22 d’octubre, en col·laboració amb l’Ajuntament de Castalla, s’ha organitzat la Fira de la Fantasia, que començarà a les 17h amb la Ruta Literària per Castalla, seguidament a l’Auditori, una projecció i una xarrada, “La màgia de les paraules en Enric Valor” a càrrec de Joan de Déu Martines. Encetarem el diumenge amb un passacarrer i un esmorzar popular de rondalla, inaugurarem una Fireta del Llibre Fantàstic, continuarem amb la representació dramatitzada d’unes Rondalles d’Enric Valor pels carrers del casc antic de Castalla i finalitzarem amb un concert de Dani Miquel a la Plaça Major. Un programa ben complet i ple d’il·lusió i fantasia per acostar-nos a la figura de Valor d’una manera lúdica i alegre.

Us esperem a tots!

Centre Cultural Castellutoctubre 2017

10 octubre 2017

Anna Moner, el testimoniatge d’una artista vertadera

 

Anna Moner és llicenciada en Història de l’Art i en el seu vessant com a artista plàstica (formant equip amb Sebastià Carratalà) ha fet nombroses exposicions de la seua obra.

Venia a parlar-nos de la seua obra literària. Era la segona participació dins els Encontres Literaris que organitza el Centre Cultural Castellut. Divendres 29 de setembre, a l’auditori de Castalla, Anna va fer una excel·lent exposició dels elements que conformen el seu peculiar univers literari. Era el seu primer acte públic com a Ambaixadora de la Lectura. L’autora va recolzar el seu discurs amb imatges projectades. Primer van ser imatges relacionades amb seu llibre d’assaig Gabinet de curiositats (un recull d’articles periodístics que fou mereixedor del Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2016) i després imatges relacionades amb la seua novel·la més premiada, El retorn de l’Hongarés (Premi Alfons el Magnànim de la Diputació de València, Premi Túria a la millor aportació literària, seleccionada als Dracs de Sant Jordi 2015).

Va ser una xarrada amena i interessant que va permetre que el públic penetrara en els secrets i interessos del seu món creatiu, on tenen un pes crucial trets com la curiositat i la documentació rigorosa. Una obra, la seua, que sembla adscrita a la literatura gòtica però que, segons explicà Anna, comparteix amb aquesta certs elements però distanciant-se clarament en allò substancial, com és per exemple el realisme o el pur interés i la curiositat per la Ciència, en un moment, el segle XIX, en què els progressos científics eren enormement enlluernadors i transformadors. Preocupada també per reflectir els ambients i els costums més insòlits alhora que genuïns del Londres o el París decimonònics.

Al final de l’acte, després de la participació del públic, l’autora signà exemplars de les dues novel·les que ha publicat, l’esmentada anteriorment, i Les mans de la deixebla (guanyadora del Premi Enric Valor de Novel·la 2010).

CCC
Tardor-2017

4 octubre 2017

Manuel Baixauli, un monstre de la literatura

El divendres 22 de setembre el Centre Cultural Castellut vam encetar el cicle Encontres literaris amb l’objectiu d’acostar algunes de les millors figures de la literatura catalana del País Valencià al poble de Castalla.

Manuel Baixauli, pintor i escriptor, va ser el primer autor convidat a aquestes tertúlies per a explicar el seu procés de creació literària i les obres que n’han resultat: Espiral, Verso, L’home manuscrit, La cinquena planta i Ningú no ens espera.

L’autor va iniciar la vetlada amb un text preparat per a l’ocasió, “Multiplicar la vida” on reflexionà sobre el monstre del temps i la capacitat de la literatura d’ampliar l’existència. En aquest sentit, l’obra de l’autor de Sueca va ser presentada com una complexa arquitectura de personatges que despleguen unes històries construïdes des de la reflexió. La prosa de Baixauli posa en diàleg la referències reals i les capes profundes que a simple vista no copsem. Com si es tractara dels plecs d’un acordió, les novel·les de Baixauli es despleguen per donar pas a matisos i detalls que s’amaguen en els replecs del paper.

