l'Històric del Centre

sobre Concerts

Concerts

Actualitat

3 Desembre 2018

Els nostres sons i Estellés: Recital de poesia i música popular en Homenatge a Vicent Andrés Estellés

El Centre Cultural Castellut organitza un recital de poesia i música popular valenciana-catalana amb motiu del  25é aniversari de la seua mort, el pròxim 15 de desembre.

Els nostres sons  és un muntatge escènic original pel doble fet de ser nou i ser un espectacle de creació pròpia, en el qual es combina una selecció de cançons populars valencianes i catalanes amb poesies en la nostra llengua; per això el títol del recital, doncs es presenten Els nostres sons mitjançant la música i la paraula, combinant-les, de manera que es fa una antologia poètica i musical que ens recorda quines són les nostres arrels. A més, es tracta d’unir l’aspecte popular i el cult: el primer representat amb les cançons; el segon aportat per les poesies de diferents autors -bàsicament Estellés- i èpoques  pel caràcter que atorga la interpretació d’aquestes per part del quartet de corda Mare Nostrum. Per si fóra poc, fer-lo de forma simultània, com si cadascuna de les combinacions haguera estat així des de sempre. En l’última part del recital s’incorporarà una dolçaina i un tabal per  aportar els sons característics de la nostra música: El cant dels ocells, Muntanyes del Canigó, Serra Mariola, El rossinyol, L’emigrant, El Cant del poble, El Cant de la Senyera, Els Segadors i La Muixeranga d’Algemesí són algunes de les melodies que ens  acompanyaran.

Juan Antonio Olmedo, professor sobradament conegut i apreciat a la nostra localitat torna a Castalla per fer-nos gaudir de la seua passió, la poesia; fa un parell d’anys ens va fer vibrar en un Recital Homenatge a Miguel Hernàndez que no oblidarem fàcilment, i en aquest cas serà en Homenatge a Vicent Andrés Estellés quan es cumpleixen 25 anys del seu traspàs. No necessitem excuses per revisar els seus poemes, però no està de més fer-ho conjuntament, acompanyats de música nostra. Una oportunitat!

Serà el dissabte, 15 de desembre, al Saló d’Actes de la Casa de Cultura, a les 20h

Vos esperem!

Centre Cultural Castellut – desembre 2018

23 Gener 2018

Inoblidable concert de cloenda pel 40é aniversari del Centre Cultural Castellut

Mireia Vives i Borja Penalba protagonitzaren un inoblidable acte de cloenda del 40é aniversari del Centre, que no vam poder encabir a les darreries del 2017 i no vam tindre més opció que deixar-lo per al mes de gener.

El bon ambient i la gran afluència de públic són coses a destacar d’aquest concert inspiradíssim que Mireia Vives i Borja Penalba ens van oferir dissabte 20 de gener. El saló d’actes de la Casa de Cultura estava de gom a gom i el públic vibrava, feia palmades, cantava trossos de cançons, ballava… I és que l’entrega i la joia de la parella s’encomanà des del primer moment als assistents.

L’encant de Mireia i el nervi de Borja s’ajuntaven i feien brollar temes atractius, agradables, llampants; temes del seu nou disc “Línies en el cel elèctric”. Es tracta del seu segon disc, “un conjunt d’illes-cançó, un homenatge als paisatges i a les persones que conformen el nostre univers”. Entre les persones Maria Mercè Marçal i Ovidi Montllor. L’encertada versió de “Homenatge a Teresa” tocà les fibres més íntimes i nostàlgiques dels assistents. Així mateix, es va fer al·lusió al trist alhora que emotiu esdeveniment que ocorregué l’any 1993 en aquell mateix escenari (vídeo), quan Ovidi s’assabentà de la mort del poeta V. A. Estellés; i tot seguit cantaren a duo la cançó que Ovidi cantà entre llàgrimes, “M’aclame a tu”. Per donar diversitat al recital, Mireia Vives interpretà una cançó de la cantant mexicana Paquita la del Barrio, i tancà l’actuació amb el tema cèlebre (i alegre) “Love is in the air”, de John Paul Young.

Agraïm la col·laboració d’Escola Valenciana, de la Coordinadora Alcoià-Comtat pel Valencià, d’ESCAPARATE i, especialment, de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castalla, que va finançar en part el concert.