Després de l’explicació de Baixauli, el públic va formular diverses preguntes al voltant de l’acostament de la literatura a les aules, la relació entre les arts plàstiques i la literatura o preguntes sobre aspectes concrets de les novel·les.

Fet i fet, una jornada de debat i gaudi per la literatura i la cultura.

Centre Cultural Castellut – octubre 2017

12 setembre 2017

Encontres Literaris 2017 amb Manuel Baixauli, Anna Moner i Martí Domínguez

Dins de les activitats per celebrar el 40 Aniversari del Centre Cultural Castellut, per a les pròximes setmanes us fem una proposta ben atractiva, uns Encontres Literaris 2017.

Hem gestionat l’assistència de tres figures de primera línia de la nostra literatura, tots tres amb gran quantitat d’obres premiades al llarg dels últims anys; parlaran de creació literària, de la situació de la nostra literatura, d’influències, ens presentaran les seues darreres obres… Una oportunitat magnífica per als amants de la literatura:

– El 22 de setembre, Manuel Baixauli, presentat per Irene Mira, autor de La cinquena planta i L’home manuscrit, ens presentarà la seua darrera Ningú no ens espera.

– El 29 de setembre, Anna Moner, presentada per Josep Lluís Rico, autora de Les mans de la deixebla i El retorn de l’hongarés.

– El 6 d’octubre, Martí Domínguez, presentat per Patrícia Ferre, autor de Les confessions del comte Buffon, El retorn de Voltaire, El fracassat… Ens presentarà La sega, la seua última novel·la.

Els tres dies a les 20h. a l’Auditori.

Us esperem!

Centre Cultural Castellut – setembre 2017

9 maig 2017

Brillant presentació a la Casa de Cultura de la novel·la “Si ha nevat”, Premi Enric Valor de Novel·la 2015

 

L’autor, Paco Esteve i Beneito (Agres 1979), és llicenciat en Filologia Catalana i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Actualment resideix i treballa a Felanitx (Mallorca). L’any 2013 va publicar la seua primera novel·la Qui no fa la festa, una obra de caràcter experimental. El 2015 publicà, en l’editorial el Bullent, l’obra Agres i dolces, una completa mostra divulgativa de la cultura pròpia del seu poble.

Dissabte 6 d’abril va estar entre nosaltres per parlar-nos de Si ha nevat, una obra ambiciosa que està fermament recolzada en un sòlid treball de documentació. Paco ens va explicar com va anar gestant-se l’obra, com partint de fets i personatges reals va anar entrant en un món de ficció i ampliant temes, personatges, moments històrics…

En la novel·la trobem tres trames superposades que van alternant-se. La tercera trama, la més dilatada i important, narra fets esdevinguts en la segona meitat del segle XIX. És on trobem la part més estrictament històrica: la revolució de 1868 (anomenada La Gloriosa), la Primera República, la sublevació dels federalistes (amb cabdills com el Palloc, Tomaset el de Petrer i Froilán Carvajal, que van prendre Castalla el 4 d’octubre de 1869), la lluita entre carlins i republicans, la revolució del Petroli d’Alcoi de 1873, la Restauració borbònica, l’epidèmia de còlera de 1885.

Junt al tema de les caves o pous de neu, dels collidors, del comerç i transport del gel al pobles i ciutats, té un pes encara major a la novel·la el del món dels sanadors o “curanderos”. El Coces ensenya els seus secrets a Jordi en els anys quaranta, i el Búsol ensenya al Coces en la segona meitat del segle XIX. 

Un dels aspectes més reeixits de la novel·la és l’ús encertat que es fa del realisme màgic, molt vinculat al món, diríem iniciàtic, esotèric, dels sanadors. Encara que hi ha moments en què el realisme màgic hi apareix fora d’aquest àmbit: l’home que plora, el pare que dona de mamar al seu fill, el viatge que fan el Coces i Elvira per les muntanyes, les dones d’aigua, etc.

Una novel·la excel·lent que fa servir una tècnica narrativa complexa a l’estil del segle XX, però que també fa una síntesi de la literatura del XIX en harmonitzar hàbilment realisme i romanticisme.

Tot plegat, fa molt recomanable la seua lectura.

CCC-maig 2017

5 maig 2017

“Si ha nevat” i “Diània, Terra Nostra”, dues presentacions de luxe per al mes de maig

Pròximament, tenim per davant la presentació de dos llibres: “Si ha nevat” de Paco Esteve i Beneito, guanyador del Premi Enric Valor de Novel·la 2015. Una obra esplèndida, plena d’èpica sobre els últims temps dels nevaters a la Mariola, però no només això… La vida a un món rural que ens toca molt de prop, a les nostres muntanyes, en una època relativament llunyana –finals del XIX, primeries del XX- Una combinació d’elements històrics, periodístics i poètics en una història apassionant i commovedora. Serà el dissabte 6 de maig, a les 19’30h, a la Casa de Cultura de Castalla.

També ens va sorgir l’oportunitat de presentar, en primícia, acabat d’eixir d’impremta, el darrer llibre de Just I. Sellés “Diània, Terra Nostra”, un interessant recorregut pels més bells racons del nostre territori, amb més de 300 fotografies acompanyades de textos de Cavanilles, Pellicer, Cebrián…, amb mapes i itineraris per recórrer-los. Un luxe i una oportunitat de conèixer millor el nostre País i el nostre rodal. Serà en vespres de la Fira, dijous 11 de maig, a les 20h, també a la Casa de Cultura.

Esperem que ens acompanyeu!!!

Centre Cultural Castellutmaig 2017

18 desembre 2016

El desert i altres palpitacions del nou segle, d’Enric Balaguer, 16.12.16 Una presentació de luxe

1-el-desert-i-altres-palpitacions-del-nou-segle

En l’espai reduït alhora que acollidor -i tan adient- de la biblioteca de Castalla va tenir lloc, el proppassat divendres 16 de desembre, la presentació del darrer llibre d’assaig d’Enric Balaguer, professor de Literatura Catalana de la UA.

Com a introducció, Alba Asensi desgranà dolçament (de les cordes d’una reproducció d’arpa barroca) unes notes plàcides que semblaven materialitzar un temps pretèrit i ignot, ple de secrets. Alba va fer una pausa i llegí un fragment del llibre presentat, i era com si entràrem en un desert i en recorreguérem els seus misteriosos viaranys.

Acabada la intervenció d’Alba, va prendre la paraula Irene Mira, que va fer una anàlisi encertada i interessant de El desert i altres palpitacions del nou segle. A més de parlar del llibre en conjunt, Irene se centrà en alguns dels setze assajos que conformen el volum, segurament els més reeixits. Irene va fer una introducció brillant de l’obra, com ja ens té acostumats.

2-el-desert-i-altres-palpitacions-del-nou-segle

Arribà finalment el torn de l’autor. Enric Balaguer ens va confiar alguns secrets i anècdotes de la publicació del seu llibre per l’editorial Gregal de Girona, com la curiosa gènesi del títol. Es referí a la necessitat que té d’escriure per a reflexionar sobre el món que l’envolta, sobre l’actualitat… I després entrà a comentar alguns assajos del llibre: “El darrer home que parlava català i altres malsons”, “El magnetisme del desert”, “Mercantilisme i humanitats”, “Ser feliç sempre ha estat una cosa molt estranya. L’escriptor, la depressió i el suïcidi”, “Eichmann, Douch i el mal”, “La caiguda d’Ícar o la indiferència dels altres”… Va fer al·lusió al postfaci que tanca el llibre, obra del prestigiós crític literari Àlex Broch.