Aprofitem aquest escrit per a acomiadar el 40é aniversari del Centre Cultural Castellut. Estem més que satisfets del nombre i la rellevància de les activitats que hi hem organitzat (Documentals sobre música, Presentació dels llibres “Si ha nevat” i “Diània Terra Nostra”, Homenatge a Paco Camarasa i Edicions de Ponent, Primers Encontres Literaris, Segones Jornades d’Aproximació a la Nostra Història) i d’aquelles en què hem format part com a organitzadors (Segones Jornades Enric Valor a l’Escola, Lliurament del Premi de Novel·la “Enric Valor” a Castalla, Descobrint el Castell de Castalla, VII Albada de Valor, Primera Fira de la Fantasia). Però si d’alguna cosa estem especialment contents és d’una que no acompanya sempre els actes culturals, i és la nodrida assistència de públic amb què han comptat quasi tots els actes esmentats. Tot un èxit.

CCC- Gener 2018

3 Gener 2018

Mireia Vives i Borja Penalba presentaran el seu darrer disc “Línies en el cel elèctric” a Castalla

Serà el dissabte, 20 de gener, a les 20h, a la Casa de Cultura de Castalla

“Aquest disc és un conjunt d’illes-cançó, un homenatge als paisatges i a les persones que formen el nostre univers, una etapa més de la nostra particular Odissea…”

 Mireia i Borja conformen una de les propostes més suggeridores de la música valenciana actual; mescla d’experiència i frescor. Després de L’amor fora de mapa, el seu anterior i exitós disc, ens presenten ací a Castalla el seu últim treball Línies en el cel elèctric, una obra més personal en tant que la parella ha estat l’encarregada en aquesta ocasió dels textos, mentre que, musicalment, el disc refà les passes de l’anterior i s’edifica sobre la granítica aversió de Penalba a deixar-se contaminar per qualsevol moda o tendència musical. D’aquesta filosofia, de l’opció per sonoritats canòniques, se’n deriva una important desconnexió amb les músiques del moment, però també un to intemporal atorgat per estils i arranjaments reconeixedors, no sols els associats a la Cançó amb majúscula.

No podeu deixar passar l’oportunitat de gaudir de la seua música en viu i en directe.

Entrades a 3€, a Turisme, Casa de Cultura i M’agrada.

Centre Cultural Castellut gener 2018

29 Novembre 2017

Emocionant Recital de Poesia de Miguel Hernàndez “Vida, amor i mort”, a càrrec de J. A. Olmedo

Divendres, 17 de novembre, vam tindre el plaer d’assistir a un espectacle emocionant i ple de sensibilitat. Juan A. Olmedo, acompanyat de Maria Matas al piano, un violoncel i una percussionista, va anar presentant-nos les obres que, a continuació, anava recitant. Un repàs biogràfic del poeta ens va descobrir racons vitals que justificaven els seus poemes i la seua visió de la societat. Les llums i les projeccions vestien aquest recorregut poètico-musical que va fer possible sentir a Miguel Hernández més proper que mai i apreciar el seu art com no ho havíem fet fins la present.

Reproduïm, a continuació, una croniqueta del nostre company Juli Pasqual escrita en calent, l’endemà de l’espectacle, per l’emoció que traspua…

“Impactant recital anit a Castalla. El protagonista, Miguel Hernández, el poeta, l’home jove, el rebel, la víctima. El rapsoda, Juan A. Olmedo, una veu convençuda i didàctica, professor d’institut, capaç de fer-te arribar el missatge profund que ascendeix, potent, des d’un pou de més de 75 anys de fondària. La música de Debussy, Beethoven, Turina, Falla, Adalid, Granados, Chopin, Mompou… interpretada per la figura dolcíssima de la professora Maria Matas al piano, subratllava els sentiments més pregons emanats dels poemes.
Reconciliació. Em vaig sentir reconciliat amb el món. Amb el món de la cultura amb majúscules, eixe món que el bombardeig d’informació alienant a què estem sotmesos ens vol presentar antic, corcat, inútil.

Reconciliat amb el món de la lluita per una societat més justa, laica i republicana, en uns moments on l’imperialisme més groller vol ofegar en el ridícul els intents més agosarats, i potser, sí, un tant ingenus, per aconseguir-la.

Reconciliat, també, amb eixa intel.lectualitat d’a peu, que sense tancar-se en les torres d’ivori d’acadèmiques de les grans capitals, ha trobat en els instituts d’ensenyament secundari durant molts anys el context on sembrar i cultivar la flama de la raó i els sentiments més delicats. Reivindique eixe paper dinamitzador i progressista del millor professorat, menystingut durant dècades en una societat tan interessadament trivial.

Potser Castalla no sap el valor d’institucions com el Centre Cultural Castellut, organitzadora de l’event, que està demostrant una capacitat pedagògica i intel.lectual que poblacions de més habitants i recursos no tenen. Tant de bo que continue la seua tasca i que des del poder local siga estimulada i reconeguda amb el màxim recolzament.”

Què més podem dir? Convidar-vos a l’emoció de veure el recital -o reveure’l- al nostre web i demanar-vos l’escalfor i recolzament en les activitats que anem duent a terme.

Centre Cultural Castellut – novembre 2017

15 Novembre 2017

Recital de poesia de Miguel Hernández

Després d’inaugurar les exposicions i gaudir de la xarrada del professor José Miquel Santacreu “Sobreviure a la repressió franquista”, aquest pròxim divendres, 17.11.17, tenim un Recital de Poesia de Miguel Hernández, “Vida, amor i mort“, a càrrec duna persona molt estimada a Castalla, Juan Antonio Olmedo López, qui ha estat professor i director a l’IES Enric Valor de Castalla durant un grapat d’anys; l’acompanyarà María A. Matas Milla al piano.

Serà a les 20’45 a l’Auditori de Castalla.

Una ocasió que no us podeu perdre!!!

Centre Cultural Castellutnovembre 2017

5 Novembre 2017

II Jornades d’Aproximació a la Nostra Història

Memòria Històrica – del 10 al 26 de novembre

El Centre Cultural Castellut, dins les activitats organitzades per celebrar el seu 40é aniversari, ara repeteix activitat, les II Jornades d’Aproximació a la nostra Història, en aquesta ocasió dedicades a la Memòria Històrica, un tema apassionant.

Comencen el divendres, dia 10 de novembre, amb la inauguració de dues exposicions, “Material gràfic del bàndol republicà” amb diferents materials arreplegats per Xavier Vidal, col·leccionista local i “Espanya ha de saber (superar la postguerra)”, de la Universitat d’Alacant. A la Casa de Cultura, a les 19’45. A continuació, a les 20’15, el catedràtic de la Universitat d’Alacant José Miguel Santacreu Soler ens oferirà una interessant Conferència “Sobreviure a la repressió franquista”. Possiblement la persona que més sap sobre el tema a les nostres comarques

Divendres següent, 17 de novembre, tindrem un Recital de Poesia de Miguel Hernàndez, en el 75é aniversari de la seua mort, “Vida, amor i mort”, a càrrec del rapsode Juan Antonio Olmedo Lòpez, acompanyat per la pianista Maria A. Matas Milla. Serà a l’Auditori, a les 20’45h. Una il·lusionant aproximació a l’obra del poeta d’Oriola.

I el tercer divendres, 24 de novembre, a la Casa de Cultura, celebrarem una Taula Redona “Una vella guerra vista per joves historiadors”, coordinada pel professor de l’IES Enric Valor de Castalla José Antonio Moreno Nieves, en la que tres historiadors, nascuts en democràcia, ens presentaran els seus estudis sobre distints aspectes de l’època a què es dediquen aquestes Jornades; David Cano ens parlarà de “Els efectes de la Guerra Civil a Castalla”; Juan B. Ruiz Núñez ho farà sobre “Ante la nueva guerra, nuevas armas. La indústria aeronàutica en la provincia de Alicante durante la Guerra Civil” i Jesús Francés Rico ho farà sobre “Memòria de la repressió a Onil”. Açò serà a les 20h. Tres interessants aportacions per conéixer millor la realitat històrica.

Les exposicions estaran obertes, en horari de la Casa de Cultura, del 10 al 26 de novembre.

Conèixer la pròpia història és imprescindible per no repetir errades i millorar el nostre futur.

Us esperem!

Centre Cultural Castellutnovembre 2017

26 Gener 2016

Magnífic final de l’Homenatge a Ovidi

1 Homenatge Ovidi Montllor Xavi Sarrià Feliu Ventura Centre Cultural Castellut

Xavi Sarrià i Feliu Ventura van fer vibrar el públic – 23.1.16

Divendres 22 vam assistir a la projecció del documental elaborat pel Centre “Ovidi, de total actualitat”, amb la inestimable col·laboració de Jordi Juan, que ens va acostar a la diversitat, creativitat, a l’art en fi, de l’Ovidi.  Després de bussejar per la xarxa, on hi ha bastant material de l’Ovidi, vam optar per fer una composició que ens aproximara a seua realitat vital i artística, amb imatges del seu estimat Alcoi, de la família, de Barcelona, opinions d’amics, fragments de pel·lícules, de teatre, entrevistes,… i cançons – l’emotiu moment del concert a Castalla on s’assabenta de la mort de l’estimat Vicent Andrés Estellés- Total, un bonic muntatge que ens va fer sentir molt més pròxim l’homenatjat.