Irene Mira i Enric Balaguer van coincidir a ressaltar la importància i la necessitat de les Humanitats. En uns temps com els actuals, on allò que impera és el món de les finances i el mercantilisme, elements aquests deshumanitzadors, les Humanitats són un revulsiu, allò que permet crear individus lliures i crítics.

Enric Balaguer és autor, entre altres, dels llibres Paper reciclat (Universitats valencianes,1995), Ressonàncies orientals (Edicions 3 i 4, 1999), Fulls de ruta (Institut Alacantí de Cultura, 2002), Contra la modernitat i altres quimeres (Pagès editors, 2002), La totalitat impossible (Generalitat Valenciana, 2006), La casa que vull, diari (2009), La vulgaritat i altres tribulacions dels nostres dies (Edicions 3 i 4, 2010).

Centre Cultural Castellut – desembre 2016

9 desembre 2016

Enric Balaguer ens presenta el seu darrer llibre “El desert i altres palpitacions del nou segle”

invitacio-a-la-presentacio-del-desert-i-altres-palpitacions-del-nou-segle-ii-2

Divendres 16 de desembre tindrem el gust de comptar amb la presència del professor de la Universitat d’Alacant Enric Balaguer, el qual serà presentat per la nostra companya Irene Mira i estaran acompanyats musicalment per Alba Asensi; tots tres faran la presentació del llibre “El desert i altres palpitacions del nou segle”, un llibre on es recullen setze assajos d’allò més variat, la memòria històrica, el mercantilisme, la presència del mal… Tot sota el prisma de la creativitat i la personal visió del professor Enric Balaguer.

Ens espera una interessant jornada literària!

Divendres, 16 de desembre, a les 20h, a la Casa de Cultura de Castalla.

Us esperem!

Centre Cultural Castellut – desembre 2016

16 agost 2016

Memòria del Centre Premi Literari Infantil “Foia de Castalla” –II- Teatre als actes de Lliurament de Premis

2 Teatre Premi Literari Infantil Castalla

Us oferim un nou capítol d’aquestes Memòries del Centre que tants records ens duen.

Com vam avançar en l’anterior publicació, cada any, per a l’acte de lliurament dels guardons del Premi Literari Infantil “Foia de Castalla”, buscàvem patrocinador per a una obra de teatre infantil que acompanyara i fera passar una bona estona els xiquets i xiquetes que havien participat en el concurs, familiars, mestres… No era tasca fàcil, encontrar qui la patrocinara, trobar un grup amb una obra infantil adequada, i a un preu assequible! Una tasca que, encara que difícil, resultava possible gràcies a la col·laboració de l’ajuntament unes voltes i d’alguna caixa d’estalvis altres –quan els pobles encara comptaven una mica en l’obra social- .

1 Teatre Premi Literari Infantil Castalla

Així, any rere any, vam anar celebrant aquest acte amb una gran participació de públic. Com podeu veure en els fulls que publiquem, vam dur molts grups –de moment tenim constància d’aquests-: L’Entaulat Teatre, Conino Gurillo, La Cassola, Pluja Teatre (4), Teatre de l’Home Dibuixat(2), L’Horta Teatre i Bambalina Titelles. Queda pendent una recerca més profunda per recuperar la totalitat – o la gran majoria- dels grups que ens van acompanyar en les vint-i-sis edicions del PLI “Foia de Castalla”.

3 Teatre Premi Literari Infantil Castalla

Teatre en la nostra llengua, llibres i revistes per als guanyadors, obres literàries en valencià… un gran esforç cap a la normalització de la nostra llengua, situació aquesta que, encara hui, està molt lluny de produir-se. Des del Centre seguim lluitant per millorar aquesta situació.

Seguirem en contacte!

Centre Cultural Castellutagost 2.016