2 Homenatge Ovidi Montllor Xavi Sarrià Feliu Ventura Centre Cultural Castellut

Després d’això, dissabte 23, ”Va per tu, Ovidi”,  concert de Xavi Sarrià i Feliu Ventura, els quals ens van emocionar amb els seus textos, cançons i comentaris. Intercalant lectures dels respectius llibres –que presentaven- amb les explicacions corresponents, van anar presentant-nos les seues cançons i les dels seus referents: Víctor Jara, Kortatu, Extremoduro, Lluís Llach i surant tota la nit per damunt de tots, Ovidi Montllor. Versions de cançons que formen part del bagatge musical de vàries generacions i que van adaptar a les respectives maneres d’entendre-les, però que van saber fer aplegar a la sensibilitat dels assistents. I això es va notar, es va establir una molt bona comunicació amb el públic, quedant tots molt satisfets.

El Centre Cultural Castellut vol agrair a tots els qui han fet possible aquest Homenatge la seua col·laboració: regidoria de Cultura, Antoni Miró, Coordinadora pel Valencià d l’Alcoià-Comtat i Centre Ovidi Montllor.

Centre Cultural Castellut – gener 2016

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

 

16 Novembre 2015

Ens posem al dia en TV

Al canal Centre Cultural Castellut TV, del nostre web, hem penjat les gravacions de les últimes activitats dutes a terme pel Centre Cultural Castellut: les conferències de Manuel Alcaraz, actual Conseller de Tranparència, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana; la de José Antonio Moreno, les dues dins de les Jornades d’Aproximació a la nostra Història; el concert d’Andreu Valor i la presentació de l’adaptació de les rondalles d’Enric Valor feta per J. Raül Verdú.

Qui no haja assistit a alguna d’elles, pot passar una bona estona visualitzant-les, i sempre és enriquidor tornar a veure-ho una segona vegada.
Entreu i comproveu com anem augmentant l’oferta!

Centre Cultural Castellut – novembre 2015

Centre Cultural Castellut Videos TV

17 Juny 2015

Andreu Valor va presentar el seu disc “Malgrat la pluja” a la Casa de Cultura de Castalla

Andreu Valor Malgrat La Pluja Castalla Centre Cultural Castellut David Paya Pellikana

Dissabte, 13 de juny, malgrat la pluja torrencial de pocs minuts abans del concert, vam poder gaudir de la música i la poesia de la mà d’Andreu Valor, magnífic representant de la darrera generació de cantautors del País Valencià. Socarrat de Cocentaina, va estar acompanyat esplèndidament per Carles Carbonell a la guitarra baixa –de sis cordes- i per Berta Iñíguez a la veu – preciosa -, flauta i percussió.

Andreu ens va presentar el seu últim treball “Malgrat la pluja” en format de trio, amb un resultat magnífic. Les melodies, la poesia, la reivindicació social i personal de les seues introduccions van captar l’atenció dels assistents i ens va omplir de bones vibracions i de vives sensacions. Algun poema de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Vicent Andrés Estellés; un homenatge a Ovidi Montllor i el comiat amb una cançó de Lluís Llach van completar una nit plena d’emocions i amb la sensibilitat a flor de pell. La col•laboració del músic castellut David Payà, amb el violí, en unes quantes cançons va posar el “puntet” a la magnífica actuació d’Andreu Valor.

Andreu Valor Malgrat La Pluja Castalla Centre Cultural Castellut

En resum, una actuació que va deixar plens i satisfets a tots els qui vam assistir.

Amb aquesta activitat i el proper viatge a València, diumenge 21, obrim un parèntesi estiuenc fins el mes de setembre. Que passeu un Bon Estiu!
Al nostre web podreu seguir aquesta activitat i altres novetats que anirem penjant.

Centre Cultural Castellut – juny 15

 

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos
8 Juny 2015

Andreu Valor presenta “Malgrat la pluja”, en format de trio a Castalla

Andreu Valor Castalla Concert

El Centre Cultural Castellut us proposa una activitat ben relaxant i molt agradable per al dissabte 13 de juny, a les 20h. Podrem gaudir d’un recital d’Andreu Valor, a la Casa de Cultura. Suposem que tots coneixeu aquest cantautor del Comtat –ha vingut a Castalla altres vegades- que ens presentarà el seu darrer disc “Malgrat la pluja”. Per causa major, no l’acompanyarà Borja Penalba, com estava previst en principi, sinò que ho farà en format de trio, que també promet molt.

Perquè cante? –li van preguntar- Cante per tu, que t’il·lusiones en cada eixida del sol, t’enamores en cada sospir, t’enfureixes per cada injustícia i somrius quan recordes d’on vens… Perquè cante? Cante perquè amb el crit no tindrem prou!” Doncs això, perquè cridant no tenim prou!

Vos esperem dissabte 13, a la Casa de Cultura de Castalla.

Centre Cultural Castellut – juny 15